bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Дистанційний курс «Бібліотеки для здоров’я громад»
09.08.2024

Залучення немедичних установ до підтримки загальної системи охорони здоров’я стало відповіддю на виклики ситуації в Україні та дієвим кроссекторальним інструментом стійкості у часи війни.

В умовах активізації кроссекторальної діяльності бібліотек у сфері профілактик та підтримки здоров’я стає важливим питання підкріплення бібліотечних фахівців необхідними компетенціями та поширення вже наявного досвіду в Україні та за кордоном.

Саме через це команда БФ «Бібліотечна країна» в рамках українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоровʼя» та технічної реалізації від ВУМ online розробила курс
«Бібліотеки для здоров’я громад».

Аудиторія:

Цей курс створений для громад - керівників та працівників органів місцевого самоврядування, депутатів, громадських активістів, освітян та працівників медичної сфери - усіх, хто промотує здоровий спосіб життя і мріє покращити здоров’я жителів громади через профілактику. Серед них, у першу чергу, він буде корисним для бібліотекарів, які дбають про громаду, і відкриті до нових форм та методів роботи.

 Мета курсу - продемонструвати роль бібліотеки в громаді як лідерської немедичної установи, що має значний вплив у сфері громадського здоров’я. Ви отримаєте алгоритм побудови “Здорової бібліотеки”, її ключові складові та найкращий досвід пілотних громад. Ви усвідомите, чому бібліотекарям важливо розуміти стратегічні цілі громади та сприяти їх реалізації, планувати та впроваджувати кроссекторальні проєкти.

Курс знайомить із сімома складовими здорової бібліотеки, серед яких:

простір, книги, події, обладнання, спільноти, комунікація, партнерства.

 Завдання курсу

Курс дозволяє розвінчати міфи про те, що громадським здоров’ям та підвищенням медичної грамотності серед мешканців громади можуть займатися виключно спеціалізовані медичні установи. Курс допомагає позиціонувати бібліотеку як сильну партнерську організацію в сфері промоції здорового способу життя та поширенні знань про профілактику неінфекційних захворювань та факторів ризику заради покращення здоров’я мешканців громади.

Курс надає бібліотекарям та активістам сфери громадського здоров’я поради із втілення найкращих практик, які апробовані в Україні у бібліотечних просторах та за участі бібліотечних лідерів. Це дозволить громадам побачити нові можливості бібліотек, а бібліотекам - нові способи залучати жителів громади як відвідувачів та читачів.

Кожен, хто пройде курс, зможе більш усвідомлено подивитися на своє здоров’я, побачити дієві інструменти, щоб сприяти більш відповідальному ставленню відвідувачів до свого здоров’я. Ви опануєте навички з підбору книг із перевіреною інформацією про здоров’я, отримаєте поради щодо організації діяльності з промоції здорового способу життя, зрозумієте особливості роботи з різними аудиторіями та згенеруєте багато нових ідей. Курс надає доступ до корисних ресурсів, включаючи списки книг, рекомендованих наборів обладнання, відео на тему здоров’я та багато іншого.

Курс дозволить налагодити щоденну роботу бібліотечного простору таким чином, щоб відвідувачі отримали доступ до первинної діагностики стану власного здоров’я для ефективного направлення та свідомого використання медичних та психологічних послуг.
 

За перші 10 днів доступності курсу він має понад 300 слухачів та вже понад 60 випускників із сертифікатами.

Курс розроблений в рамках проєкту “Здорові бібліотеки”, що впроваджується Благодійним фондом “Бібліотечна країна” в межах українсько-швейцарського проєкту “Скорочення поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні” (скорочено “Діємо для здоров’я”).

Чекаємо своїх слухачів!

Навчальне навантаження курсу складає 0,5 кредитів ЄКТС
 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.