bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Курс «Стандарти прав людини в практиці адвокатів та суддів» – універсальний робочий інструмент
15.03.2017

1 березня 2017 року стартував набір на курс, що має назву «Стандарти прав людини в практиці адвокатів та суддів», організований Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Сприяння захисту прав і свобод людини та імплементація міжнародних стандартів прав людини в національну правову систему України – така мета курсу.

На студентів очікують 5 модулів та триденні семінари. Робота буде зосереджена на таких темах:

  • Права людини та особливості їх захисту в рамках механізмів Ради Європи», європейська система захисту прав людини.
  • Право не піддаватися тортурам, нелюдському поводженню та право на особисту свободу.
  • Право на справедливе правосуддя.
  • Право на повагу приватного та сімейного життя.
  • Право на безперешкодне користування майном та інші.

Про цей курс та його особливості Ресурсному центру ГУРТ розповіли Максим Тимофєєв, науковий експерт курсу, кандидат юридичних наук, доцент департаменту права Європейського гуманітарного університету (Вільнюс, Литва), та Сергій Заєць, адвокат Регіонального центру з прав людини, експерт Української Гельсінської спілки з прав людини.

 Розкажіть, як з’явилася ідея реалізувати на практиці такий курс.

Сергій Заєць: Уже досить давно є немалий попит на системну освіту в галузі прав людини. Така ситуація характерна не тільки для України, а й для багатьох країн колишнього СРСР, зокрема тих, що входять до Ради Європи. У 2012 році мережа Домів прав людини запустила міжнародний освітній курс з прав людини, котрий тривав півтора року. Курс об’єднав 5 країн – Україну, Білорусь, Молдову, Російську Федерацію та Азербайджан. Навчалося приблизно по 25 осіб з кожної країни. Це була перша подібна можливість отримати системну освіту в цій сфері. У 2014 році стартував другий набір на цю програму.

Українська Гельсінська спілка з прав людини виступала національним партнером проекту, тобто реалізовувала з українського боку частину цієї освітньої діяльності. Тобто у нас є потрібний досвід для проведення такого навчання.

Це практично орієнтований курс. Слухачі курсу – юристи – отримають знання, які відразу ж можна буде використовувати в роботі. Тобто наше завдання – не навчити якимось теоретичним постулатам, що стосуються прав людини, а дати практичні інструменти, котрі можна застосовувати тут і зараз.

– Порушення прав людини – проблема, яка часто піднімається у зв’язку з конфліктом на сході України. Чи передбачені курсом розділи, присвячені цій специфічній темі?

-          Сергій Заєць: Пропонований курс – це системна освіта. Звісно, ми будемо звертатися до означеної теми, оскільки це практичні речі, і всі питання, які нині для українських юристів стоять на порядку денному, будуть висвітлюватись. Але загалом навчання планується більш системне – таке, що виходить за рамки окремих питань і охоплює сферу захисту прав загалом. Передбачається, що випускники нашого курсу зможуть працювати з широким діапазоном тем і питань, що виникають на практиці. Вони матимуть змогу отримати універсальні інструменти, які можна застосовувати будь-де, у тому числі в ситуаціях зони АТО, в питаннях, пов’язаних з окупованими територіями.

Максим Тимофєєв: Зазначимо такий момент. Заявки на курс можуть поступати від претендентів з усієї України, звідки завгодно – включаючи і східні регіони, і Крим. Відбір буде проходити на основі пропорційності. Ми прагнемо, аби в навчанні взяли участь юристи-практики з усієї країни. І теми та проблематику для розгляду на курсі ми будемо обирати актуальні для всіх регіонів. Але ті знання й навички, які слухачі отримають під час курсу, вони зможуть використати в різноманітних окремих випадках.

– Як буде проводитись відбір учасників?

Максим Тимофєєв: Відбір проходитиме досить просто. Ми запрошуємо до участі всіх адвокатів і суддів, незалежно від їхнього стажу та регалій. Перший крок – слід подати заявку та заповнити анкету. Це формальна складова. Другий крок – претенденти повинні будуть розв’язати завдання, яке ми для них приготували. Воно буде більш практичного характеру і стане основним критерієм відбору. Буде оцінюватися здатність претендентів побачити втручання в індивідуальні права, вміння сформулювати, в чому таке втручання виразилось, та обґрунтувати наявність порушення Конвенції.

Кількість місць на курсі дуже обмежена. Спочатку на основі практичного завдання буде відібрано 50 осіб. Вони розпочнуть навчання в першому модулі, з ними будуть проведені 2 відбіркові семінари. Саме за результатами цих семінарів і сформується основна група. Очікується, що учасників буде від 30 до 40. Точніше зараз сказати важко, оскільки ми не знаємо, наскільки сильною буде група.

Сергій Заєць:Вагоме значення має мотивація. Не лише інтерес до теми, що важливо на першому етапі. Якщо людина щось уже знає про права людини, то вона прагне отримувати додаткові знання. Ті ж, хто із тематикою незнайомий, навряд чи зможуть потрапити до цього курсу, керуючись одною лише цікавістю.

Мотивація важлива і тому, що цей курс розрахований на досить тривалий час – орієнтовно рік – і навчальна програма є досить непростою. Важливо, щоб наприкінці цього марафону фахівець міг працювати, використовуючи отриману інформацію. Щоб це не була байдужа людина, яка просто покладе свої знання «на полицю».

– Як буде організовано навчання?

Максим Тимофєєв: Курс має 5 модулів. У всіх модулях навчання відбувається за одним і тим же алгоритмом. Спочатку місяць-півтора проходить навчання в дистанційному форматі – лекції та спілкування на форумах, обговорення проблематики модуля. Таким чином відбувається ознайомлення студентів з матеріалами курсу. Після цього тьютори визначають певну кількість найуспішніших студентів – за участю в дискусійних форумах та за результатами тестувань. Ці студенти братимуть участь в очному семінарі, де наголос буде на практичному застосуванню тих знань, які вони отримали під час дистанційного навчання.

Потім модуль закривається. Слухачі курсу отримують невеликий перепочинок – тижнів зо два. Опісля починається новий модуль за такою ж схемою.

– Яким буде викладацький склад курсу?

Максим Тимофєєв: Курс передбачає наявність експертів і тьюторів. Експерти – це фахівці, котрі готують навчальні матеріали з певних тем. Також вони братимуть участь в очних семінарах. Тьютори постійно спілкуються зі студентами протягом усього курсу. Це спеціалісти з великим практичним досвідом і відповідними викладацькими й тренерськими навичками.

Детальніше познайомитися з експертами і тьюторами можна тут.

– На що спрямований цей курс? Яка його основна мета?

Сергій Заєць:Місія курсу – зробити життя в Україні безпечнішим і більш комфортним для кожного. Стандарти прав людини мають бути відповідними. Кожна особистість має право на те, аби її поважали, не втручалися в особисте життя, аби її приватна власність була захищеною, не траплялося свавілля в судах тощо. Фактично все те, що логічно зрозуміло кожній людині, може бути виражено мовою права, мовою міжнародних правових стандартів.

Максим Тимофєєв: Наша мета досить проста і при цьому досить амбіційна: щоб студенти цього курсу застосовували отримані знання в Україні, на національному рівні, і таким чином підвищували стандарти прав людини в державі. Проблеми мають вирішуватися на належному рівні тут, в Україні, а не перенаправлятися в європейський суд.

Участь в навчальномукурсі «Стандарти прав людини в практиціадвокатів та суддів» є безкоштовною.Останній день реєстрації на участь у курсі - 20 березня 2017 року.

Усі охочі можуть дізнатися про нього та про умови реєстрації детальніше за посиланням

Матеріал підготовлений у рамках спеціального медіа-проекту «Інформація для свідомих дій: почуй голос постраждалих внаслідок конфлікту на сході України», що впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.