bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як дотримуватись журналістських стандартів при висвітленні судових справ щодо збройного конфлікту
10.02.2022

Медіа відіграють важливу роль у взаємодії судової влади та громадськості. Створення ефективної комунікації судових процесів, пов’язаних зі збройним конфліктом в Україні, необхідна для захисту права на справедливий суд, права знати правду про перебіг подій збройного конфлікту та забезпечення громадського контролю. 

Команда ГО «Вектор прав людини» запрошує представників(-ць) медіа, усіх, хто планує чи вже висвітлює судові процеси, пов’язані із збройним конфліктом в Україні, та/або загалом судову тематику, долучитись до вебінару «Як дотримуватись журналістських стандартів при висвітленні судових справ щодо збройного конфлікту в Україні?», що відбудеться 15 лютого об 11:00. Орієнтовна тривалість - 1,5 години.

Для участі у вебінарі, будь ласка, зареєструйтесь до 14 лютого включно за посиланням: https://forms.gle/Dyi9cqtzzG96b1Rz7. Посилання для входу у кімнату вебінару буде надіслано на мейл, зазначений під час реєстрації. Учасники(-ці) отримають сертифікати про участь.

 

Під час вебінару обговоримо такі питання:

  • Правильність термінології при висвітлені збройного конфлікту та судових процесів.
  • Як українські та міжнародні суди вирішують питання відповідальності за дотримання прав людини на тимчасово непідконтрольних уряду України територіях. Чому це важливо для висвітлення в медіа?
  • Розгляд справ, пов’язаних із збройним конфліктом на сході України, в міжнародних інстанціях: визнання юрисдикції та розгляд по суті. Що важливо знати журналістам про різні етапи розгляду для висвітлення в новинах. 
  • Роль медіа у висвітленні збору доказів у судових справах, пов’язаних із збройним конфліктом.
  • Дотримання презумпції невинуватості у медіа при висвітленні кримінальних справ.
  • Аналіз поширених помилок, допущених журналістами у публікаціях щодо збройного конфлікту на сході України.

Спікерки вебінару:

  • Жанна Безп’ятчук - журналістка української служби ВВС; 
  • Віталія Лебідь -  адвокатка, юристка Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини.

Відкриватиме захід Валерія Рибак, директорка ГО «Вектор прав людини», яка представить напрацювання громадської організації «Вектор прав людини» з розвитку судових комунікацій та інформацію про дослідження впливу висвітлення справ, пов’язаних зі збройним конфліктом на сході України, на ставлення громадськості до судової гілки влади. 

Модеруватиме вебінар Назарій Боярський, член правління ГО «Вектор прав людини». 

Вебінар дозволить ознайомитись із темою, отримати перші практичні інструменти, які можна використовувати у своїй роботі та визначити питання, що потребують подальшого поглибленого вивчення. Під час заходу запланований розгляд практичних кейсів.

Запрошуємо долучитись до Facebook-події: https://fb.me/e/1irns3Pa7

Також будемо дуже вдячні, якщо ви поширите анонс серед своїх колег та колежанок, поділитесь постом у Facebookhttps://www.facebook.com/trialinsimplewords/photos/a.477103212470055/1981843818662646/

або  новиною на сайті ГО «Вектор прав людини» - http://hrvector.org/podiyi/22-02-09-web-social

Захід відбудеться в межах проєкту «Моніторинг впливу висвітлення судових рішень у справах, пов’язаних зі збройним конфліктом на сході України, на ставлення громадськості до судової гілки влади», що реалізуватиметься у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки уряду Королівства Нідерландів.

З додаткових питань звертайтесь, будь ласка, на електронну пошту: [email protected] 

 Для довідки:

 Жанна Безп’ятчук– журналістка української служби BBC News, яка висвітлює питання України для української та міжнародної аудиторії BBC. Жанна є співавторкою документальних розслідувань ВВС «Чим загрожує Чорнобиль людству сьогодні?» і «Мертва земля» про затоплення шахт на Донбасі. До BBC вона була кореспонденткою Радіо Свобода в Україні та в Брюсселі. Також працювала редакторкою новин у сфері міжнародних справ на Громадському Телебаченні та міжнародною кореспонденткою видання «Український тиждень». Отримала PhD з масових комунікацій у Києво-Могилянській академії.

Віталія Лебідь адвокатка, магістр з міжнародного права.

З 2015 р. юристка Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини. 

З 2014 р. викладачка кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства Київського університету права НАН України.

Основні сфери компетенції: захист прав людини, стратегічне судочинство, захист жертв збройного конфлікту, представництво інтересів в Європейському суді з прав людини.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.