bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Фінальний звіт громадського спостереження за вступною кампанією до ВНЗ 2010
01.09.2010

Донецька обласна організація ВГО «Комітет виборців України» завершила громадське спостереження за вступною кампанією 2010 в рамках коаліції «За чесний вступ!»у Донецькій області.

Спостереження проводилося в рамках Всеукраїнського проекту, що здійснювався у 20 вищих навчальних закладах України.

Метою моніторингу був збір та поширення інформації щодо якості і прозорості вступу, захист прав громадян на рівний доступ до освіти.

Проект здійснюється за сприяння МФВ «Відродження».

За результатами спостереження ДОО ВГО КВУ зазначає: приймальні комісії більшості вишів області були не готові до аврального прийому документів, спричиненого скороченням термінів прийому. За перший тиждень прийому ситуація у більшості комісій вирівнялась і стабілізувалась, переважна більшість абітурієнтів подала документи саме в перші два тижні кампанії. Діяльність переважної більшості приймальних комісій відбувалась на належному рівні після стабілізації ситуації перших днів прийому документів, на належному рівні матеріально-технічне і професійне забезпечення приймальних комісій.

Висновки: при належній заздалегідь спланованій організації роботи приймальних комісій та інформаційно-роз’яснювальній роботі з абітурієнтами і батьками можливо проводити прийом документів в стислі терміни.

Рекомендації: доцільно ввести електронний прийом документів після відповідних законодавчих змін про електронний підпис та документообіг. Прийом до ВНЗ приватних форм власності вирізнявся більш спокійним характером. За результатами спостереження ДОО ВГО КВУ констатує, що абітурієнти, які подали документи до приватних вишів на контракт мали більше впевненості у власному найближчому майбутньому через прозорість і зрозумілість правил, тому відповідно і не було створено ажіотажу навколо цього питання.

Висновки: одним з позитивів приватної форми навчання є чіткість і зрозумілість правил вступу та оплати за навчання, навколо державного замовлення точиться постійний ажіотаж, як серед ВНЗ так і потім серед абітурієнтів, і відповідно є висока ймовірність в реалізації корупційних схем, наявність великої кількості поза конкурсників перетворює змагання знань та здібностей на змагання документів, в якому приймають участь батьки вступників.

Рекомендації: розробити систему державного адресного пільгового кредитування по здобуттю вищої освіти; це стосується і пільгових категорій – інвалідів, дітей-сиріт, чорнобильців, дітей гірників шахти Засядька – необхідно адресно фінансувати з відповідних цільових фондів.

Безумовним фактом є те, що у більшості державних ВНЗ завдяки репутації та державним замовленням був високий конкурс, а в більшості приватних ВНЗ є значний недобір студентів. В приватних вишах є значна кількість ліцензованих місць, тоді як в державних на престижні спеціальності вона значно обмежена.

Висновки: необхідно скоротити кількість ВНЗ, відсутність необхідної кількості ліцензованих місць на престижні спеціальності призводить до корупційних схем навіть при вступі на контракт.

Рекомендації: розробити чіткі, зрозумілі критерії відбору вишів, яким надалі будуть видані ліцензії; встановити необхідні обсяги ліцензованих місць на престижні спеціальності.


Метою проекту «Кампанія з громадського спостереження за об’єктивністю та неупередженістю процедур вступу до вищих навчальних закладів у 2010 році», що здійснюється ВГО КВУ в партнерстві з ГМ ОПОРА за підтримки Освітньої програми Міжнародного фонду “Відродження” є спостереження за забезпеченням відкритого і прозорого вступу до вищих навчальних закладів у 2010 році.

Детальніше про програму

 

Детально по області
ДОНЕЦЬКА ОБЛАСТЬ

Донецький державний університет управління професійність, технічне забезпечення ПК на належному рівні заяв від пільговиків.

На денну форму навчання – 553 заяви На заочну форму навчання – 49 заяв найвищий, середній, найнижчий бал серед пільговиків.

Найвищий (напрям підготовки „Фінанси і кредит” (спеціалізація „Фінанси”) – 750,8 балів
Середній – 646 балів.

Найнижчий (напрям підготовки „Фінанси і кредит” (спеціалізація „Банківська справа”) – 531,5 балів заяв від цільовиків -6 заяв на денній формі навчання найвищий, середній, найнижчий бал серед цільовиків.
Найвищий - 694.4;
Середній - 647.4;
Найнижчий -595.8

Документів від абітурієнтів пільгових категорій та тих, що надали цільові направлення на підготовку сільської молоді перевіряються у юридичному відділі університету. Про достовірність наданих документів, що підтверджують право на пільгове зарахування складається „Опис документів абітурієнтів пільгової категорії”.

Результати опитування абітурієнтів: Подаючи документи вони залишають свої номера мобільних телефонів та своїх батьків, а також мейли. Однак, вони не впевнені в ефективності повідомлень, звертаючи увагу на роботу системи «Конкурс» (більшість часу вступної кампанії не працює!!!). Усі опитані абітурієнти збираються особисто перевіряти свої данні щодо можливості вступу на бюджетні місця на сайті ВНЗ та на інформаційних дошках ВНЗ (в першу чергу), а також паралельно в системі «Конкурс» (якщо вона буде працювати).

Зазвичай абітурієнти перевіряють свої місце в рейтинговому списку на сайті ВНЗ та на інформаційних дошках ВНЗ, тому що система «Конкурс» запізнюється з оновленням даних.

Результати зовнішнього спостереження за вступом до ВНЗ в регіоні:
Дати відповіді на наступні запитання (ці питання стосуються переважно державних ВНЗ, та тих де є державне замовлення), ці відповіді заповнити в таблиці файл зведена табл.. по ВНЗ_уточнена:

По ВНЗ в цілому:

  • Кількість зарахованих по ВНЗ на бюджет на денну форму навчання 2010 – 380 осіб
  • Кількість зарахованих по ВНЗ на бюджет на денну форму навчання 2009 – 380 осіб
  • Кількість зарахованих по ВНЗ на бюджет на заочну форму навчання 2010 – 86 осіб
  • Кількість зарахованих по ВНЗ на бюджет на заочну форму навчання 2009 – 100 осіб

По спеціальностям: мінімальний прохідний бал на бюджет заочників 2010 по вступним іспитам – Соціологія (652.9), Право та Економіка підприємства (немає держзамовлення на заочній формі навчання).

Менеджмент у виробничій сфері - 566.3 (мінімальний прохідний бал з усіх спеціальностей). Мінімальний прохідний бал на бюджет поза конкурсників 2010 – Соціологія (633.1), Право (595.8), Економіка підприємства (немає держзамовлення).

Менеджмент природоохоронної діяльності - 562.6 (мінімальний прохідний бал з усіх спеціальностей). Уточнені мінімальні прохідні бали на державне замовлення для денної форми навчання (уточнити данні по вашим ВНЗ в приймальних комісіях і порівняти чи співпадають вони з балами в системі конкурс по конкретних прізвищах) – Соціологія (639.8), Право (687.2), Економіка підприємства (немає держзамовлення).

Муніципальний менеджмент - 624.1 (мінімальний прохідний бал з усіх спеціальностей).

Відкритість/прозорість процесу прийому документів, формуванню рейтингових списків, прийом документів від рекомендованих до зарахування вашого ВНЗ:

Практично увесь етап вступної кампанії сайт системи «Конкурс» зависав, не працював, не встигав поповнювати данні. За інформацією представників ВНЗ, в системі «Конкурс» щось з сервером. Щодня на інформаційній дошці та сайті університету оновлювалися рейтингові списки. Щодня на інформаційній дошці та сайті університету оновлювалася дана інформація.

Кількість бюджетних місць на які не подали оригінали документів були оприлюднені після 10-го серпня на інформаційній дошці та сайті університету.

Донецький інститут підприємництва

Результати зовнішнього спостереження за вступом до ВНЗ в регіоні:
Уточнені мінімальні прохідні бали на державне замовлення для денної форми навчання (уточнити данні по вашим ВНЗ в приймальних комісіях і порівняти чи співпадають вони з балами в системі конкурс по конкретних прізвищах) - бюджетних місць немає

Відкритість/прозорість процесу прийому документів, формуванню рейтингових списків, прийом документів від рекомендованих до зарахування вашого ВНЗ:

Щоденно оновлювалися рейтингові списки в системі Конкурс.
Щоденно оновлювалися рейтингові списки на інформаційних дошках.
Щоденно оновлювалися списки рекомендованих до зарахування на інформаційних дошках щодо інформації по подачі рекомендованими оригіналів документів.

Донецький економіко-гуманітарний інститут

Уточнені мінімальні прохідні бали на державне замовлення для денної форми навчання (уточнити данні по вашим ВНЗ в приймальних комісіях і порівняти чи співпадають вони з балами в системі конкурс по конкретних прізвищах) - бюджетних місць немає.

Відкритість/прозорість процесу прийому документів, формуванню рейтингових списків, прийом документів від рекомендованих до зарахування вашого ВНЗ:

Щоденно оновлювалися рейтингові списки в системі Конкурс.
Щоденно оновлювалися рейтингові списки на інформаційних дошках.
Щоденно оновлювалися списки рекомендованих до зарахування на інформаційних дошках щодо інформації по подачі рекомендованими оригіналів документів.

Контакти

  • Анастасія Прокопенко
  • Донецька обласна організація ВГО “КОмітет виборців України”

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.