bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Тренінг «Досвід впровадження освітніх інновацій»
15.02.2016

Навчальна програма «Досвід впровадження освітніх інновацій, стратегія українських ВНЗ в Європейському просторі вищої освіти» для менеджерів українських ВНЗ, діяльність яких перенесена з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Орієнтовані дати стажування: 5 березня 2016 р. - 11 березня 2016 р.

Термін подання: до 22 лютого 2016 р.

Місце проведення: м. Львів

Регіональний фокус: Підконтрольні Україні частини Донецької і Луганської областей, а також з інших регіонів, де функціонують евакуйовані з Донецької і Луганської областей вищі навчальні заклади.

Чому ця програма важлива?

Програма для менеджерів українських ВНЗ, діяльність яких перенесена з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, має спеціальний фокус на:

  • аналізі проблем та пошук шляхів їх вирішення, що виникають при перенесенні діяльності вищого навчального закладу з однієї території на іншу;
  • досвіді, який накопичений західноукраїнськими освітніми спільнотами з налагодження діалогу, культурного та професійного обміну по лінії «Схід-Захід України» в період 2005-2015 рр.;
  • використанні унікального досвіду багатолітніх розвинутих взаємовідносин з зарубіжною українською діаспорою для побудови ефективної багаторівневої мережі співпраці між академічними спільнотами Сходу і Заходу України;
  • конструюванню моделей попередження, медіації та виходу з конфліктних ситуацій, пов’язаних з відмінним розумінням та інтерпретацією історичної спадщини, ментальних особливостей, поведінкових реакцій різних груп населення. Такий досвід, що накопичено впродовж останніх 30 років в Західній Україні, не має аналогів в сучасній українській історії і може дати безліч цікавих і корисних підходів і сценаріїв для вирішення конфліктів на Сході нашої країни;
  • практиці знаходження виходів з конфліктних ситуацій, де роль головної сили примирення відіграють представники різних релігійних конфесій, ознайомлення зі світовим досвідом національного примирення, який ґрунтувався на цій моделі. 

Чому досвід львівських вишів  цікавий і повчальний?

Львівські провідні університети мають сьогодні комплекс передових академічних практик, які не властиві більшості українських університетів. Вони можуть пропонувати модельні рішення багатьох кризових проблем вітчизняної вищої школи. Львівська академічна спільнота є однією з найбільш включених в процес інтеграції української вищої освіти в Європейський простір вищої освіти та наукового дослідження і здатна запропонувати низку системних підходів до вдосконалення менеджменту та освітніх технологій у ВНЗ східного та південного регіонів України.

Мета навчальної програми

Озброїти учасників програми досвідом успішного вирішення багатьох нагальних проблем сучасної української вищої школи.

Навчальні цілі

Надати членам групи можливість через запропоновані інтерактивні навчальні заходи побачити можливості та обмеження запроваджених львівськими колегами підходів;

  • Відчути атмосферу, дух, академічну культуру, властиву провідним ВНЗ західноукраїнського регіону;
  • Отримати відповіді на питання та варіанти вирішення проблем, які існують в навчальних закладах, що переміщені з територій Донецької та Луганської областей;
  • Встановити професійні, а, в ідеалі, й особистісні зв’язки та взаємовідносини, що допоможе суттєво розширити мережу корисних контактів представників східноукраїнських ВНЗ.

Питання, що вивчатимуться учасниками під час програми

  • досвід побудови довготермінової стратегії розвитку університету;
  • краща вітчизняна практика організації міжнародних наукових та освітніх проектів;
  • компетентністний підхід до організації навчання;
  • організація фандрайзингових кампаній в інтересах українських ВНЗ;
  • функціонування освітнього комплексу «університет-коледж-ліцей/гімназія».

Учасники програми ознайомляться з роботою таких організацій і установ

  • Львівська обласна рада;
  • Львівська міська рада;
  • Львівський національний університет імені Івана Франка (з комплексом його коледжів та ліцеїв);
  • Національний університет «Львівська політехніка»;
  • Український католицький університет;
  • Регіональні медіа.

Учасниками цієї програми можуть бути

представники вищих навчальних закладів, які штатно працюють на управлінських посадах (проректор, директор інституту, декан, заступник декана, завідуючий кафедрою, керівник, заступник керівника іншого підрозділу), і які знаходяться на підконтрольних Україні територіях Донецької і Луганської областей, а також тих навчальних закладів, які евакуйовано із зони АТО і які функціонують на територіях інших областей.

Вимоги до кандидатів

  • бути готовим розробити і втілити План дій за тематикою програми у своєму вищому навчальному закладі, його підрозділі;
  • мати відповідні повноваження для реалізації розробленого в ході навчальної програми Плану дій;
  • бути готовим поширювати набуті знання та навички серед колег, партнерських організацій, громадськості тощо.

Реалізація програми дозволить учасникам:

  • отримати унікальний в українських реаліях досвід побудови довготермінової стратегії розвитку університету (Український католицький університет);
  • вивчити кращу вітчизняну практику організації міжнародних наукових та освітніх проектів (Львівська політехніка, Львівський національний університет імені Івана Франка);
  • познайомитися з аналізом імплементації в українську академічну практику компетентністного підходу до організації навчання (Львівська політехніка);
  • набути знань та алгоритмів організації фандрайзингових кампаній в інтересах українських ВНЗ (Український католицький університет);
  • отримати досвід функціонування освітнього комплексу «університет-коледж-ліцей/гімназія» (Львівський національний університет імені Івана Франка).

Чому важливо взяти участь у програмі?

Участь у програмах дозволить кожному учаснику підвищити свій професійний рівень, обмінятись практичним досвідом з колегами з інших регіонів України, встановити корисні контакти з іншими членами професійної спільноти та сприятиме особистому і кар’єрному розвитку.

Програма передбачає суто практичний аспект: розробку кожним учасником власного плану дій для вирішення чи запобігання тієї чи іншої проблемної ситуації та його подальше втілення в своїй організації/громаді. Хоча безпосереднє фінансування у рамках проекту для здійснення плану дій не надається, проте набуті навички визначення цілей, побудови плану дій і написання проекту й існуючі нині можливості для отримання фінансування сприятимуть успішності впровадження розроблених планів.

Основна мета всіх навчальних програм – консолідація та розвиток українського суспільства через обмін найкращими практиками та досвідом між різними регіонами України та створення професійних спільнот експертів у відповідній галузі.

Кожен з учасників має чітко усвідомлювати проблему, що існує в його/її організації (установі) і бачити шляхи її вирішення чи запобігання й мати відповідні повноваження для реалізації розробленого в ході навчальної програми плану дій.

Як проходитиме навчальна програма?

Кожна навчальна програма розроблена індивідуально і покриває необхідне коло питань для вивчення учасниками, які заявлені як цільова група програми. Вона проходитиме в одному чи кількох регіонах (областях), де варто повчитися досвіду вирішення відповідних проблем, яким присвячено навчальну програму,  і передбачає відвідання низки організацій та установ. Як правило, маршрут подорожі учасників пролягатиме через Київ, і тому для кожної групи передбачено проведення орієнтаційної зустрічі-тренінгу та заключного дебрифінгу в Києві. Загалом тривалість кожної програми становитиме, як правило, до 7 днів. Кожна з програм розрахована, як правило, на 10 учасників. Вони відбиратимуться на конкурсних засадах.

Пропоновані навчальні програми реалізуються випускниками проектів «Громадські зв’язки» (Community Connections) і «Навчальні програми професійного зростання» (Participant Training Program) USAID, які брали участь у подібних програмах обміну у США чи європейських країнах, і з урахуванням власного досвіду участі розробили такі програми для передачі місцевого українського досвіду вирішення тих чи інших питань на рівні місцевих громад.

Вартість участі в навчальній програмі

Усі витрати, пов’язані з участю в навчальній програмі, покриватимуться Консорціумом із удосконалення менеджмент-освіти в Україні» за рахунок коштів проекту «Примирення в українському суспільстві: від енергії протесту до енергії творення», що здійснюється за підтримки Уряду Великої Британії, чи будуть відшкодовані учасникам (наприклад, вартість проїзду після надання оригіналів проїзних документів). 

Як взяти участь в програмі?

Для участі у тій чи іншій програмі необхідно заповнити он-лайн Анкету кандидата для участі в програміна сайті  www.ceume.org.ua у терміни, вказані в описі програми та на сайті, і надіслати отримані по електронній пошті після заповнення анкети документи на вказану адресу.  

Для заповнення анкети необхідно 1) зареєструватися на сайті www.ceume.org.ua, ввівши як логін діючу електронну адресу; 2) зайти в свою поштову скриньку і підтвердити реєстрацію, натиснувши на посилання, що надійшло після реєстрації; 3) на сайті www.ceume.org.ua обрати програму, на яку бажаєте зареєструватися, і в кінці опису програми натиснути на кнопку «Заповнити анкету» і перейти до заповнення анкети. Найважливішою є остання частина анкети – з питаннями щодо мотивації участі в програмі, прохання давати на запитання якомога докладніші аргументовані відповіді.

Контакти

  • Консорціум із удосконалення менеджмент-освіти в Україні
  • (044) 248 7239
  • 248 7249

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.