bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Партнерство та співпраця між ІГС Буковини, як передумова їх організаційного розвитку
26.09.2010

25 вересня 2010 року у селі Підзахаричі, Путильського р-ну, Чернівецької області відбувся круглий «Вплив консолідації та співпраці між ІГС щодо підвищення ефективності їх діяльності, спроможності, компетенції». Захід проводився в рамках реалізації проекту «Розвиток спроможності ІГС реформувати Україну» Ресурсного центру ГУРТ і був присвячений розгляду актуальних питань організаційного розвитку та його впливу на ефективність і життєздатність інститутів громадянського суспільства (ІГС).

У дискусії прийняли участь 25 громадських організацій, 2 бізнес - структури та 3 представника від регіональних ЗМІ. Учасниками заходу стали як представники ІГС з багаторічним досвідом роботи так і новачки у соціально – економічній та екологічній сферах діяльності.
До роботи круглого столу долучились партнерські організації селищного, районного, обласного, національного рівнів. Представники з Румунії фундація «Анна», «Клопот».

У роботі круглого столу взяли активну участь Тарас Боярчук (ресурсного центру ГУРТ) та Олена Коротянська (“Об’єднуємося заради реформ” UNITER), які презентували учасникам заходу головні аспекти проекту, а після жвавої дискусії запропонували ряд інструментів щодо покращення ефективності та спроможності інституційного розвитку ІГС на конкретних практичних прикладах.
Іпульсні виступи модераторів круглого столу Марини Коняк «Регіональний погляд щодо організаційного розвитку, компетентності, спроможності та ефективності діяльності ІГС» і Ігоря Баб’юка «Організаційний розвиток ІГС на рівні місцевої громади» викликали між учасниками заходу емоційну та конструктивну дискусію. Всі присутні учасники дискусії мали змогу висловитись щодо дискусійних питань та обговорити як негативні так і позитивні тенденції організаційного розвитку ІГС на регіональному та національному рівнях.
Успішним досвідом та планами поділилась Родіка Тіміш – голова селищного, новоствореного громадського фонду «Плай» села Купка. Румунські колеги розповіли про власний успішний досвід щодо залучення волонтерів та інструментів заохочення.

Всі присутні підтримали пропозиції І.Баб’юка (обласний координатор проекту ПРООН в Чернівецькій області «Місцевий розвиток орієнтований на громаду»), М.Коняк (ЧОГМЕО «Буквиця»), С.Гакмана (координатор Чернівецького об’єднання неурядових організацій «Верхній Прут»), Т.Татарчук (Чернівецька міськрада, ЧМГО «Крок») щодо запровадження систематичних тренінгових навчань для представників ІГС різних рівнів, про створення регіонального довідника тренінгових послуг, про необхідність консолідації та співпраці між ІГС, про організацію постійного інформаційного та методологічного супроводу сільських НУО, про інформаційні заходи ІГС для ЗМІ та багато інших цікавих пропозицій. Для продовження дискусії лідери громадських об’єднань запропонували створити блоги на власних сайтах та продовжити обговорення під час спільних заходів.

Для оптимізації інституційної спроможності буковинських ІГС учасники круглого столу запропонували сфокусувати власні зусилля над налагодженням ефективної партнерської мережі між ІГС; підвищенням професійного рівня персоналу (тренінги, конференції, круглі столи, обмін успішними практиками); запровадженням стратегічного планування розвитку організації, аналізу напрямів диверсифікації видів діяльності, пошуку нових більш ефективних видів діяльності і визначення очікуваних результатів; безпосередньої участі громадськості у розробці державних програм; впровадженні «моди» на волонтерство.

Учасники круглого столу відзначили актуальність цілей та завдань проекту, обговорення гострих питань за круглим столом виявило потребу щодо подальшого продовження дискусій та робочих зустрічей.

Проект «Розвиток спроможності ІГС реформувати Україну» виконується ресурсним центром ГУРТ в межах програми «Об’єднуємося заради реформ» (UNITER), що виконується РАСТ Inc. В Україні завдяки щирій підтримці американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). 

Контакти

  • Коняк Марина
  • ЧОГМЕО «Буквиця»
  • [email protected]
  • 067 373 0113

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.