bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Оприлюднено перші результати спостереження за тестуванням випускників
28.06.2010

За результатами спостереження ДОО ВГО КВУ складено наступні висновки:

Підготовка до тестування пройшла у переважній більшості пунктів на належному рівні Підготовка регіонального центру оціювання якості освіти та пунктів з проведення незалежного тестування в цілому задовільна. Робота пунктів тестування всюди почалась вчасно.

Спостерігалась нормальна співпраця адміністрацій навчальних закладів з уповноваженими Центру оцінювання якості освіти.

В усіх пунктах, де проводилось громадське спостереження, усі бажаючі взяти участь у тестуванні вчасно отримали запрошення ЗНО.

Слід відзначити наявність представників правоохоронних органів та медичних працівників, які сумлінно виконували свої обов‘язки.

Умови проведення тестування (облаштування приміщення, наявність наочних матеріалів, наявність бейдж-індикаторів в адміністрації тестування, інше)
Загалом умови проведення тестування задовільні. Разом з тим варто відзначити, що заклади освіти області практично не готові до проблем, що створювали метеоумови проягом червня.

Дотримання процедури розподілу інспекторів та спостерігачів по аудиторіям Відповідно до жеребкування номерів аудиторій було розподілено інспекторів. Загалом, в більшості шкіл, процес організації розподілу інструкторів, інструктажу та роздачі необхідної для проведення тестування документації пройшов організовано і відповідно до чинних норм.

Поодинокі випадки, коли спостерігачам забороняли інспектувати будь-який поверх пункту тестування, були виправлені в результаті нашого звернення до керівництва Регіонального центру оцінювання якості освіти.

Реєстрація учасників тестування.
Реєстрація пройшла в цілому без ускладнень. Більшість адміністрацій пунктів тестування вміло організували процес розподілу по групам і аудиторіям. Фактів реєстрації підставних осіб не виявлено. Відмови в реєстрації були обґрунтовані і відповідають чинним нормам. На переважній більшості пунктів тестування з ідентифікацією абітурієнтів відповідно до документів, що посвідчують особу, допомагали представники органів внутрішніх справ.

Дотримання процедур ЗНО адміністрацією при тестуванні.
В цілому процедура початку тестування була витримана. Випадків порушення цілісності пакетів зафіксовано не було. Випадків, коли доводилося надавати несанкціоновану допомогу абітурієнтам з боку інструкторів, не зафіксовано. По завершенню відведеного часу в усіх пунктах, де відбувалось спостереження, написання завдань було закінчено.

Дотримання процедур ЗНО учасниками.
В переважній більшості учасники процедури ЗНО вели себе відповідно до загальноприйнятих правил та норм поведінки.

Рівень забезпечення умов роботи спостерігачів.
Рівень забезпечення роботи спостерігачів цілком задовільний.

Рекомендації по вдосконаленню процедури проведення зовнішнього незалежного оцінювання.

  • Підвищити якість навчання інструкторів та персоналу пунктів тестування, створити та поширити фільм-інструктаж для персоналу, задіяного в проведенні тестування; 
  • Покращити фінансування ЗНО (оплати праці та матеріально-технічних умов проведення ЗНО) – оплата праці персоналу пунктів тестування є надзвичайно низькою;
  • Покращити умови складання тестування осіб з обмеженими фізичними можливостями;
  • Внести зміни до «Регламенту роботи пункту тестування» щодо норм поводження в рекреаційних зонах, а саме, передбачити спостереження в рекреаційних зонах та збільшити кількість чергових;
  • Активно інформувати учасників тестування щодо уникнення типових помилок при реєстрації на тестування і акцентувати увагу учасників на можливостях захисту своїх прав.

Громадська кампанія «За чесний вступ!» вступає у наступний етап. Передбачається що 45 довготермінових спостерігачів проводитимуть спостереження у 45 ВНЗ у всіх обласних центрах України. Зокрема у Донецьку відбуватиметься спостереження у двох державних та одному приватному виші.

На даний момент ВГО КВУ і ГМ ОПОРА вже отримали письмове підтвердження від МОН про те що міністерство не заперечує проти спостереження вищевказаними організаціями за роботою приймальних комісій у вишах.

На даному етапі відбувається відбір ВНЗ, першим критерієм є той що це мають бути виші як державної так і не державної форми власності, перевага надаватиметься популярним серед абітурієнтів вишам, а також винахідливим ВНЗ з завуальованими непрозорими умовами вступу, що надають у своїх умовах преференції певним категоріям абітурієнтів і це відповідно не сприяє виконанню конституційної норми на рівний доступ до вищої освіти.

На даний момент триває аналіз положень про приймальні комісії і правил прийому основних вишів – претендентів на моніторинг з боку громадськості.

Основні напрямки спостереження полягатимуть у дотриманні приймальними комісіями процедур за правилами прийому, а також своєчасного занесення рішень про прийом абітурієнтів до інформаційно-пошукової системи ”Конкурс”.

Метою Кампанії з громадського спостереження за об’єктивністю та неупередженістю процедур зовнішнього незалежного оцінювання 2010 року, що здійснюється ВГО КВУ та ГМ ОПОРА за підтримки Освітньої програми Міжнародного фонду «Відродження», є попередження порушень процедур при проведенні ЗНО 2010 та інформування громадськості щодо об’єктивності та неупередженості проведення тестування.

Контакти

  • Анастасія Прокопенко
  • Донецька обласна організація ВГО “Комітет виборців України”
  • [email protected]
  • http://www.cvu.dn.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.