bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Нововолинську відбулись дебати
03.12.2008

28 листопада 2008 року в приміщенні Нововолинського електромеханічного коледжу відбувся черговий тур студентських дебатів. Організатори: МГО «Перспектива» (м. Нововолинськ) та ВОГО «Гендерний центр». Тема цієї зустрічі була такою – «Чоловіки мають більше шансів на працевлаштування, ніж жінки». За планом дебати повинні були відбутися між командами Нововолинської філії Київського інституту міжнародної економіки та підприємництва та Нововолинської філією Тернопільського національного економічного університету. Проте в студентів останнього закладу розпочалася сесія і їх колеги з КІМЕПУ люб’язно їм допомогли – зробивши спільну команду. На турнір прибуло декілька поважних гостей.

Зокрема, це Оксана Ярош – голова Волинської обласної громадської організації «Гендерний Центр», радник голови обласної ради з гендерних питань та Галина Гуленко – експерт з моніторингу та зв’язків Муніципальної програми врядування та сталого розвитку. Дискусія відбувалась напруженою та цікавою, кожен з учасників в як найбільшій мірі старався відстояти позицію власної команди. Студенти КІМЕПу повинні були відстоювати головну тезу, а їх суперники – висуну своє бачення: «Чоловіки та жінки мають рівні шанси на працевлаштування». Як пропозиція так і опозиція оперувала фактами, аргументами, тезисами, так і власним індивідуальним баченням, суб’єктивним судженням щодо тези та антитези.

Тематика гендерної рівності, яку обидві команди торкнулися у виступі, насправді була не простою. Так як, дуже вже тонка ця грань між поняттями «соціальної статті». З уст останнього учасника пропозиції (КІМЕП) прозвучала думка, що тендерна рівність, як система людський взаємостосунків – це утопія, так як завжди є якась домінуюча складова в людині в незалежності від статті і тому рівності не можна буде досягти в ідеалі. Відстоюючи свою антитезу остання учасниця з команди опозиції (ТНЕУ) закликала присутніх позбуватися суспільних ярликів – стереотипів. «Вони дуже живучі, але безсилі проти освічених, толерантних і демократично налаштованих людей. Запорука успіху в цій справі, як у дотримані законодавства, так і у гендерно-врівноваженому ставленні одне до одного представників обох статей у школі, університеті, на робочому місті, у побуті».

Тематика, яка піднімалась не нова, проте розуміння та представлення про рівність прав чоловіків та жінок за часту викривлене. На сам кінець дебатного турніру вис тупило високошановане журі. Усі вони були одностайні – рівень студентської дискусії «на порядок» виріс. Студенти чітко формулювали свою тезу, структуровано доводили свою думку та зберігалася чітка ієрархія аргументі в. І, перемогу було надано, що символічно, спільній команді КІМЕП і ТНЕУ (Боярська Наталія, Фурсова Марина, Семенюк Роман, Онуфурієнко Катерина).

Організатором цього заходу були Молодіжна громадська організація «Перспектива» (м. Нововолинськ) та Волинська обласна громадська організація «Гендерний центр». Дебати відбувались в рамках проекту «Програма підвищення гендерної освіти молоді», що підтриманий Управлінням у справах молоді та спорту Волинської області обласної державної адміністрації та Муніципальною програмою врядування та сталого розвитку.

Контакти

  • Борис Карпус
  • МГО ”Перспектива”
  • [email protected]
  • 8 097 255 1999

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.