bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Навчальний курс для медіаторів і фасилітаторів діалогу з управління конфліктами в часи війни
26.09.2024

В рамках проєкту «Розбудова спроможності у сфері діалогу і медіації для запобігання конфліктам і вирішення конфліктів», Програма підтримки ОБСЄ для України (ОБСЄ) у співпраці з Національною асоціацією медіаторів України (НАМУ) оголошує набір на навчальний курс для медіаторів і фасилітаторів діалогу з управління конфліктами в часи війни, яке відбудеться у м. Київ 21-23 жовтня (перший модуль), 13-15 листопада (другий модуль) і 09-11 грудня (третій модуль).

ПЕРЕДУМОВИ І МЕТА

В грудні 2023 – лютому 2024 р., ОБСЄ провела дослідження потреб у навчанні в спільнотах фасилітаторів діалогу та медіаторів. Дослідження було покликано виявити знання і навички, що є актуальними під час війни, а також виявити, усвідомлюють чи не усвідомлюють фахівці вплив особливостей війни на свою професійну діяльність та необхідність набуття додаткових навичок і компетенцій. Результати дослідження лягли в основу пропонованої навчальної програми для фасилітаторів діалогу і медіаторів з управління конфліктами в часи війни. 

Метою навчального курсу є:

(1) Надати фасилітаторам діалогу і медіаторам знання і навички, які допоможуть їм ефективно реагувати на нові виклики і зміни, що виникли/виникають у зв’язку з війною Російської Федерації проти України;

(2) Сприяти розвитку партнерств між спільнотами через ознайомлення фасилітаторів діалогу з інструментами медіації, а медіаторів – з інструментами діалогу;

(3) Поглибити знання і навички щодо застосування травмоінформованого підходу, гендерного аналізу;

(4) Попередити виснаження і втому медіаторів і фасилітаторів діалогів, як фахівців, що працюють з конфліктами, через розширення знань і навичок запобігання цим станам, піклування про себе. 

СТРУКТУРА І ЗМІСТ НАВЧАННЯ

Навчальний курс складається з трьох модулів:

Складові навчання

Навчальні групи

Дати

Місце проведення

Модуль 1

Фасилітатори діалогу (до 22 осіб)

Медіатори

(до 22 осіб)

21-23 жовтня 2024 року

м. Київ

Модуль 2

Фасилітатори діалогу (до 22 осіб)

Медіатори

(до 22 осіб)

13-15 листопада 2024 року

м. Київ

Модуль 3

Змішана група фасилітаторів діалогу і медіаторів (до 22 осіб)

9-11 грудня 2024 року

м. Київ

 

Навчання присвячено питанням роботи з конфліктами в умовах зміненого соціального контексту, що виник внаслідок нових викликів і реалій. Учасники дізнаються про нові теми та підходи в роботі з громадами і конфліктами, а також про те, як адаптувати свої професійні методи до нових обставин.

Особлива увага приділена впливу війни на особистісні зміни і підтримку професійної і психологічної стійкості фахівців. Одним із ключових напрямків буде дослідження взаємодії медіаторів і фасилітаторів діалогу, щоб краще зрозуміти особливості роботи один одного.

Учасники отримають знання про гендерні аспекти роботи з конфліктами та основи травмочутливого підходу, що є важливими на всіх етапах розвитку конфлікту.

Навчання також націлене на створення основи для подальшої співпраці фахівців, які використовують конфліктчутливий підхід у своїй роботі з соціальними конфліктами.

Участь в першому і другому модулях  є обов’язковою.  Участь в третьому завершальному модулі буде здійснюватися на конкурсній основі поміж учасників навчання, які пройшли перший і другий модулі. Після завершення навчання учасники отримають сертифікати.

ЦІЛЬОВА АУДИТОРІЯ

Цей навчальний курс орієнтований на фасилітаторів діалогу і медіаторів, які працюють з конфліктами в умовах війни і прагнуть набути і/або поглибити свої знання і навички управління конфліктами в часи війни. Курс також має на меті сприяти побудові партнерств між двома спільнотами, які працюють з конфліктами в Україні.

ТРЕНЕРСЬКА КОМАНДА

Інна Терещенко (Одеса)

Кандидатка філософських наук, медіаторка, фасилітаторка, тренерка, викладачка, конфліктологиня, керівниця Центру лідерства Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова, керівниця ГО “Одеська обласна Група медіації” та членкиня правління ГО “Національна асоціація медіаторів України”. Майже 30 років професійного досвіду у сфері роботи з конфліктами: медіації, фасилітації, консультування та конфлікт-коучингу. Запрошувалась в якості експертки в роботі з конфліктами такими міжнародними організаціями, як ОБСЄ, ПРООН, МОМ, Британська Рада, IRI, HD, International Alert, DVV International, NP та іншими. Має низку наукових та методичних публікацій з медіації, конфліктології, історії медіації і діалогів. Співавторка різних прецедентів у використанні медіації та діалогів. Має авторські програми з навчання медіації, конфліктології та фасилітації у різних сферах та аудиторій. Досвід викладання у ВНЗ - 30 років.

Альона Горова (Київ)

Голова ГО “Інститут миру і порозуміння”, медіаторка, фасилітаторка діалогів, тренерка, дослідниця, експертка з організаційного розвитку. Понад 20 років професійного досвіду у сфері фасилітації вирішення конфліктів та прийняття рішень, медіації, розвитку інституційного потенціалу організацій та громад, дизайні моделей соціальних трансформацій, впровадженні систем моніторингу та оцінки якості інноваційних послуг та проведення досліджень. Серед вагомих професійних досягнень – розроблення та апробація близько 15 моделей впровадження соціальних інновацій та понад 30 методологій навчання дорослих, у тому числі і тренерів (відновне правосуддя, менеджмент конфлікту, менеджмент ГО, моніторинг та оцінка, освіта). Має понад 10 років досвіду викладання у ВНЗ.

Світлана Петрова (Харків)

Голова правління ГО “Центр права та посередництва”, директор Інституту медіації та фасилітації України, керуючий партнер Геоінформаційної системи моніторингу, аналізу, оцінки та вирішення конфліктів (ГІСМАОВК), почесна членкиня ГО “Національна асоціація медіаторів України”, міжнародна медіаторка, фасилітаторка діалогу, тренерка. Співавторка методологій та навчальних програм з медіації, діалогу, попередження та вирішення конфліктів, в т.ч. в  деокупованих громадах. Більше 1000 врегульованих конфліктів, в т.ч. багатосторонніх та групових. Має 15 річний досвід у сфері медіації, фасилітації діалогу, переговорах та врегулюванні конфліктів.

Олег Овчаренко (Кременчук)

Тренер, фасилітатор діалогів, старший національний консультант із соціальної згуртованості в проекті “Життєздатність+” Міжнародної організації з міграції, учасник Спільноти практиків діалогу України, член Правління Громадської спілки “Громадські ініціативи України” та виконавчого комітету Фундації ПАУСІ. 15 років працював викладачем у вищих навчальних закладах та тренером із розвитку навичок активного громадянства. Має 10 річний досвід у фасилітації діалогів, координації та управлінні проєктами соціальної згуртованості та відновлення громад. Працював над розробкою тренінгів з діалогу, управління конфліктами, навичок переговорів та соціальної згуртованості у проєктах міжнародних організацій IOM, UNDP, GIZ, OSCE, Caritas, IRI. Розробляв методології навчання для освітніх платформ Prometheus, EdEra (Україна), The European Wergeland Center (Осло, Норвегія). Спеціалізується на фасилітації діалогів, розвитку соціальної згуртованості, залученні громади до процесів вирішення конфліктів та ухвалення рішень.

УМОВИ УЧАСТІ

Взяти участь у конкурсному відборі можна, заповнивши аплікаційну форму (https://forms.gle/rZ3t6qCDoJUHvuCt9) до 11:00 07 жовтня 2024 року. Звертаємо Вашу увагу, що заявки, подані із запізненням, розглядатися не будуть.

ОБСЄ покриває усі витрати учасників(ць) навчання щодо проїзду, проживання і харчування. Зокрема, учасникам забезпечено заселення в готель в одномісний номер категорії «стандарт» напередодні першого дня навчання кожного модуля і виселення з готелю на наступний день після останнього дня навчання кожного модуля, вечерю в день заселення, триразове харчування в дні навчання, сніданок в день виселення, а також відшкодування вартості проїзду автобусом (в тому числі маршруткою) або потягом (вагони купе, плацкарт або Інтерсіті ІІ класу).

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.