bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як покращити українське законодавство для громадянського суспільства?
17.03.2011

Український незалежний центр політичних досліджень презентує для обговорення Білу книгу «Реформування законодавчого середовища для розвитку громадянського суспільства в Україні». У документі вперше узагальнюються основні проблеми у законодавстві для громадських і благодійних організацій в Україні та визначаються шляхи вирішення цих проблем.

Як відомо, розвиток громадянського суспільства в Україні залишає бажати кращого. Це підтверджують як міжнародні оцінки розвитку громадянського суспільства в Україні, так і свідчення самих організацій громадського суспільства. Однією з основних перешкод розвитку громадянського суспільства є несприятливе законодавче середовище.

Експерти УНЦПД звертають увагу на основні проблемні складові законодавчого середовища для розвитку громадянського суспільства в Україні:

  • складні процедури реєстрації громадських та благодійних організацій (лише 50% громадських ініціатив успішно проходять процедуру реєстрації);
  • несприятлива система оподаткування (отримання неприбуткового статусу залишається проблематичним навіть після успішної реєстрації статуту неприбуткової організацій в органах юстиції);
  • відсутність права громадських організацій здійснювати безпосередньо господарську діяльність (норма Закону України «Про об’єднання громадян» дозволяє здійснювати господарську діяльність тільки через утворення окремих підприємств);
  • непрозорі процедури державної фінансової підтримки (у Держбюджеті-2010 було передбачено 187,5 млн грн для фінансової підтримки окремих ОГС. Для розподілу цих коштів лише 3 із 65 центральних органів виконавчої влади проводять конкурси);
  • обтяжливі та дискримінаційні для ОГС умови участі у державних закупівлях, зокрема у закупівлях соціальних послуг (бюджетні кошти та надходження від платних соцпослуг оподатковуються для НУО на загальних засадах і можуть бути підставою для позбавлення цих організацій неприбуткового статусу).

Крім того, проблемним залишається доступ громадських організацій до формування державної політики (тільки 11% територіальних громад в Україні мають затверджені статути, де врегульовані такі форми взаємодії з громадянським суспільством як проведення громадських слухань, загальних зборів громадян і процедури висування місцевих ініціатив), а сама державна політика сприяння розвитку громадянського суспільства не забезпечує позитивних результатів (лише 68% заходів міністерств та 43% заходів ОДА відповідають завданням Концепції сприяння органами виконавчої влади розвитку громадянського суспільства).

Біла книга містить пропозиції щодо вдосконалення законодавства для громадянського суспільства. Основним орієнтиром реформ мають стати європейські стандарти, зокрема Рекомендації Комітету Міністрів Ради Європи державам-членам щодо правового статусу неурядових організацій у Європі № СМ/Rec(2007)14.

Експерти УНЦПД, зокрема, пропонують розробити та ухвалити законопроект «Про громадські організації» та законопроект «Про благодійництво та благодійні організації» на основі європейських стандартів правового регулювання статусу та діяльності відповідних організацій. Також експерти наголошують на необхідності розроблення і затвердження постанови Кабінету Міністрів, яка б визначала порядок проведення конкурсів проектів для громадських організацій.

Біла книга «Реформування законодавчого середовища для розвитку громадянського суспільства в Україні» має стати дороговказом для органів державної влади та громадськості при розробці та впровадженні рішень, спрямованих на забезпечення розвитку громадянського суспільства. Саме запропоновані у документі заходи дозволять створити сприятливі умови для легалізації та забезпечення життєздатності громадських ініціатив, скоротити бюджетні витрати на суспільно корисні послуги і проекти завдяки залученню додаткових ресурсів громадських організацій, підвищити якість публічно-правових рішень та загалом забезпечити належний рівень суспільної довіри до державних органів.

Ознайомитись із Білою книгою Ви можете на сайті УНЦПД.

Запрошуємо Вас взяти участь у розробці цього важливого для громадянського суспільства документу. Свої пропозиції до Білої книги «Реформування законодавчого середовища для розвитку громадянського суспільства в Україні» надсилайте, будь ласка, Анастасії Красносільській на адресу anastasia[at]uncpd.kiev.ua  до 20 березня 2011 року.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.