bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Вебінар «Кримінальне провадження щодо злочинів, пов’язаних із окупацією Криму»
20.05.2020

Упродовж годинного вебінару суддя Верховного Суду Микола Мазур розповість про те, як забезпечити якість кримінальних проваджень щодо злочинів, пов'язаних із окупацією Криму та конфліктом на Донбасі за відсутності обвинувачених (in absentia).

Це цитата з реального українського вироку 2017 року (https://bit.ly/3dZkjIr).

«Суд приходить до висновку про доведеність «поза розумним сумнівом» вини ОСОБА_3 і ОСОБА_4 у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст.28 ч.4 ст.260, ч.1 ст.263, ч.2 ст.28 ч.2 ст.437 КК України - участь у діяльності не передбачених законом збройних формувань…, у зв’язку з чим суд вважає за необхідне визнати їх винними у вчиненні цих злочинів».

Судовий розгляд відбувався за відсутності обвинувачених (in absentia) у порядку спеціального судового провадження, адже двоє злочинців (громадян України) переховувалися на тимчасово окупованій території України.

 

На скільки результативними є такі вироки розкаже головуючий у цій справі суддя Попаснянського районного суду Луганської області, а нині – суддя Верховного Суду Микола Мазур.

Упродовж годинного вебінару він розповість про те, як забезпечити якість кримінальних проваджень in absentia з огляду на існуючу практику, чинне законодавство та міжнародні стандарти.

Під час вебінару Ви дізнаєтесь:
- міжнародний досвід і міжнародні стандарти кримінальних проваджень in absentia;
- законодавчі і практичні проблеми кримінальних проваджень за відсутності обвинувачених в Україні;
- пропозиції щодо вдосконалення вказаного правового інституту задля притягнення винних до відповідальності як одного з обов’язкових елементів української концепції перехідного правосуддя.

Здійснюватиметься пряма трансляція. Учасники/ці зможуть поділитися своїми думками та поставити запитання у коментарях.

Спікер: Микола Мазур , суддя Верховний Суд

Участь безкоштовна.

Просимо попередньо зареєструватися за посиланням https://forms.gle/nSA1thnnZG8LcPfG9 до 21 травня 2020 року (до 18:00). Реєстрація дозволить Вам завчасно нагадати про вебінар.

Організатор: Українська Гельсінська спілка з прав людини у партнерстві з Представництвом Президента України в Автономній Республіці Крим та Верховним Судом.

Коли: 22 травня з 12:00 до 13:00

Де: Фейсбук. Сторінка Української Гельсінської спілки з прав людини https://www.facebook.com/Ugspl, сторінка Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим https://www.facebook.com/ppu.gov.ua/

Довідково.
Перехідне правосуддя – це система правових заходів, судових та несудових, які застосовуються для переходу держави від збройного конфлікту до пост-конфліктного періоду та миру через подолання його наслідків і встановлення запобіжників, які унеможливлять повторення конфліктів. Напрями перехідного правосуддя – відшкодування збитків жертвам конфлікту, неупереджене судочинство щодо воєнних злочинців, правдиве відтворення фактів та подій під час війни, інституційні реформи задля мирного майбутнього. Кожна країна, яка пережила конфлікт, розробляє власну концепцію та модель перехідного правосуддя, адаптуючи іноземний досвід та передові практики із врахуванням місцевих особливостей. Більше дізнатись про українську концепцію можна тут: https://bit.ly/3bBKpzu.
Серія вебінарів, присвячена різним аспектам перехідного правосуддя та міжнародному гуманітарному і кримінальному праву, стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID Ukraine - USAID Україна) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Контакти

  • Менеджерка з адвокації та PR УГСПЛ Тамара Харчилава телефон +38 068 515 33 80 Facebook https://cutt.ly/utH0u1y [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.