bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Мова ворожнечі в кримських ЗМІ
10.12.2010

Протягом листопада експертами ГО «Євпаторійський центр регіонального розвитку» у рамках реалізації проекту «Кримські ЗМІ. Мова ворожнечі», який з вересня цього року виконується організацією за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження», було проаналізовано матеріали 29 загальнокримських та місцевих друкованих ЗМІ.

Аналіз показав, що у листопаді, порівняно з жовтнем, застосування «мови ворожнечі», як інструменту нетолерантного ставлення до представників інших етнічних груп на шпальтах кримських ЗМІ зменшилось майже на 23%.

Як окремий чинник розпалювання міжнаціональної ворожнечі експерти організації виділяють так зване «мовне питання» та констатують, що у листопаді його використання зменшилось на 61%. Жодного разу в минулому місяці в ЗМІ не було використано прийому створення негативного образу учасників Визвольних змагань 40-50 рр. ХХ ст., хоча в жовтні було зафіксовано 10 таких матеріалів.

Найпоширенішими видами «мови ворожнечі» в листопаді стала згадка етнічної групи або її представників в принизливому або образливому контексті (28,88%) та звинувачення тієї чи іншої етнічної групи у націоналізмі, шовінізмі або екстремізмі (20%). Найчисельнішою групою суб’єктів (авторів) «мови ворожнечі», що користуються різними її видами є представники ЗМІ (38%) і в 15 випадках із 16 зафіксованих вони її підтримують. 39,13% випадків використання «мови ворожнечі» спрямовано на українців і 19,56% - на росіян. У листопаді лідерами серед ЗМІ, в яких використовувалась «мова ворожнечі» були: «Крымское эхо», «Крымское время», «Крымская правда» - по 9 випадків; «Комсомольская правда в Украине – Крым» - 8 випадків.

Метою проекту «Кримські ЗМІ. Мова ворожнечі», що здійснюється громадською організацією «Євпаторійський центр регіонального розвитку» за підтримки програми «Посилення впливу громадянського суспільства» Міжнародного фонду «Відродження» є проведення дослідження та оприлюднення фактів розпалювання міжнаціональної ворожнечі та нетолерантного ставлення до представників інших етнічних груп в кримських засобах масової інформації для подолання впливу стереотипів та упереджень у сфері міжетнічних взаємин, досягнення міжетнічного порозуміння, соціальної та культурної інтеграції національних меншин та етнічних спільнот в українське суспільство на ґрунті взаємоповаги до різноманіття культурних ідентичностей.

Детальніше: www.irf.ua

Контакти

  • Сухобойченко Сергій
  • Євпаторійський центр регіонального розвитку
  • [email protected]
  • +38-066-7638301

Коментарі

Володимир Токарик   4994 дні тому   #  

Так, добре. Але скажіть, будь ласка, навіщо треба було брати для цього грант МФВ?! Невже ваша організація не в змозі була власними силами реалізувати його? Проаналізувати місцеві ЗМІ та зробити висновки – це, що потребує грант?

  •   Пiдписатися на новi
Сергій Сухобойченко   4993 дні тому   #  

Володимир, дякую за коментар :-)
Додайте у Ваш блоговий запис яку Ви представляєте організацію і будемо співпрацювати. ОК?

  •   Пiдписатися на новi
Віталій Хомутов   4992 дні тому   #  

Сергей, а лично мне понравилась информация и тему считаю очень важной для Крыма. Актуальность потенциального межнационального напряжения продолжает присутствовать в Крыму.

  •   Пiдписатися на новi
Сергій Сухобойченко   4991 день тому   #  

Виталий, спасибо за поддержку))).
Кстати, тема действительно актуальная и занимаются мониторингом этого вопроса несколько организаций:
- Информационно-исследовательского центра «Интеграция и развитие» http://mediacrimea.com.ua/index.php?newsid=3055
- "Информационный пресс-центр" http://www.ipc.crimea.ua/media_monitoring

И пользуясь случаем, если Вы планируете проводить мероприятия, связанные с темой, опубликованной в https://gurt.org.ua/news/recent/8708/, приглашайте.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.