bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Експерти: громадські організації усунуті від виборчого процесу
01.09.2010

11 серпня на ГУРТі завершилося опитування "Роль громадських організацій у місцевих виборах". Розповідаючи читачам про його результати, ми обіцяли до 1 вересня опитати експертів і з'ясувати, якою має бути роль громадських організаціях на місцевих виборах.

ГУРТ звернувся до нових політичних сил - Ініціативи Арсенія Яценюка "Фронт змін", партії "Сильна Україна", ВО "Свобода", а також інституцій, які фінансово підтримують моніторингові кампанії громадських організацій - Координатора проектів ОБСЄ в Україні та Фонду підтримки розвитку демократії, а також КВУ, які беруть активну участь у виборчих кампаніях.

Очевидно, гаряча передвиборча пора не всім дає змогу відреагувати на запити від громадських організацій, тож нам вдалося отримати коментар голови Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Олега Тягнибока, який у телефонній розмові відзначив, що зараз громадські організації практично усунуті від виборчого процесу в Україні. Під час місцевих виборів громадські організації мали б мати право контролювати виборчий процес, адже дуже часто вони для того і створюються, щоб розвивати якусь суспільну галузь. Наразі ж, навіть профільні організації, як наприклад Комітет виборців України, не кажучи вже про регіональні об'єднання громадян не допущені до контролю за виборами. У ситуації, що склалася, громадські організації мають чітко декларувати свою позицію, моніторити виборчий процес, доносити до суспільства інформацію про загрозливу ситуацію з виборами, можливість фальсифікацій і використання адмінресурсу.

А що ж думають на місцях? 

"Новий  Закон про місцеві вибори абсолютно не розширює повноважень чи можливостей впливу громадських організацій на хід виборчого процесу.  Вони, як і за попереднім законодавством, не мають права висувати своїх кандидатів в місцеві ради. Хоча, така норма суттєво збільшила б вплив громади на прийняття рішень, що стосуються майна цієї громади. А зараз впливові місцеві лідери змушені шукати «прихистку» в партійних керівників. Таким чином, в сільську чи районну раду потрапляє людина, як є не виразником та захисником інтересів певного села, чи, відповідно, району, а та, яка  просто «сподобалась» партійному керівнику. Якщо ж такий місцевий активіст є неугодним місцевій владі, остання має достатньо повноважень, прописаних в новому Законі про місцеві вибори, щоби зняти такого кандидата з виборів. Відповідно до законодавства, громадські організації мають право делегувати спостерігачів для контролю за виборчим процесом. Проте інші норми закону, наприклад, процедура оскарження рішення комісії абсолютно нівелюють вплив таких спостерігачів на кінцеве рішення комісії. 

Тобто, законодавець створив лише видимість лібералізації виборчого процесу, формально допустивши громадських спостерігачів до контролю за виборчим процесом. Насправді ж, партійні організації, особливо ті, представники яких керують органами виконавчої влади на місцях, повністю контролюють процес виборів та підрахунку голосів. 
Можу зробити такий невтішний висновок, що влада повністю убезпечила себе від будь-яких втручань громадськості на хід та результати виборів." - 
говорить депутат Буської районної ради, голова Львівської обласної організації «Горизонт»,  Віктор Біщук.

ГУРТ стежитиме за темою "громадські організації у місцевих виборах" і сподівається отримати коментарі у зазначених вище інституцій, які або ще не повернулись з літніх відпусток або ж поринули головою у передвиборчу боротьбу.

Коментарі

Кравчук Егор   5091 день тому   #  

свеженькая реклама: https://www.youtube.com/watch?v=J-iq-VjGu3E&feature=player_embedded

  •   Пiдписатися на новi
Завійська Мар'яна   5090 днів тому   #  

СБУ перевіряє співпрацю Міжнародного фонду Відродження із громадськими організаціями Київщини. "До декількох громадських організацій Київської області, які виконують проекти, що фінансуються фондом "Відродження", звернулися співробітники СБУ з запитом інформації про цілі та завдання проектів, їхньої фінансової складової та оцінки їх впливу на передвиборчу ситуацію в Україні", - повідомив Євген Бистрицький http://www.pravda.com.ua/news/2010/09/7/5362936/

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    5069 днів тому   #  

свято наближається, свято наближається :) http://news.dt.ua/news/36981

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.