bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громадські організації обмежили в інформації
21.11.2008

ДОГО „Дніпропетровський координаційно-експерний центр з питань регуляторної політики” намагався з’ясувати питання щодо Державного підприємства „Інформаційний центр” (єдиним власником якого є Міністерство юстиції). Втім, у відповідь отримали відмову. А після кількох оскаржень міністр юстиції Микола Оніщук надав відповідь, де стверджував, що „право доступу до офіційних документів є тільки у фізичних осіб”. Таким чином, на думку Міністра, громадські організації, що мають статус юридичних осіб, такого права позбавлені. Юрист Олександр Кривенко підкреслює, що за європейською традицією, ті права і свободи, які не є природними лише для людини, можуть реалізовуватися юридичними особами…

Отже, наголошує заступник голови дніпропетровської організації Олексій Андрєєв, крім порушення Закону України „Про інформацію” тут присутнє й порушення Конституції України, адже вона надає право громадянам об’єднуватися, аби захистити свої права. А твердження міністра може бути навіть шкідливим, якщо набуде поширення серед чиновників, бо у такий спосіб вони матимуть керівництво до дій, а точніше бездіяльності у співпраці з громадським організаціями.

Представник Міністерства юстиції, заступник Оніщука – Віктор Цоклан на прес-конференцію, присвячену цьому питанню, приніс відкритий лист Міністра, де увага акцентується на „службовості” інформації. Він наголосив, що ДП „Інформаційний центр” захищений від обов’язку надавати інформацію про свою господарську діяльність. А ситуацію навколо запиту назвав „подіями з ознаками рейдерського характеру”…

За словами ж Олексія Андрєєва, відповідно до ЗУ „Про бухгалтерський облік” фінансова звітність є публічною. Крім того, діяльність „Інформаційного центру” викликає ряд питань щодо своєї фінансової виправданості. Підприємство ж бо має займатися реєстрацією нотаріальних дій і стягненням плати за це. Приміром з однієї довіреності, вартість оформлення якої складає 100 гривень, 25 – направляється до вже згаданого підприємства. Таким чином, через подібні (чи виправдані?) стягнення нотаріальні послуги стають менш доступними для громадян.

Заступник голови ДОГО підкреслює, що неподання інформації є однією з ознак корупційних дій. А за тлумачення ЗУ „Про інформацію” Міністра юстиції Миколу Оніщука номіновано на антипремію „Будяк року”.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.