bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Корупція в Україні – вирок чи діагноз?
27.05.2010

21 травня в Донецьку відбулось експертне обговорення громадського варіанту Національної антикорупційної стратегії. Ініціаторами проведення круглого столу виступили Творче об’єднання „ТОРО” – Контактна група в Україні Transparency International та Донецька обласна організація «Комітет виборців України». Захід проходив за підтримки Фонду імені Фрідріха Науманна.

Участь в обговоренні взяло більше 40 представників громадських організацій, політичних партій, засобів масової інформації, органів місцевого самоврядування та державної влади Донецької області

Прозорість в усьому

Нове антикорупційне законодавство України, дія якого починається з 1 січня 2011 року, передбачає розроблення та прийняття Антикорупційної стратегії України. Про потребу її якомога швидшого прийняття заявив під час першого засідання Національного антикорупційного комітету Президент України Віктор Янукович. Громадськість та міжнародне співтовариство, відчуваючи відповідальність за спроможність України успішно протидіяти корупції, долучилися до процесу вироблення Стратегії як дорожньої карти успішних антикорупційних реформ.
 

Сергій Ткаченко, голова Правління Донецької обласної організації Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України»: «В Україні процес боротьби з корупцією розвивається хвилями і носить ситуативний характер. Піку він досягає перед виборами, коли всі кандидати та політичні партії «йдуть на війну з корупцією», нажаль з цієї війни майже ніхто не повертається. Вирішенням цієї проблеми потрібно займатись не один день і не один рік – і саме громадянське суспільство повинно надати цій роботі системного явища. Але якщо ми будуємо громадянське суспільство та пропагуємо партнерські відносини, то не лише державні органи та держслужбовці мають бути відкритими та прозорими, а й самі громадські організації, які здійснюють контроль, мають бути чесними перед собою, звітуватись перед суспільством та оприлюднювати щорічні звіти, в тому числі, фінансові». 

Антикорупційні заходи будь-якою ціною

Олексій Хмара, керівник Контактної групи в Україні Transparency International, член Національного антикорупційного комітету при Президентові України, упевнений, що нове антикорупційне законодавство має почати діяти вже з січня 2011-го року. Зараз набуття чинності цих норм призупинене. «Це призупинене через офіційно дві причини – відсутність грошей та неможливість швидкого перерозподілу повноважень. Мають змінитися механізми та органи, які будуть займатися контролем корупційної діяльності, а на це потрібен час та гроші. Наша організація підрахувала, що 2007 року українці дали хабарів на суму приблизно в 3 млрд. доларів. А на впровадження нового законодавства потрібно лише 100 мільйонів». Учасники обговорення акцентували увагу також і на неофіційних причинах призупинення вступу в дію нового антикорупційного законодавства. По-перше, видатки депутатів також згідно нового закону мають контролюватися, а самим депутатам це і не вигідно. По-друге, застосування окремих пунктів Закону може призвести до порушення прав людини. Пан Олексій Хмара запевнив присутніх, що вже в липні всі ці огріхи будуть повністю виправлені. І третя причина – це, надто великий «перелік корупціонерів», в який за новим Законом потрапляють навіть вчителі та лікарі.

Всі учасники заходу отримали плакати та листівки з обіцянками Президента України Віктора Януковича, в тому числі і по подоланню корупції.

На підтримку Антикорупційної Стратегії України в квітні 2010 року був створений Консорціум неурядових організацій України за участю чотирьох аналітичних центрів (Творче об'єднання «ТОРО», Центр політико-правових реформ, Лабораторія законодавчих ініціатив та Український незалежний центр політичних досліджень). Консорціум розробив громадський варіант Національної антикорупційної стратегії, обговорення якого розпочато в містах Донецьк, Одеса, Львів та Київ. За підсумками обговорень готується фінальний текст проекту Національної антикорупційної стратегії, що буде переданий на розгляд Кабінету міністрів України та Президента України.

Контакти

Коментарі

Кушнір Тарас   4861 день тому   #  

Янукович – підлеглим: "Не можна так безбожно красти"

http://www.pravda.com.ua/news/2011/04/11/6095302/

ось, чудовий метод проти корупції...

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   4861 день тому   #  

коррупция - это наверно привычка :)

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.