bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Фонд Анни Вальчик з Варшави шукає українських партнерів для впровадження спільного проекту
20.03.2012

Фонд Анни Вальчик - це фонд з Варшави, метою якого є розвиток співпраці між суспільствами, ініціювання рішень, що сприяють розвитку солідарності та мирного співіснування між представниками різних релігій та культур.

Фонд планує започаткувати проект, спрямований на популяризацію ідеї діалогу між жителями України та Польщі, а також національними меншинами Польщі.

Інформація про проект „Пограниччя культур – з одного потоку”

Назва проекту розповідає про пограниччя культур Сходу під впливом Візантії та Заходу з його римськими впливами. Відмінна культурна спадщина та релігія завжди стикалися і взаємно проникали в себе. Тому важливо говорити про спільне сусідство, про примирення та спільну спадщину, яку не можемо втратити.

Мета нашого проекту:

  • Документація поляків поза Польщею – Січневе та Листопадове повстання, меморіальні місця поляків на території західної та східної України, Антоніни Потоцької та інших старовинних полських родин, турбота про польські пам`ятки, архівування польських книгозбірень.
  • Документація спогадів врятованих українцями поляків.
  • Наукові конференції про спільну історію та проблематику спільного існування. Сприяння зросту свідомості з обох сторін польсько-українського кордону.
  • Конференції на тему толерантності, поширення історичного знання двох держав.
  • Історичні фільми про спільне сусідство з особливим наголосом на українського реципієнта.
  • Турбота про пам`ятки східної культури та римсько-католицькі костели на території України.
  • Показ релігійних та світських традицій за допомогою книжкових видань та фільмів, з особливою увагою до обрядів зі спільним корінням.
  • Запрошення до дискусії та співпраці істориків з України та Польщі.
  • Створення порталу „Пограниччя культур”, де буде опублікована актуальна інформація про діяльність проекту, а також існуватиме можливість ознайомлення зі спогадами та свідченнями людей, які разом страждали та пережили важкі часи.

Оскільки суспільна та історична свідомість з обох сторін кордону дуже слабка, проект повинен початися якнайшвидше, щоб радикальний погляд на спільні справи не віддалив від себе два народи. Брак зацікавлення та пошани для пам`яток є неприйнятним у Європі, де особливе місце займають історичні цінності кожної нації.

Зосередження на добрих відносинах та зустріч з останніми свідками трагічних подій Другої Світової війни допоможе збудувати платформу між відносинами поляків та українців. Незважаючи на багато стереотипів з обох сторін, наш фонд за допомогою проекту „Пограниччя культур – з одного потоку” бажає запросити до спільної дискусії поляків та українців.

Назва проекту частково взята з книги, виданої у 1905 році – „З одного струменя”, складена з 16 новел різних авторів різних культур та релігій.

Контактна інформація Фонду:

Фонд Анни Вальчик
Проект “Пограниччя культур – з одного потоку”
вул. Пловецька 83 04-501, Варшава, Польща
[email protected]
www.annmedia.eu 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.