bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Інакший досвід. Українські інтелектуали, педагоги і літератори про свободу та інакшість
12.08.2019

Українські філософи, письменники, митці і журналісти розкажуть, коли й чому їм доводилося почуватися чужими та інакшими, а також поміркують про свободу як сміливість бути собою. 

На початку літа філософи, письменники, митці і журналісти започаткували дослідницько-літературний проект «Інакший досвід», присвячений проблематиці Іншого та інакшості, толерантності, розмаїття і свободи самовизначення.

Головним результатом роботи стане збірка есеїв «Інакший досвід», до написання якої долучаться знані українські інтелектуали: Алім Алієв, Софія Андрухович, Юрій Андрухович, Ольга Балашова, Андрій Бондар, Євген Глібовицький, Анатолій Єрмоленко, Володимир Єрмоленко, Вахтанґ Кебуладзе, Ірина Крошко, Тарас Лютий, Юрій Макаров, Тетяна Огаркова, Юрій Прохасько, Олександр Ройтбурд, Євген Степаненко. Станом на сьогодні це понад 20 авторів, перелік яких буде розширюватися.  

Організатор проекту – громадська організація «Молодіжний гуманітарний центр», створена при Києво-Могилянській академії 2000 року. Партнери на різних етапах реалізації: Інститут філософії імені Григорія Сковороди НАН України, Український філософський фонд, науково-теоретичний часопис «Філософська думка», Український конґрес інвалідів, Всеукраїнська школа персональної освіти «Славія» імені Віктора Соломенка. Керівник проекту і науковий редактор збірки — доктор філософських наук, професор Національного університету імені Тараса Шевченка та Києво-Могилянської академії, есеїст і перекладач, лауреат премії Юрія Шевельова Вахтанґ Кебуладзе.

На початку літа в Інституті філософії відбувся міждисциплінарний круглий стіл «Інакший досвід», де майбутні автори обговорили формат і тематику збірки. Матеріали дискусії будуть оприлюднені у тематичному випуску провідного українського наукового журналу у галузі філософії «Філософська думка». 

Наступний крок – підготовка збірки «Інакший досвід», яка буде видана не лише українською мовою, а й шрифтом Брайля та у форматі аудіокниги для тих, хто позбавлений зору, а згодом, як сподіваються організатори, буде перекладена іншими мовами. Частка накладу збірки українською мовою, а також весь наклад шрифтом Брайля будуть безоплатно поширені по спеціалізованих навчальних закладах і організаціях. Друкована версія збірки буде представлена 2020 року на Книжковому Арсеналі; версія шрифтом Брайля і аудіокнига – на Львівському форумі видавців.

Часткове фінансування проекту забезпечують Міжнародний фонд «Відродження» та Благодійна організація «Фонд Родини Нечитайло», решту необхідно зібрати шляхом краудфандингу.

Допомогти проектові можна, зробивши внесок на Спільнокошті, поширивши допис про нас у своїх соціальних мережах чи розповівши про цю кампанію комусь із знайомих. 

«Інакший досвід» на платформі «Велика ідея»: https://biggggidea.com/project/otherness

Фейсбук-сторінка проекту: https://www.facebook.com/other.experience

Контакти

  • Фейсбук-сторінка проекту: https://www.facebook.com/other.experience

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.