bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Тернопільська ініціатива відзначення Міжнародного дня боротьби з гепатитами
18.05.2010

19 травня відзначається Міжнародний день боротьби з гепатитами, оголошений Міжнародним Альянсом з боротьби з гепатитами (World Hepatitis Alliance), що об’єднує понад 200 асоціацій хворих на гепатити з цілого світу.

Міжнародна акція закликає підвищити обізнаність світової спільноти про проблему розповсюдження вірусних гепатитів. В нашій країні визнання серйозності цієї проблеми (в т.ч. і на державному рівні) не йде ні в яке порівняння з рівнем обізнаності про ВІЛ/СНІД,  незважаючи на те, що кількість інфікованих і рівень смертності у цих хвороб приблизно однакові. 

За даними ВООЗ, вірусами гепатиту заражені мільярди людей у світі, мільйони з них мають хронічну інфекцію. За оцінками, 600 тис людей щорічно помирають тільки від гострої або хронічної форми гепатиту В.

Близько 25% дорослих людей, які хронічно інфіковані в дитинстві, вмирають пізніше від раку або цирозу (рубцювання) печінки, який розвивається в результаті хронічної інфекції.

В даний час у країнах Західної Європи та Північної Америки у більшості випадків інфекція передається серед молодих людей при сексуальних контактах і при використанні ін’єкційних наркотиків.

Крім того, ризик інфікування цим страшним вірусом є одним з основних професійних інфекційних ризиків для працівників сфери охорони здоров’я.

Напередодні Міжнародного дня боротьби з гепатитами Тернопільська міська профспілка «Галицькі трударі» спільно з громадською організацією «Біологічна медицина» за підтримки Тернопільської експертної групи провели прес-конференцію з нагоди Міжнародного дня боротьби з гепатитами (у понеділок 17 травня 2010 року з 12.00 до 13.00 у приміщенні Тернопільської експертної групи за адресою: м. Тернопіль, бульвар Т. Шевченка, буд. 23 (готель «Україна»), 2-й поверх).

На прес-конференції, яка перетворилась в засідання «круглого столу», модератором якого став незалежний експерт Ярослав Чорнозуб, виступили з промовами:

  • Ірина Гричук, президент громадської організації «Біологічна медицина»

• Павло Федик, голова Тернопільської міської профспілки «Галицькі трударі»;

• Богдан Ониськів, начальник головного управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА;

• Олексій Андрійчук, кандидат медичних наук.

День боротьби з гепатитом,  запроваджений Всесвітнім альянсом з боротьби з гепатитами для підвищення інформованості про проблему вірусного гепатиту, є інформаційним поштовхом до дій з підвищення рівня обізнаності про гепатит, його профілактики, лікування та підтримки хворих і створює можливості забезпечити гепатиту той рівень пріоритетності на глобальному, національному і регіональному рівнях, якого він заслуговує.

Учасники прес-конференції виступили з ініціативою змінити назву «Міжнародний день боротьби з гепатитами» на «Міжнародний день профілактики і вилікування від гепатитів». Це заклик до кожної людини брати участь у справі протидії поширенню захворюваності гепатиту та пошуку ефективних шляхів вирішення соціальних проблем, породжених цією хворобою.

Керівники громадських організацій прийняли рішення координувати свої дії в цьому напрямку, здійснювати адвокаційні кампанії  для зміни політики, законодавства і практик, які використовуються державними органами, різними організаціями, групами людей і впливовими особистостями.

Для цього планується використовувати різноманітні форми:

-інформування громад міста та області, бізнесу та влади про можливості профілактики і лікування гепатитів,

-розповсюдження інформаційних матеріалів на вулицях міст Тернопільщини,

-турбота про дітей, хворих на гепатити, і особливо - дітей-сиріт,

-відвідування пацієнтів стаціонарів,

-проведення тематичних концертів, конкурсів, молебнів, спортивних турнірів, ходи зі свічками пам‘яті, театральні вистави, збір благодійних пожертв тощо.  

Передбачається також активна взаємодія як з різними організаціями, так і окремими громадянами для максимально публічного обговорення питань звільнення від гепатитів. Це дозволить згуртувати людей і надати допомогу хворим, приверне привертає увагу до такої важливої теми і дозволить напрацювати рекомендації відповідальним особам для прийняття ними правильних рішень.

Таким чином, з Божою допомогою, на Тернопільщині буде сформована регіональна мережа Громадської ініціативи профілактики і вилікувань від гепатитів (ГІПіВвГ).

З приводу додаткової інформації звертайтеся, будь ласка, до інформаційного відділу тернопільської мережі Громадської ініціативи профілактики і вилікувань від гепатитів.

Контактна особа Павло Федик.

е-mail: [email protected],

тел: +38 (067) 352-64-31


 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.