bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Стартує відбір учасни_ць літньої школи «Деколонізація українського меморіального простору»
08.04.2024

Стартує відбір учасни_ць літньої школи «Деколонізація українського меморіального простору: про що (не) говорять в умовах війни». 

В основі програми – переосмислення радянського меморіального спадку, пов’язаного з Другою світовою війною та вшануванням пам’яті жертв тоталітарних політик (із фокусом на жертв Голокосту). Окрему увагу буде приділено сучасним практикам вшанування пам’яті полеглих в російсько-українській війні. 

Літня школа проходитиме у м. Рівне 15–19 липня 2024 року. Програма передбачає як теоретичну частину, так і роботу учасни_ць над власними практичними кейсами.

Для участі в школі буде відібрано 20 представни_ць із різних регіонів України. Щоб подати заявку, необхідно до 16 червня включно заповнити аплікаційну форму за покликанням.

 

Кого запрошуємо на школу?

– представни_ць територіальних громад, які займаються питаннями деколонізації меморіального простору;

– музейних співробітни_ць установ обласного та локального рівнів;

– вчител_ьок шкіл, відповідальних за створення шкільних музеїв / «куточків пам’яті» та інших меморіальних проєктів, пов’язаних із вшануванням пам’яті жертв російської агресії проти України, що втілюються на території закладу освіти;

– представниц_ць громадського сектору та ЗМІ, які зацікавлені впливати на меморіалізаційні проєкти на рівні територіальних громад.

Пріоритет надаватиметься командним заявкам, які формуватимуться з представників/ць управління культури громади і представника/ці музею / громадського сектору (по 2–3 людини від кожної з громад); представників/ць закладу освіти і управління освіти (до 2-х осіб). 

У заявці необхідно вказати конкретні випадки меморіальних змін, які стосуються демонтажу/зміни радянських пам’ятників і музейних експозицій, пов’язаних з історією Другої світової війни та Голокосту. Під час літньої школи учасни_ці працюватимуть над осмисленням цих кейсів та напрацюванням/удосконаленням нових меморіалізаційних концепцій. За підсумками роботи й обговорення в малих групах очікується напрацювання пропозиції/корективи до нової меморіалізаційної концепції музейної експозиції / шкільного музейного куточка чи меморіального простору на території громади.

Якщо ви прагнете до науково обґрунтованого ухвалення/напрацювання рішень щодо демонтажу радянських пам’ятних знаків та деколонізації наративів про минуле – будемо раді бачити вас на нашій літній школі. 

 

Довідково: програма реалізовується в межах проєкту «Деколонізація меморіального простору України» за підтримки Rosa-Luxemburg-Stiftung в Україні. 

 

Контактні особи: 

Петро Долганов: тел.: (097) 481 36 81; e-mail: [email protected]

В’ячеслав Долід: тел.: (098) 517 10 80; e-mail: [email protected]

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.