bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Економічні реформи в Україні у контексті передвиборчої програми Януковича
17.06.2010

16 червня 2010 року в Донецьку відбувся круглий стіл «Економічні реформи в Україні у контексті передвиборчої програми В.Януковича». В роботі круглого столу взяло участь більше 50 представників наукової спільноти, громадського сектору, органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та засобів масової інформації.

Відкриваючи обговорення, Голова Правління ДОО ВГО «Комітет виборців України» Сергій Ткаченко повідомив, що громадські організації Донеччини мають намір здійснювати постійний моніторинг процесу виконання передвиборчої програми Президента України.

«Сьогодні ми відкриваємо перший круглий стіл, який є логічним продовженням тієї дискусії, яка була розпочата ще під час Президентської виборчої кампанії. Нагадаю, що в січні цього року ми презентували «Концепцію Модернізації України. Визначення пріоритетів реформ», яку розробили провідні громадські експерти та фахівці аналітичних центрів України. І на той момент це була спроба громадських організацій, організацій громадянського суспільства виробити дорожню карту реформ для майбутнього Президента України. Організовуючи сьогоднішній круглий стіл ми ставили перед собою конкретну мету – підвищити громадський та експертний вплив в області на процес виконання Президентом України власних обіцянок та своєї передвиборної програми. Маємо намір активізувати громадськість для контролю за діяльністю обраних осіб протягом всього поствиборчого періоду», - заявив С.Ткаченко.

Очільник Комітету виборців України також підкреслив, що ініціатива його організації є відкритою для приєднання громадян та інших громадських структур. «В питанні громадського контролю за виконанням передвиборчих програм не має зайвих рук. Саме громадянське суспільство відповідає за те, чи буде влада в країні авторитарною чи буде демократичною, від організацій громадянського суспільства залежить який буде порядок денний в плані реформування нашої країни і чи будуть політики виконувати свої передвиборчі обіцянки»,- сказав Ткаченко.

Виступи експертів розпочав Олександр Кендюхов (Голова Всеукраїнської спілки вчених-економістів, доктор економічних наук), який зробив доповідь стосовно сучасної Економічної ситуації в Україні: стартових можливості реформ. Одна з головних тез на якій акцентував увагу експерт полягає в тому, що Україна має значно кращі стартові можливості для реформування економіки, ніж багато інших країн, що починали процеси реформ і зараз досягли значних успіхів. Але чи не втратимо ми черговий шанс буде залежить в більшості від нас самих, від того, які спільні правила вдасться встановити громадянському суспільству і владі в процесі реформування країни.

Про діяльність Регіонального комітету економічних реформ у контексті виконання передвиборчої програми Президента України учасникам круглого столу розповів Перший заступник Голови Донецької облдержадміністрації Сергій Дергунов. Він акцентував увагу учасників заходу на тому, що діяльність Регіонального комітету реформ є важливим механізмом для громадських активістів, представників експертних кіл подавати свої пропозиції на розгляд влади та приймати участь в процесі їх обговорення як на регіональному так і на національному рівні. На жаль, за словами Сергія Геннадійовича на цей момент до Регіонального комітету економічних реформ пропозицій від громадськості поки що не надходило.

Також в межах круглого столу була представлена методика оцінювання результативності процесу виконання передвиборчих програм, яку презентувала Таісія Гладченко (кандидат з державного управління, доцент кафедри інноваційного менеджменту та управління проектами Донецького державного університету управління) та результати експертного опитування щодо перспектив та механізмів втілення положень передвиборчої програми Президента України. «Бачення місцевих експертів щодо можливих напрямків реформ було багато в чому прогнозованим, оскільки ці реформи давно назріли.

Інша справа, що велике значення мають деталі, а тому рекомендації місцевих експертів в окремих питаннях значно відрізнялись від урядової стратегії»,- заявив керівник аналітичних програм ДОО ВГО «Комітет виборців» Олександр Клюжев. Підводячи підсумки заходу багато хто з присутніх зазначив, що рівень дискусії напряму залежить від рівня свідомості та розвитку нашого експертного середовища, тому потрібно проводити більше заходів за напрямком економічних та інших реформ для того, щоб громадянське суспільство мало можливість бути надійним партнером в питаннях реформування нашої країни.

Контакти

  • Анастасія Прокопенко
  • Донецька обласна організація ВГО “Комітет виборців України”
  • [email protected]
  • http://www.cvu.dn.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.