bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Програма розвитку лідерського потенціалу університетів України
30.11.2017

Програма розвитку лідерського потенціалу університетів України є інноваційним проектом з формування культури лідерства у вітчизняній вищій освіті. Програма поєднує серію навчальних модулів від провідних тренерів Фундації лідерства у вищій освіті (Велика Британія), можливість здійснення навчального візиту до британського партнерського вузу, а також практику лідерського потенціалу у формі роботи над інституційним проектом змін. Дедлайн - 17 грудня 2017 р.

Заявка (українською мовою)

Заявка (англійською мовою)

Британська Рада впроваджує Програму з 2016 по 2019 рр. у партнерстві з Інститутом вищої освіти Національної академії педагогічних наук України та Фундацією лідерства для вищої освіти (Велика Британія), а також за підтримки Міністерства освіти і науки України.

 Програмі беруть участь університетські команди у складі 7 осіб, які об’єдналися для роботи над проектом інноваційних змін задля розвитку університету. Члени команди представляють усі ланки університетської спільноти – управлінську (ректор / проректор і керівник(и) структурних підрозділів), адміністративну, академічну та студентську. Кожен член команди відповідає за реалізацію певного напряму роботи над проектом змін, бере активну участь у діяльності команди і робить вагомий внесок в її успіх.

У рамках Програми університетська команда відвідує навчальні модулі у форматі «5+2»: 5 осіб беруть участь у компоненті «Командне лідерство» («Team»), а 2 особи – у компоненті «Молоді лідери» («Young leaders»).

Компонент “Командне Лідерство”

Учасники компоненту «Командне лідерство» через низку інтерактивних тренінгових сесій, завдань і моделей опановують принципи та методи ефективної командної роботи і комунікації:

  • формування дієвих команд
  • розподілення ролей в команді, профіль і динаміка команди
  • моделювання підходів до співпраці та участі
  • стилі комунікації
  • креативність і творче мислення у роботі команди.

Учасники компоненту «Командне лідерство», що представляють один університет, діють як одне ціле – ефективна команда («Team») – в рамках навчальних модулів і несуть колективну відповідальність за виконання навчальних завдань. У складі Team обов’язково мають бути ректор / проректор і студент. Становлення горизонтального формату спілкування в команді – між ректором / проректором, співробітниками університету і студентом – є однією з ключових вимог участі в Програмі і необхідним інструментом до впровадження ефективних інституційних змін.

Компонент “Молоді Лідери”

Компоненти «Командне лідерство» та «Молоді лідери» розроблені таким чином, щоб розкрити учасникам технології командного та індивідуального лідерства, що є взаємодоповнюючими та необхідними для успішної роботи над інституційним проектом змін і реалізації якісних перетворень в університеті в цілому.

З метою підтримки реалізації проекту змін, а також поширення знань і навичок, отриманих у рамках Програми, університетська команда (7 осіб) організовує та проводить низку інформаційних заходів на рівні університету / населеного пункту / регіону / країни.

В рамках Програми університетські команди матимуть можливість здійснити навчальний візит до британського університету за умови заручення підтримкою відповідного вишу для реалізації обраного проекту змін.

Участь у Програмі – це також чудова можливість:

  • пізнати, проаналізувати і розкрити власний лідерський потенціал
  • визначити пріоритетні напрями для особистісного і професійного розвитку
  • змінити стиль мислення
  • підвищити власну ефективність як професіонала, члена команди, лідера
  • покращити комунікації
  • сформувати дієву інституційну команду
  • ініціювати та обговорювати реалізацію проекту змін у комфортному навчальному середовищі і креативному просторі
  • встановити професійні та особисті контакти з учасниками з усієї України, координаторами та тренерами Програми.

У результаті реалізації Програми до 2019 року очікується досягнення таких результатів:

  • Створення національної мережі «агентів змін» – фахівців, готових упроваджувати інноваційні зміни у своїх закладах вищої освіти
  • Введення механізмів розповсюдження, співпраці та обміну ефективною практикою розвитку лідерського потенціалу університетів
  • Ефективне застосування лідерського потенціалу «агентів змін» у системі вищої освіти або окремого закладу через визнання їх статусу та покращення індикаторів досягнень університету
  • Чітке розуміння університетами своєї ролі та відповідальності в умовах розширеної автономії через оновлення університетських стратегій
  • Здійснення партнерських обмінів між університетами України та Великої Британії.  

До участі у третьому циклі (лютий 2018 – лютий 2019) Програми розвитку лідерського потенціалу університетів України запрошуються університетські команди (у форматі «5+2»), спрямовані на реалізацію проекту інноваційних змін задля розвитку університету, які представляють управлінську, академічну та студентську спільноти.

5 осіб – учасники компоненту «Командне лідерство», серед яких обов’язково мають бути ректор / проректор і студент. 2 особи – учасники компоненту «Молоді лідери» – молоді співробітники університету, які очолюють проект / структурну одиницю / окремий напрям роботи університету, чи особи, які нещодавно (не більше року тому) зайняли лідерські позиції (на рівні структурного відділу / факультету або вище) в університеті. Студенти не можуть брати участь у компоненті «Молоді лідери».

Відбір команд буде здійснюватися за такими критеріями конкурсу:

  • якісний склад команди;
  • релевантність членів команди заявленій тематиці проекту;
  • якість поданої проектної заявки та актуальність проекту згідно з пріоритетами реформи вищої освіти України;
  • реалізація плану заходів із розповсюдження результатів участі у Програмі.

Заявки (аплікаційні форми) (2 версії – українською та англійською мовами) та лист підтримки від ректора університету надсилати на електронну пошту: [email protected]

У листі підтримки ректора має бути засвідчені назва проекту, склад команди та ресурси, які університет готовий спрямувати на реалізацію проекту. Організатори наполегливо рекомендують університетам спрямувати зусилля на підготовку однієї пріоритетної заявки від закладу. У разі надходження декількох заявок від одного університету організатори залишають за собою право допустити до участі у конкурсі першу зареєстровану заявку. Інші заявки не розглядатимуться.

З метою консультування університетських команд щодо питань підготовки заявки для участі у конкурсі Інститут вищої освіти НАПН України спільно з Британською Радою в Україні проведе інформаційну зустріч у Києві: 4 грудня 2017 р. (початок о 14.00, форма електронної реєстрації  на сайті Інституту вищої освіти НАПН України).

Результати конкурсу буде оголошено 17 січня 2018 р. Представники команд-переможців конкурсу будуть запрошені на координаційну зустріч лідерів команд, яка відбудеться 9 лютого 2018 року.

Мова заходів Програми – українська та англійська.

Участь у заходах Програми для університетських команд є безкоштовною. Всі витрати, пов’язані з приїздом до Києва і перебуванням у Києві для участі у вище зазначених заходах покриваються університетами за рахунок власних коштів.

Джерело

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.