bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Вебінар «Соціальна інтеграція та реінтеграція»
04.08.2023

Фонд розвитку місцевої демократії ім. Єжи Регульского (Fundacja Rozwoju Demokracji Lokalnej im. Jerzego Regulskiego), найбільша польська неурядова організація, запрошує на вебінар «Соціальна інтеграція та реінтеграція».

Вебінар проводитиметься в рамках Програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що реалізується міжнародним консорціумом виконавців на чолі з Global Communities та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

 

Вебінар поділено на дві частини:

  • Частина 1. Соціальна інтеграція та реінтеграція як ключові напрями формування згуртованості локальних спільнот в різних сферах їхнього життя

Дата та час: 16 серпня 2023 р. о 11:00 (запланована тривалість вебінару – 2,5 години)

Онлайн трансляція на Facebook сторінці Програми DOBRE за лінком https://tiny.pl/c9w86

 

  • Ø Частина 2. Активізація мешканців та підтримка різних груп людей, які потребують допомоги, як шлях до підвищення цілісності локальних спільнот

Дата та час: 18 серпня 2023 р. о 11:00 (запланована тривалість вебінару – 2,5 години)

Онлайн трансляція на Facebook сторінці Програми DOBRE за лінком https://tiny.pl/c9wsx

 

Питання соціальної інтеграції та реінтеграції у локальних спільнот є одним із ключових і постійних викликів, з якими стикаються органи місцевого самоврядування в усіх демократичних країнах. Потреби інтеграційної та реінтеграційної діяльності проявляються майже в усіх сферах життєдіяльності місцевої громади: соціальній, економічній, правовій, стосовно формування ідентичності, надання допомоги тощо.  Місцева влада є відповідальною за формування такої політики, яка передбачає постійний моніторинг стану справ у соціальній сфері та запровадження заходів, спрямованих на посилення рівня інтегрованості локальної спільноти в усіх сферах її життя. Однак різноманітність людських потреб і очікувань, цивілізаційні та політичні зміни, а також глобальні загрози обумовлюють надскладний характер цього завдання для місцевого самоврядування.

Протягом багатьох років успішної реалізації реформи децентралізації в Україні, територіальні громади також стикались із новими викликами, пов’язаними із соціальною інтеграцією та реінтеграцією мешканців у згуртовану спільноту, яка відчуває приналежність та активно співпрацює заради розвитку спроможної територіальної громади. Подібні виклики і досі актуальні для багатьох громад України. Повномасштабна російська агресія проти України принесла дуже важкі випробування, пов’язані з міграцією населення, релокацією підприємств, необхідністю надання гуманітарної та психосоціальної допомоги  та багатьма іншими наслідками війни.

У рамках вебінару спікери висвітлюватимуть питання щодо формули нової інституційної моделі реінтеграції та соціальної інтеграції в громадах, що відповідатиме актуальним суспільним проблемам.

Метою вебінару є посилення компетенцій представників органів місцевого самоврядування, які займаються соціальною політикою в частині формування сталих соціальних зв’язків та почуття локальної спільноти.

 Вебінар складатиметься з двох частин: у першій частині вебінару, 16 серпня, йтиметься про виклики та приклади успішних практик в економічній, трудовій, інфраструктурній сферах, а в другій частині, 18 серпня -  про виклики в соціальної сфері, активізацію мешканців, інтеграцію внутрішньо переміщених осіб і надання допомоги людям, які її потребують.

На вебінарі будуть представлені нові європейські тренди та рішення (як інституційні, так і неформальні) на національному рівні, а також ефективні локальні практики територіальних громад України. Приклади та досвід територіальних громад та громадських організацій України включатимуть: створення громадських просторів для професійного навчання та ведення бізнесу, релокацію підприємств, організацію життя внутрішньо переміщених осіб у приймаючих громадах, допомогу людям та згуртування мешканців у громадах, які переживають наслідки війни.

Вебінари будуть корисні для:

-        посадових осіб, відповідальних за організацію функціонування виконкому та підпорядкованих підрозділів;

-        спеціалістів органів місцевого самоврядування, відповідальних за роботу у галузі інтеграції мешканців (соціальна допомога, співпраця з громадськими організаціями, охорона здоров’я, освіта, культура, спорт) на місцевому рівні;

-        фахівців, відповідальних за ринок праці, соціально-економічний розвиток;

-        представників місцевих громадських організацій, які працюють у сфері соціальної інтеграції та реінтеграції мешканців у громадах.

Модератором вебінарів буде польський експерт Войцех Одзімек – директор Краківського та Жешувського центрів Фонду розвитку місцевої демократії ім. Є. Регульського, який має багаторічний досвід надання консультативної підтримки десяткам органів місцевого самоврядування в Польщі та Україні, а також досвід проведення лекцій та навчальних семінарів.

Під час вебінарів виступатимуть фахівці із територіальних громад України, неурядових організацій та інституцій, які мають практичний досвід реалізації заходів з інтеграції та реінтеграції.

 

Запрошуємо реєструватися для участі в вебінарі за посиланням: https://forms.gle/YNyGbQvmoHip5D4RA

 

Під час реєстрації ви зможете поставити питання за темою вебінару, на які спікери спробують відповісти у ході онлайн-семінару.

Після вебінару, зареєстровані учасники отримають навчальні матеріали на електронну адресу, вказану під час реєстрації.

Вебінар буде проводитись українською і польською мовами - із синхронним перекладом на українську.

 

Програма вебінару

  • Частина 1. Соціальна інтеграція та реінтеграція як ключові напрями формування згуртованості локальних спільнот в різних сферах їхнього життя

(16 серпня2023 р. | початок о 11:00 |Facebook сторінка Програми DOBRE

-       Поняття соціальної інтеграції та реінтеграції на місцевому рівні з оглядом на наявні акти міжнародного права.

-       Згуртованість територіальної громади у розрізі різних сфер її функціонування – переваги та загрози.

-       Особливий вимір соціальної згуртованості у територіальних громадах України у зв’язку з внутрішніми та зовнішніми загрозами.

-       Ефективна система соціальної інтеграції та реінтеграції в інституційно-правовому контексті (держава) та в аспекті локальної діяльності (місцеве самоврядування)

-       Приклади системних інституційних рішень, зокрема з польського досвіду, щодо різних сфер інтеграційної та реінтеграційної діяльності (економічна, ринок праці тощо).

-       Огляд прикладів з українських громад, громадських організацій та інституцій щодо конкретної діяльності з інтеграції та реінтеграції на місцевому рівні: сфера ринку праці, місцевої економіки, інфраструктури, що забезпечує інтеграцію.

-       Підсумки. Питання-відповіді.

 

  • Частина 2. Активізація мешканців та підтримка різних груп людей, які потребують допомоги, як шлях до підвищення цілісності локальних спільнот

(18 серпня2023 р. | початок о 11:00 | Facebook сторінка Програми DOBRE)

-       Роль активізації та співучасті в процесах соціальної інтеграції та реінтеграції.

-       Польські приклади та рішення у сфері зміцнення згуртованості локальних спільнот:

  • організації місцевих жителів у різних сферах життєдіяльності територіальної спільноти,
  • формування ідентичності,
  • співпраця органів місцевого самоврядування з неурядовим сектором,
  • централізоване на локальному рівні управління культурою, спортом та відпочинком у локальних спільнотах.

-       Основні проблеми та виклики для українських громад у сфері соціальної інтеграції та реінтеграції у період до початку війни та зумовлені воєнними діями.

-       Приклади системних інституційних рішень, зокрема з польського досвіду, щодо різних сфер  інтеграційної та реінтеграційної діяльності (соціальна сфера, допомога потребуючим тощо).

-       Огляд прикладів із територіальних громад, неурядових організацій та інституцій України у реалізації інтеграційних та реінтеграційних заходів: сфера соціальної активізації, допомога людям, які перебувають у складних життєвих обставинах, формування ідентичності на місцевому рівні.

-       Підсумки. Питання-відповіді. 

Програма USAID “Децентралізація приносить кращі результати та ефективність” (DOBRE) – це дев’ятирічна програма, що виконується Глобал Ком’юнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Програма DOBRE тісно співпрацює зі 100 територіальними громадами (ТГ) у десяти областях України, щоб допомогти їм реалізувати переваги та справитися із викликами, які приносить децентралізація. Програма DOBRE надає технічну та матеріальну підтримку ТГ задля допомоги їм здійснювати урядування відкрито та підзвітно; відповідати на потреби громадян; підтримувати активну залученість громадян до прийняття рішень та вироблення політик. Підтримка з боку Програми DOBRE враховує низку секторів: стратегічне планування; просторове планування; фінансове управління; надання муніципальних послуг; місцевий економічний розвиток; зміцнення спроможності органів місцевого самоврядування; практики доброго урядування; а також гендерно орієнтовані та молодіжні політики.

Упродовж 2022-2025 років Програма DOBRE співпрацюватиме напряму із щонайменше з 60 ТГ України, аби допомогти їм подолати наслідки війни, відновити та відбудувати, і продовжувати їхню траєкторію позитивного та сталого розвитку. Партнерами Глобал Ком’юнітіз у консорціумі виконавців Програми DOBRE є Український кризовий медіа- центр (УКМЦ), Фонд розвитку місцевої демократії ім. Єжи Регульского (FRDL), та Малопольська школа публічної адміністрації при Краківському університеті економіки (MSAP/UEK), Польща.

З інформацією про дільність Фонду розвитку місцевої демократії ім. Єжи Регульского (Fundacja Rozwoju Demokracji Lokalnej im. Jerzego Regulskiego) можна ознайомитись на інтернет-сторінці Фонду:https://frdl.org.pl/frdl-ua.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.