bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як покращувати діяльність органів виконавчої влади через інструмент громадської експертизи
08.05.2010

Як покращувати діяльність органів виконавчої влади через використання інструменту громадської експертизи вчили активістів з різних міст у Луганську

У четвер, 6 травня 2010 року, у Луганську відбувся тренінг «Громадська експертиза діяльності органів виконавчої влади». Даний захід проводився за ініціативи Українського незалежного центру політичних досліджень (УНЦПД) та Творчого об’єднання «ТОРО» у співпраці із Східноукраїнським центром громадських ініціатив (СЦГІ). Мета заходу – навчити активних представників НУО, членів ОСН та журналістів ефективному використанню громадської експертизи під час проведення кампаній на захист громадських інтересів. У тренінгу взяли участь 28 представників громадських організацій, органів самоорганізації ОСН, ОСББ та ЗМІ Луганської, Донецької та Харківської областей. Експертами тренінгу виступили консультанти з проведення громадської експертизи Максима Лациба (експерт Українського незалежного центру політичних досліджень) та Олексій Хмара (президент Творчого об’єднання «ТОРО»).

Під час заходу були розглянуті такі питання: що таке громадська експертиза; чим громадська експертиза може допомогти в кампанії громадського представництва; планування та процес проведення громадської експертизи; дії органу влади по розгляду та врахуванню експертного висновку; способи оскарження дій або бездіяльності органів влади з приводу невиконання Постанови КМУ про проведення громадської експертизи та інші. Під час практичних занять учасники розробляли план та інструментар громадських експертиз діяльності органів виконавчої влади у різних напрямках місцевої політики.

Наприклад, один із учасників тренінгу висловив ідею провести громадську експертизу діяльності обласних управлінь юстиції у сфері надання безкоштовної правової допомоги населенню.

У березні 2010 року Уряд схвалив проект Закону «Про надання громадянам безкоштовної правової допомоги». Але створення в населених пунктах центрів з надання безкоштовної юридичної допомоги, куди зможуть звертатися громадяни, не відбувається, а безкоштовні юридичні консультації громадянам не надаються. Окремих учасників цікавив рівень реальної результативності дій органів місцевого самоврядування у сфері розвитку самоорганізації населення. Представники ОСН та ОСББ загострили увагу на тому, що мало уваги з боку міської влади приділяється їх розвитку, а скарги, запити та ініціативи представників громадськості дуже часто лишаються без розгляду. Політика місцевих органів влади у сфері планування та забудови територій також учасниками оцінювалась вкрай незадовільно.

На думку окремих учасників з різних областей, містобудування – сфера, що потребує негайної громадської експертизи з огляду на рівень службових махінацій та зловживань у даній сфері. По закінченню заходу більшість учасників висловили бажання провести власну громадську експертизу. Довідково: Порядок сприяння проведенню громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади був ухвалений Кабінетом Міністрів України постановою № 976 від 5 листопада 2008 року. Інститути громадянського суспільства отримали реальну процедуру, за якою можуть провести оцінку ефективності діяльності будь-якого органу виконавчої влади України, а також процедуру врахування останніми результатів громадської експертизи.
 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.