bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Експерти для розробки інвестиційно-інноваційної складової Стратегії економічного прагматизму
07.08.2015

ГО «Інститут суспільно-економічних досліджень» запрошує долучатись до робочої групи з розробки інвестиційно-інноваційної складової Стратегії економічного прагматизму.

17 липня 2015 року в приміщенні «Мистецького Арсеналу» експерти Інституту суспільно-економічних досліджень представили Політику економічного прагматизму – дослідження, покликане забезпечити стрімке зростання ВВП і перетворити українську економіку з сировинної на високотехнологічну та інноваційну.
Для впровадження Політики економічного прагматизму необхідно зробити дві фундаментальні речі: змінити модель розвитку і змінити систему управління.

Ми поставили за мету в короткі терміни досягти подвоєння ВВП. Для цього необхідні значні інвестиційні ресурси: від 15% від ВВП сьогодні до 31% в 2025 році (всього за цей період 617 млрд.дол.США капітальних інвестицій) . Політика економічного прагматизму (ПЕП) пропонує виділити два основні критерії пріоритетності: високу додану вартість у випуску продукції та високу питому вагу експорту. Саме спираючись на ці критерії у своєму дослідженні ми всі види економічної діяльності країни розділили на чотири групи: стратегічні лідери, перспективні лідери, поточні лідери та проблемні сфери. Ми запропонували збільшити обсяги кредитування та державної підтримки інвестиційних проектів в сферах стратегічних та потенційних лідерів, комплексно застосовувати інструменти державної підтримки інвестиційної діяльності для кожної із груп. Зовнішня підтримка інших країн та МФО бути забезпечена через сильні інститути розвитку. Детально ознайомитись із дослідженням у прикріпленому файлі нижче.

Наступним кроком на шляху впровадження наших ідей є започаткування процесу розроблення Стратегії економічного прагматизму, однією із складових якої буде саме інвестиційно-інноваційна. Ми плануємо долучити експертів, які мають досвід, пропозиції, здатні відповісти на питання щодо конкурентних переваг секторів економіки, обсягів продукції що може бути ними вироблений, обсягу необхідних інвестицій, інфраструктури і людського капіталу, системи методів та інструментів стимулювання розвитку кожного із секторів економіки, принципів співробітництва з бізнесом та частки вкладень держави.

Яким чином буде організовано процес написання стратегії?
1 етап – підготовчий. Створюється робоча група для обговорення пропозицій, підгрупи по написанню окремих розділів, призначаються координатори цих підгруп 
2 етап – розробка складових (експортної та інвестиційної-інноваційної) стратегії: отримання від асоціацій проектів галузевих стратегій, проведення опитувань ;
3 етап – поєднання складових (експортної та інвестиційно-інноваційної) в єдину Стратегію 
4 етап – розробка плану дій та матриці законопроектів 
5 етап - розробка законопроектів, їх адвокація 
6 етап – подання та супроводження законопроектів у ВРУ

Які це будуть законопроекти? Вже сьогодні зрозуміло, що це зміни в кодекси: 
Податковий - щодо сприяння інвестуванню з метою нарощення експорту, переоснащення та модернізації виробництва, наукових досліджень, інновацій, створення нових робочих місць; 
Митний щодо сприяння експорту продукції українського походження; 
Бюджетний - щодо капітальних вкладень, фінансування та управління державними інвестиційними проектами;
Господарський - щодо управління об’єктами державної власності та інвестиційної діяльності; 
Крім того необхідні зміни до законів України про інвестиційну та інноваційну діяльність та інших законів щодо пріоритетів, державно-приватного партнерства, індустріальних парків, спеціальних режимів інвестиційної та інноваційної діяльності, вільних економічних зон, технопарків, кластерів тощо.

Якщо ви поділяєте наші погляди, маєте відповідний досвід, знання та бажання допомогти в розробленні інвестиційно-інноваційної складової стратегії, будь ласка, долучайтесь до робочої групи на Ресурсній платформі ля участі регіонів України в проведенні реформ за посиланням - regert.net/social/index/group/22.

Останній день подання: 31 серпня 2015 року

Будемо раді знайомству та новим ідеям! Ми зацікавленні у залученні кращих експертів та економістів до реалізації ПЕП і будемо йти крок за кроком до нашої спільної мети – підвищення благополуччя кожної родини та розвитку українського підприємництва!

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.