bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Реакція Amnesty International на події в Білорусі
22.12.2010

Amnesty International засудила насильницький розгін мирної демонстрації після президентських виборів у неділю в Білорусі, які супроводжувалися порушеннями.
Наступ на опозицію проявився, насамперед, у тому, що семеро з дев’яти кандидатів в президенти від опозиції були затримані разом з приблизно 500 мирних демонстрантів, активістів опозиції, правозахисників і журналістів, багато з яких були побиті ОМОНом.

Сьогодні білоруський міністр внутрішніх справ Анатолій Кулешов заявив, що активістам були пред’явлені звинувачення в організації несанкціонованого мітингу і їм може загрожувати до 15 років позбавлення волі. За словами місцевих неурядових організацій, 14 особам, у тому числі п’ятьом колишнім кандидатам у президенти, були пред’явлені звинувачення в цьому злочині.

“Події останніх 24 годин нищать крихкі ознаки відкритості напередодні президентських виборів“, – сказала Хеза МакГілл, дослідниця Amnesty International по Білорусі“Влада Білорусі повинна розслідувати всі заяви про неправомірне застосування сили міліцією. А також повинні дуже уважно поставитися до того, як розпочалося насильство. Негайно потрібно звільнити тих, кого заарештували за мирну участь в акції протесту. Якщо вони засуджені до позбавлення волі, то будуть вважатися в’язнями сумління “.

Сьогодні було оголошено про те, що чинний президент Алєксандр Лукашенко був переобраний у четвертий раз.

Понад 20 тисяч людей зібралося в центрі столиці Мінську на знак протесту проти фальсифікації виборів та для демонстрації своєї підтримки кандидатам від опозиції.
Вони безперешкодно направилися до будівлі парламенту і провела мирний мітинг. Приблизно о 10 вечора невелика група молодих людей, що стояли біля дверей в будівлю парламенту озброєні палицями, їх обличчя були закриті шарфами, стали закликати демонстрантів на штурм будівлі. Вони зламали двері та розбили вікна, після чого омонівці почали розганяти всю демонстрацію.

Очевидці заявили, що лідери опозиції закликали демонстрантів залишатися спокій. Вони також повідомили, що міліція била демонстрантів і журналістів кийками.
Журналістка Ірина Халіп везла у лікарню свого чоловіка, кандидата у президенти Андрія Саннікова, який був поранений міліцією, коли їх зупинили, її та чоловіка витягли з машини і затримали. Вона змогла сказати російській радіостанції, що міліцейські били її по обличчю, перш ніж її телефон було відключено.

Група демонстрантів, яких супроводжували журналісти, в тому числі кореспондент New York Times, на чолі з кандидатом у президенти Володимиром Нєкляєвим були заблоковані автомобілем дорожнього патрулю, який з’явився на їх шляху до демонстрації в 7 вечора. Після спроби зіштовхнути машину з дороги багато з них були побиті. Володимир Нєкляєв отримав травми голови і відправився в лікарню, щоб отримати медичну допомогу, але пізніше був примусово вивезений з лікарні співробітниками міліції і затриманий.

У штаб-квартирах опозиційних партій, активістів правозахисного руху та інформаційних агентствах обшуки проводилися протягом усієї ночі, результатом яких стало затримання активістів громадянського суспільства.
Переслідування прихильників опозиції розпочалися ще до президентських виборів. 18 і 19 грудня деякі з них були або затримані чи заблоковані в своїх квартирах співробітниками поліції.

“Нещодавні утиски є ще однією спробою змусити замовкнути опозицію і демонстрацією кричущої зневаги до прав людини з боку білоруської влади“, – сказала Хеза МакГілл. ”Сила, з якою розправилися з мирними протестами, продемонструвала рівень нехтування владою Білорусі права на свободу слова і мирних зібрань, і, на що вони підуть, аби втриматися при владі“.

Amnesty International неодноразово документувала порушення права на свободу зібрань у Білорусі, де діють обмежувальні закони, які забороняють всі події в межах 200 метрів від громадських будівель, станцій метро або пішохідних переходів.

Джерело

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.