bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Реалізація програми з репродуктивного здоров’я та планування сім’ї для ВІЛ-позитивних в Полтаві
22.07.2010

ВБО «Всеукраїнська Мережа людей, що живуть з ВІЛ» за сприянням Міністерства охорони здоров’я України розпочала реалізацію пілотного проекту «Забезпечення доступу дискордантних щодо ВІЛ-інфекції пар до послуг із реалізації репродуктивних прав ВІЛ-інфікованих в Україні у 2010 – 2011 роках». Даний проект буде реалізовуватись в 11 регіонах нашої країни, зокрема й в Полтаві.

Дискордантна пара - це сімейна пара, або союз двох людей, що живуть разом, в якій тільки один з членів має ВІЛ-позитивний статус. Ми знаємо, що справжнє кохання не має перешкод і навіть така, безумовно складна ситуація, якщо ваш партнер ВІЛ-позитивний не повинна стати причиною для припинення стосунків. Якщо один з пари ВІЛ-позитивний, то інший повинен володіти необхідною інформацією, що дозволила б йому прийняти усвідомлене рішення про подальшу долю таких відносин. Прийняти на себе всю відповідальність у створенні повноцінної сім’ї може допомогти тільки необхідний рівень інформованості в питаннях життя з ВІЛ/СНІДом.

Саме з цією метою і створюється соціальна служба, яка буде допомагати і підтримувати ВІЛ-дискордантні пари на протязі всього періоду їх існування. Адже лише консультування фахівця, що враховує всі індивідуальні особливості пари, може бути найбільш ефективним у питанні підвищення рівня інформованості та зниження стресової ситуації і подальших негативних наслідків. Для багатьох дискордантних пар найбільш проблематичним є питання сексуальних відносин. Деякі пари не користуються презервативами, вони вважають, що презервативи заважають отримувати задоволення від сексу, постійно нагадують про наявність ВІЛ-інфекції в одного з партнерів і не дозволяють відчути справжню близькість. Однак таким парам абсолютно необхідно знайти способи отримувати задоволення від сексу, уникаючи при цьому ризику передачі ВІЛ. І звичайно головне для кожною люблячої родини це здатність мати дітей. У випадку з дискордантними парами з цим можуть виниктнути проблеми. Зараз в Ужгородському центрі профілактики та боротьби зі СНІДом є можливість пройти процедуру інсемінації (очищення сперми) для пар, в яких ВІЛ-позитивним партнером є чоловік. В даний час відбувається відбір таких пар з усіх регіонів України, задіяних в проекті. Для того, аби взяти участь в проекті та отримати можливість мати здорову, не інфіковану дитину звертайтеся в Полтавський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом (пров. Госпітальний, 5) або у БА ”Світло надії” (вул. Артема, 28-А).  

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.