bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Без надії на успіх
04.11.2010

В умовах перманетної нестійкості і динамічних змін в середовищі, у якому існують громадські організації, коли уряд запроваджує неочікувані законодавчі зміни, багато організацій громадянського суспільства з невпевненістю дивляться в майбутнє та складають свої плани на 2011 рік.

ГУРТ розпочав серію опитувань читачів порталу, які, можливо, допоможуть зрозуміти і відслідковувати тренди в сфері розвитку та діяльності ІГС, які настрої панують в секторі та як організаціям ефективно планувати свою діяльність і, відповідно, приймати ефективні та свідомі рішення.

Цього разу ми запитали користувачів порталу, чого очікують представники ІГС в 2011 році. Чи стануть ІГС більш ефективними чи навпаки змушені будуть закритись? Чи стане середовище більш сприятливим до появи нових ІГС?

Очікування №1: Донори скоротять бюджети

Як можна побачити з результатів опитування, настрої представників ІГС є багато в чому песимістичними. Більшість опитаних пророкують закриття деяких відомих організацій, а також скорочення донорами своїх бюджетів, відхід ІГС у тінь.

Маючи перед очима картинку результатів, ГУРТ звернувся до ряду донорських організацій з питанням про їх фінансові плани на 2011 рік. Євген Бистрицький, виконавчий директор найбільшої донорської організації, яка підтримує громадянське суспільство України - Міжнародного фонду "Відродження"  -оперативно відреагував на наш запит.

Євген Бистрицький
"Фонд продовжуватиме фінансувати всі існуючі програм. Заплановано збільшення фінансування програм на майже 500,000 доларів США. Загальний бюджет на 2011 р. планується на рівні 7,000,000 доларів США.

Крім того, ми продовжуватимемо діяльність Антикризової гуманітарної програми МФВ, яка працює з відкритим бюджетом.

Для порівняння: у 2010 році програма надала фінансову допомоги верствам населення України, які особливо потерпають від кризи, у розмірі біля 2, 5 мільйонів доларів США.
Наступного року не буде менше."

Пан Євген досить оптимістично дивиться у 2011 рік,  посилаючись на звіт моніторингу перших 100 днів діяльності нової влади, здійсненого консорціумом незалежних аналітичних центрів. 

Оптимізм з паном Бистрицьким поділяє п'ята частина опитаних, які вважають, що організацій громадянського суспільства стане більше в 2011 році. Але наскільки ефективними вони будуть? 


Василь Полуйко
, президент Фонду розвитку громадських організацій  “Західноукраїнський ресурсний центр” так коментує: "в тій ситуації, яка склалась в Україні організації громадянського суспільства скоріш за все почнуть говорити про нейтральні теми, які задовільнятимуть всіх, наприклад, уряд і донорські організації. 

Така тенденція може в подальшому призвести до "зрощення" громадських організацій з державним апаратом і доповнення його."

 
 Почувши подібні прогнози та думки, хочеться поставити декілька питань: чи здатні ІГС продовжувати ефективно розбудовувати громадянське суспільство, коли більшість з них не вірить в успіх справи? 

Як можна розбудовувати громадянське суспільство, якщо при зміні пріоритетів донора та припиненні фінансування проекту організація змушена буде припинити діяльність?

До цих запитань і думок щодо майбутнього розвитку ІГС ми зможемо повернутись під час дискусії щодо ефективності інвестицій в інституційний розвиток ІГС під час Ярмарку інституційного розвитку, який пройде 18 листопада у м. Києві.

Дякуємо всім, хто взяв участь в опитуванні та висловив свою думку!

Зараз на ГУРТі стартує нове опитування «Скільки Ваша організація планує витратити на інституційний розвиток в 2011 році?»

Не залишайтесь байдужими: долучайтесь до участі в опитуванні,  коментуйте, поширюйте цю інформацію.

Довідково

Регулярні опитування користувачів порталу ГУРТ, що тривають з травня 2010 року - не є і не претендують на високе звання «соціологічних досліджень», а є лише інструментом соціального маркетингу, яким ми привертаємо увагу нашої аудиторії до питань, відповіді на які на сьогодні неможливо або вкрай важко отримати достовірним шляхом. ГУРТ вдячний всім, хто наважується висловлювати свою думку шляхом голосування, коментування, заперечення питань та відповідей, що виносяться в опитуваннях.

Усі результати опитувань: www.gurt.org.ua/polls/ 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.