bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Підводні камені вступної кампанії до ВНЗ 2010
26.07.2010

23 липня 2010 року Донецька обласна організація ВГО "Комітет виборців України" провела прес-конференцію під назвою "Підводні камені вступної кампанії до ВНЗ 2010".

Під час прес-конференції відбулася презентація проекту громадського спостереження за проведенням вступної кампанії у вищі навчальні заклади у 2010 році в рамках громадської кампанії “За чесний вступ!”.

У прес-конференції взяли участь:

  • заступник директора Донецького регіонального центру оцінювання якості освіти Лащенко Лариса;
  • завідувач сектором вищої школи управління освіти і науки Донецької обласної державної адміністрації Селезньов Ігор;
  • представник вищого навчального закладу – заступник відповідального секретаря приймальної комісії Донецького державного університету управління Смерічевський Сергій;
  • представники проекту громадського спостереження за вступною кампанією у ВНЗ Донеччини у 2010 році Єрьоміна Оксана, Гришин Олег, Прокопенко Анастасія.

У ході прес-конференції заступник директора Донецького регіонального центру оцінювання якості освіти Лащенко Лариса оприлюднила результати зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) 2010 року у Донецькій області.

Завідувач сектором вищої школи управління освіти і науки Донецької обласної державної адміністрації Селезньов Ігор розповів про особливості (нововведення) вступної кампанії до вищих навчальних закладів 2010 року.

Представник вищого навчального закладу зупинився на перебігу вступної кампанії в його установі.

Під час прес-конференції спостерігач від ДОО ВГО «Комітет виборців України» Єрьоміна Оксана розказала, що моніторинг вступної кампанії розпочався 15 липня. Спостерігачі проекту слідкують за процесом вступу у 50-ти вищих навчальних закладах по всій Україні (було презентовано проміжний звіт зі статистичними даними щодо результатів моніторингу). У рамках моніторингу спостерігачі дивляться за роботою приймальних комісій, опитують абітурієнтів, щоб з’ясувати, наскільки зрозумілою для них є процедура вступу до ВНЗ, а також регулярно перевіряють забезпечення роботи та поновлення інформації у системі «Конкурс».

За оцінками спостерігачів, вступна кампанія цього року відрізнялася особливим напруженням:  

  • через скорочення терміну прийому документів приймальні комісії у деяких ВНЗ не були готові до великої кількості вступників, що спричинило черги;
  • ситуацію з чергами погіршувала погода. Висока температура негативно вплинула на стан здоров’я деяких абітурієнтів;
  • через технічні проблеми в перші дні вступної кампанії не всі вступники мали доступ до системи «Конкурс» та локальних електронних систем ВНЗ;
  • однією з головних проблем була непоінформованість абітурієнтів про кількість місць на державні замовлення, що фактично позбавило їх права свідомого вибору ВНЗ;
  • спостерігач від ДОО ВГО «КВУ» Єрьоміна Оксана зазначила недоліки, які вже було зафіксовано під час моніторингу вступу до ВНЗ як в Донецьку так і по Україні в цілому:
  • «Скорочення терміну прийому документів до ВНЗ України до 2-х тижнів (замість 1 місяця) призвело до значного перевантаження роботи Приймальних комісій у навчальних закладах. Черги спровокували не абітурієнти, а працівники комісій, яких було не достатньо для обслуговування громадян.

Більшість ВНЗ й МОН не запропонували систему попередньої реєстрації абітурієнтів в он-лайн режимі через мережу Інтернет («електронна черга»), або шляхом попереднього запису до паперових списків. Тож, бажаючим отримати вищу освіту інколи доводилося ночувати під ВНЗ, або займати щодня чергу о 4 ранку. В тих ВНЗ де вищезазначена реєстрація була запропонована виникла ситуація двох паралельних черг (списки ВНЗ та списки батьків абітурієнтів, які взяли на себе функцію реєстрації).

Не менш злободенною проблемою є відсутність даних щодо обсягів державного замовлення на конкретні спеціальності у ВНЗ. Цьогорічні абітурієнти мають право подати документи до не більш ніж 5 вищих навчальних закладів. Тому, не знаючи про кількість бюджетних місць, громадяни можуть вичерпати ліміт у 5 ВНЗ, подавши документи на спеціальність, на якій, як потім може виявитися, є лише 5-10 місць держзамовлення. Таким чином, матеріально не забезпечена особа може втратити право на доступ до освіти.

Якби обсяги держзамовлення було оприлюднені до вступної кампанії, або негайно після підписання Наказу МОН №706 від 16 липня, абітурієнт мав би можливість самостійно зорієнтуватися, чи є у нього шанс вступити та наскільки високим буде конкурс. Крім того, лише 19 та 20 липня представники ВНЗ I-ІV рівня акредитації були запрошені до Міністерства освіти та науки, щоб отримати інформацію про обсяги державного замовлення на паперових носіях. Тож, протягом першого тижня вступної кампанії абітурієнти не мали доступу до важливої для себе інформації.

На першому етапі кампанії до ВГО «КВУ» зверталися абітурієнти та члени приймальних комісій щодо технічних проблем з доступом до інформаційної системи «Конкурс».

Через конфлікт провайдерів не всі споживачі могли зайти на сайт www.vstup.info та ознайомитися з його змістом перші дні вступної кампанії. На щастя, вже 21 числа проблеми було усунуто. Втім, абітурієнти продовжують скаржитися на те, що в деяких ВНЗ відсутні списки абітурієнтів та їх бали, а також данні по державному замовленню. В третині ВНЗ, в яких відбувається спостереження на даний момент, не оприлюднені данні по державному замовленню. Також приймальні комісії не завжди коректно подають дані до ІС «Конкурс». Так, деякі виявляють, що у них на сторінці сайту менша сума балів, ніж абітурієнт отримав на зовнішньому незалежному оцінюванні, до якого додав середній бал атестату. Хоча є і протилежні випадки, коли з максимально можливих 800 балів (200 атестат + 600 ЗНО), навпроти прізвища абітурієнта зазначено, що його сукупний бал дорівнює 2000».

Також спостерігачами від ДОО ВГО «КВУ» було оприлюднено пропозиції для Міністерства освіти і науки, а також для представників ВНЗ для покращення процесу вступної кампанії:

 

  • МОН – завчасно остаточно затвердити і оприлюднити правила прийму на 2011 рік у вересні-жовтні 2010 року, покращити координацію та комунікацію з ВНЗ, частіше і ефективніше проводити навчання по обміну досвідом по мобільній роботі приймальних комісій, покращити комунікації з громадськістю, виділити додаткові ресурси і встановити чіткий контроль над діяльністю «гарячої лінії» МОН та діяльності регіональних штабів по вступній кампанії, завчасно надати ВНЗ інформацію щодо державного замовлення. Налагодити систему попередньої електронної або паперової реєстрації вступників.
  • ВНЗ – налагодити ефективну роботу приймальних комісій в існуючих умовах, збільшивши кількість персоналу приймальних комісій та технічних ресурсів, утворивши необхідну кількість підрозділів приймальних комісій – один підрозділ на 2-3-ри факультети; збільшити час роботи приймальної комісії. Вчасно і коректно подавати інформацію до ІС «Конкурс» по державним замовленням, цільовикам, пільговикам, невідкладно вносити до системи конкурс данні абітурієнтів, що подали документи до ВНЗ, вчасно вивішувати оновлені списки на сайтах ВНЗ та інформаційних дошках. Не перешкоджати і створити належні умови для громадського спостереження за вступною кампанією до вишів.
  • Відповідальним за ІС «Конкурс» і надалі підтримувати належний рівень доступу до сайту www.vstup.info, заздалегідь вжити запобіжні технічні та інтелектуальні ресурси для своєчасного повідомлення через електронну пошту та СМС-повідомлення абітурієнтів щодо їх можливості вступу на бюджетні місця.
  • Абітурієнтам – не піддаватись загальній паніці і ажіотажу, коректно вести себе при здачі документів, регулярно перевіряти своє місце в списку системи «Конкурс», на сайті ВНЗ та на інформаційних дошках ВНЗ, де вивішуються оновлені списки. Крім цього, було презентовано телефонну гарячу лінію, на яку можуть звертатися абітурієнти для отримання інформації чи консультацій у разі виникнення порушень (044) 225 32 81 та он-лайн форму звернення стосовно порушення під час вступу до ВНЗ, яку можна заповнити на сайті www.opora.org.ua

За додатковою інформацією просимо звертатися:
Анастасія Прокопенко 095 766 52 77,e-mail: [email protected]


Метою проекту «Кампанія з громадського спостереження за об’єктивністю та неупередженістю процедур вступу до вищих навчальних закладів у 2010 році», що здійснюється ВГО КВУ в партнерстві з ГМ ОПОРА за підтримки Освітньої програми Міжнародного фонду “Відродження” є спостереження за забезпеченням відкритого і прозорого вступу до вищих навчальних закладів у 2010 році.

Детальніше про програму

Контакти

  • Анастасія Прокпенко
  • Донецька обласна організація ВГО “Комітет виборців України”
  • [email protected]
  • http://www.cvu.dn.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.