bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Україні процес регулювання цифрових прав розвивається динамічно
10.01.2022

У березні 2021 року в Україні затверджена Національна стратегія у сфері прав людини, однією з цілей якої є забезпечення дотримання прав людини в процесі ведення господарської діяльності.  Це актуально у зв’язку із тим, що минулого року розпочав діяти Закон України про електронні довірчі послуги, який є базовим у регулюванні діяльності кожного з нас у цифровому середовищі. 

«У Національній стратегії у сфері прав людини окремо немає визначення цифрових прав, проте є деякі моменти, які цифрові права починають регулювати, тобто закладено ті вектори, куди наша держава пропонує рухатись», - вважає адвокат, партнер адвокатського об'єднання SLA Attorneys, член Асоціації юристів України Роман Михайловський. 

У даному документі зазначено декілька стратегічних цілей, пов’язаних з цифровими правами, зокрема, це забезпечення свободи думки і слова, вираження поглядів та переконань, доступу до інформації (§ 5, Національна стратегія у сфері прав людини).  

«Минулого року розпочали працювати норми  Закону про електронні довірчі послуги. Україна імплементувала європейські норми, ухваливши даний закон. Він не є супер прогресивним, але він відповідає викликам часу. Даний блок законів та підзаконних актів регулює створення та перевірку ЕЦП, так званого електронно-цифрового підпису, формування і перевірку підтвердження сертифікатів електронного підпису і так далі. Бо всі ми з вами знаємо про такий застосунок як «Дія», це і є той інструментарій, який регулюється даним законом», - пояснив адвокат.  

Адвокат Михайловський вважає, що на національному рівні питання цифрових прав не є повністю врегульованими, але цей процес зараз доволі динамічно розвивається. 

 

Нагадаємо, що в Україні введена адміністративна та кримінальна відповідальність за порушення законодавства про захист персональних даних.

Ресурсний центр ГУРТ, реалізовуючи проєкт «Цифрові права та відповідальність: підсилення компетенцій лідерів ОГС в Україні», заохочує лідерів громадських організацій підвищити свої компетенції у сфері захисту цифрових прав. 

 

Бажаєте дізнатися більше про проєкт?  

Запрошуємо насторінкупроєкту Цифрові права і відповідальність: підсилення компетенцій лідерів ОГС в Україні.  


Матеріал опублікований в рамках проєкту «Цифрові права та відповідальність: підсилення компетенцій лідерів ОГС в Україні», що виконується за грантової підтримки Чорноморського фонду регіонального співробітництва (BST).

 

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.