bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Луганську обговорили проблеми розслідувальної журналістики
21.07.2010

У вівторок, 20 липня 2010 року, Східноукраїнський центр громадських ініціатив (СЦГІ) провів презентацію-обговорення «Як журналістські розслідування Луганщини впливають на суспільно-політичні реалії області». У заході взяли участь представники луганських ЗМІ, громадських організацій, прокуратури області, Луганського міського управління УМВС України, управління у справах преси та інформації, юридичного відділу Луганської ОДА.

В ході обговорення були порушені питання про те, як проводять луганські журналісти розслідування і чи реагує на розслідування влада та правоохоронні органи. Учасники також обговорили причини слабкого розвитку розслідувальної журналістики та те, якими мають бути етичні стандарти при проведенні журналістських розслідувань. Під час заходу Юлія Ращупкіна, член Ради СЦГІ, презентувала результати громадського моніторингу, що здійснювався у рамках проекту «Зміцнюючи медіа-контроль на Луганщині». Вона заявила, що під час проекту організація прагнула стимулювати розвиток жанру журналістських розслідувань серед представників ЗМІ Луганщини, а також привернути увагу державних службовців до проблематики сучасних розслідувань.

Дослідження охоплювало 33 ЗМІ Луганська та Луганської області за період 2008 та частини 2009 рр. За результатами моніторингу було відібрано 154 статті з елементами журналістського розслідування, із яких, за висновками конкурсного журі, лише кожну десяту статтю можна вважати повноцінними журналістськими розслідуваннями. Організаторами та учасниками заходу були висловлені різні причини слабкого розвитку жанру розслідувань серед ЗМІ Луганщини. «Категорично заважають посадовці всіх категорій, а правоохоронні органи не допускають журналістів до резонансних розслідувань», – висловила свою точку зору журналістка Злата Волконська. В підтримку даного твердження журналісти навели свіжий приклад, коли журналістів не допустили на засідання колегії управління облдержадміністрації з питань охорони здоров’я.  

«У журналістів не вистачає терпіння на розслідування, вони беруть все нові та нові справи, і нові сенсації поглинають старі», – так визначає причину слабкого функціонування розслідувального жанру начальник прес-служби Луганського міського управління УМВС України в Луганській області Кременчуцька Валентина Іванівна. Дослідження також показало, що органи влади в абсолютній більшості випадків ігнорують результати журналістських розслідувань, а реакція з боку органів влади з’являється лише у тих випадках, коли публікації в пресі супроводжуються правовими чи громадськими діями.

На що перший заступник прокурора області Анатолій Олександрович Рева зауважив: «Однієї статті, щоб була відкрита кримінальна справа, мало».

Перший заступник прокурора області запропонував провести лікбез для журналістів, який би допоміг представникам ЗМІ добре розбиратися в законодавстві, знати свої права та обов’язки перед законом. Представники обласної прокуратури навели приклад позитивного реагування правоохоронних органів на публікації ЗМІ щодо протестів громадян на кварталі Степовий. Перший заступник прокурора розповів, що за результатами перевірки було виявлено порушення будівельнних та санітарних норм, в зв’язку з чим зведення було припинено. «Ми налаштовані на те, аби цю споруду знесли, або винесли її за межі житлових будинків, щоб вона не заважала жителям», - наголошує Анатолій Олександрович Рева.

У моніторинговому звіті СЦГІ було розроблено та представлено рекомендації журналістам, що прагнуть розвивати жанр ЖР у власній практиці, правоохоронним органам, бібліотекам, представникам громадських організацій.  

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.