bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Автори Вікіпедії навчаться розпізнавати фейки і маніпуляції, а журналісти опанують Вікіпедію
17.06.2020

Також протягом місяця в українській Вікіпедії запрошують всіх активно писати статті на тему журналістики та медіаграмотності!

Представники ЗМІ й автори статей Вікіпедії тісно пов’язані: перші — використовують онлайн-енциклопедію під час підготовки матеріалів, а другі — посилаються на медіа як на джерела інформації. Місячник журналістики покликаний ближче познайомити українських журналістів з тонкощами використання Вікіпедії, а вікіпедистів — з основами медіаграмотності та аналізу інформації в ЗМІ і журналістськими стандартами. Це спільний проєкт громадських організацій «Детектор медіа» та «Вікімедіа Україна». 

Протягом місяця планується серія вебінарів та онлайн-обговорень: 

  • 23 червня 2020 року «Як читати новини критично» — вебінар для вікіпедистів від журналіста «Детектора медіа» Ярослава Зубченка;
  • 8 липня 2020 року «Як створювати та редагувати статті у Вікіпедії: основні правила та принципи, яких слід дотримуватися, аби створити хорошу статтю» — вебінар-тренінг для представників ЗМІ від «Вікімедіа Україна»;
  • 11 липня 2020 року «Експерти та експертиза» — вебінар для вікіпедистів від журналіста «Детектора медіа» Ярослава Зубченка;
  • 15 липня 2020 року «Як журналісти можуть ефективно користуватися Вікіпедією у роботі» — вебінар для представників ЗМІ від «Вікімедіа Україна».

У межах проєкту українські експерти з медіаграмотності, журналістських стандартів та фактчекінгу обговорять з вікіпедистами питання авторитетності ЗМІ як джерел в українській Вікіпедії.

Час і деталі реєстрації на кожну з онлайн-подій будуть оголошені пізніше на веб-сайтах «Детектор медіа» і «Вікімедіа Україна». 

«”Детектор медіа” постійновідстежує і розповідає про маніпуляції і фейкову інформацію, які трапляються в ЗМІ. Попри це, подібні матеріали медіа все одно можуть стати джерелами для статей у Вікіпедії. Місячник журналістики для нашої організації — це можливість розповісти авторам онлайн-енциклопедії про ознаки потенційно фейкової інформації,  про те, яким ЗМІ можна довіряти, а яким — ні. Група видань «Детектор медіа» та інші українські проєкти, які працюють над перевіркою фактів та боротьбою з дезінформацією, можуть бути для вікіпедистів базою для перевірки тих чи інших джерел», — наголошує голова громадської організації «Детектор Медіа» Наталія Лигачова.

Під час Місячника журналістики в українській Вікіпедії пропонують створювати та поліпшувати статті про журналістику. Учасники можуть започатковувати та покращувати статті на будь-які теми, пов’язані із журналістикою, але особливо заохочуються писати про українську журналістику та на теми, що безпосередньо стосуються медіаграмотності. Найбільш активні учасники марафону отримають сувеніри.

«Вікіпедія — це найбільша онлайн-енциклопедія у світі, і її часто використовують журналісти. Якщо користатися нею правильно і розуміти, як вона працює, Вікіпедія може бути дуже корисною для представників ЗМІ: наприклад, слугувати репозитарієм якісних безкоштовних зображень чи джерелом для аналізу тих чи інших суспільних тенденцій. Тому нашою метою у рамках цього проєкту є не лише покращити висвітлення журналістики у Вікіпедії, а й розповісти українським медійникам, як правильно використовувати Вікіпедію у своїй роботі», — коментує член громадської організації «Вікімедіа Україна» та робочої групи із підготовки Місяця журналістики Олександр Гаврик.


Довідково:

Громадська організація «Вікімедіа Україна» є регіональним відділенням «Фонду Вікімедіа» в Україні, і займається популяризацією вікіпроєктів «Фонду Вікімедіа», найвідомішим серед яких є Вікіпедія, а також залученням до Вікіпедії нових знань і користувачів та розвитком вікіспільноти в Україні.

Громадська організація «Детектор медіа» створена українськими журналістами в січні 2004-го року (до квітня 2016 року організація носила назву ГО «Телекритика»). Організація поєднує функції засобу масової інформації та аналітичного центру в сфері медіа та протидії пропаганді в Україні. Незмінною головою організації є її засновниця та натхненниця, відома українська журналістка та медіаекспертка Наталія Лигачова. 

Понад 15 років команда ГО «Детектор медіа» послідовно сприяє дотриманню журналістських стандартів в українських ЗМІ, вдосконаленню національного законодавства у медійній та інформаційній сфері, підвищенню професійного рівня журналістів, формуванню демократичної культури медіа споживання серед українських громадян.

Контакти

  • Анна Цяцько
  • комунікаційна менеджерка ГО «Детектор медіа»
  •  [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.