bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Ще одна громада на Львівщині захистила своє право на референдум у суді
02.09.2010

Жовківський районний суд Львівської області задовольнив позов ініціативної групи та зобов’язав голову місцевої ради Гец Г.В. зареєструвати ініціативу.

Ще у квітні 2009 року відбулися збори сіл Добросин та Пили, які належать до Добросинської сільської ради з питань проведення місцевого референдуму та обрання ініціативної групи.

Невдоволення членів громади викликало те, що сільською радою таємно прийнято рішення про надання погодження місця розташування земельної ділянки для будівництва залізної колії від станції Добросин до шахти «Любельська №1-2» та під’їзної колії дочірньому підприємству «СІ-СІ-АЙ-Любеля».

Також надано дозвіл на початок розвідувальних робіт щодо можливості спорудження водозабору на території села Пили для шахт. Мешканці, занепокоєні можливим негативним екологічним впливом від вагонів шахт та їхнього обслуговування на територію села, а також тим, що від водозабору знизиться рівень води, намагались провести переговори із місцевою владою та скасувати рішення, прийняті всупереч інтересам громади. Однак після невдалих спроб ініціативна група поруч із питаннями, які стосувались колії та водозабору, винесла на місцевий референдум питання про дострокове припинення повноважень голови та ради.

Голова сільської ради оскаржила постанову Жовківського районного суду Львівської області до Львівського апеляційного адміністративного суду.

«Очевидно, що найкращим варіантом було б проведення референдуму одночасно із виборами, - вказує представник ініціативної групи Василь Пац. – Однак і після виборів питання про проведення місцевого референдуму буде актуальним, адже два питання – про заборону розбудови колії та водозабору із ресурсів громади залишаються такими, з яких громада має висловити свою думку».

Нагадаємо, що аналогічна ситуація існує в селах Муроване-Сороки-Львівські, в яких ініціативна група отримала остаточні рішення судів, проте вони не виконуються, та сільський голова не реєструє ініціативну групу.

Питання, які ставились цією громадою для референдуму, - заборона відчуження земель громади до впровадження генплану села. Як вказує голова Центру громадської адвокатури, адвокат програми правової підтримки Леонід Тарасенко: «Як і в інших прикладах із ініціюванням та проведенням місцевих референдголова Центру громадської адвокатури, адвокат програми правової підтримки Леонід Тарасенкоумів, які ми супроводжували, стоїть на заваді законодавство, яке наділяє значними повноваженнями щодо реєстрації та оформлення ініціатив голови рад, чим вони вдало користуються. Судовий розгляд справи тільки у першій інстанції триває більше року, хоча має розглядатись за скороченими строками, як це визначено у Кодексі адміністративного судочинства.»

Постанова Жовківського районного суду Львівської області від 19.07.2010 р. на порталі програми правової підтримки організацій громадського сектору Центру громадської адвокатури.

Контакти

Коментарі

Кравчук Егор   5095 днів тому   #  

первый файл в архиве не открывается

  •   Пiдписатися на новi
Тетяна Яцків   5095 днів тому   #  

спробувала ще раз - формат tif перший файл. За посиланнями я додала ще у pdf - http://www.lawngo.net/fckfiles/rishennya.pdf

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5095 днів тому   #  

Возникает впечатление, что ЦГА к этому вопросу непосредственно приложил свое участие, там без грамотных адвокатов навряд что либо сдвинулось... признавайтесь))))

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.