bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громадська експертиза діяльності органів влади: досвід Дніпропетровщини
30.04.2010

З 24 липня 2009 р. по 30 квітня 2010 р. Дніпропетровська обласна громадська організація «Дніпропетровський координаційно-експертний центр з питань регуляторної політики» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» упроваджувала проект «Підвищення спроможності інститутів громадянського суспільства проводити експертизу регуляторної діяльності місцевих органів виконавчої влади».

Завдяки реалізації цієї ініціативи в Дніпропетровській області було підготовлено 17 експертів, які взяли участь у громадській експертизі 6 районних державних адміністрацій Дніпропетровської області. Протягом реалізації проекту експертами була розроблена методика проведення громадської експертизи регуляторної діяльності районних державних адміністрацій, яка була винесена на громадське обговорення. Також було проведено громадське обговорення результатів експертизи і експертні пропозиції щодо поліпшення діяльності органів виконавчої влади.

За результатами громадської експертизи було встановлено, що районні державні адміністрації найчастіше приймають регуляторні акти з порушенням чинного Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності». Причина такого становища багато в чому полягає в нестачі ресурсів, практичного досвіду і контролю з боку громадськості за діяльністю цих органів виконавчої влади.

Завдяки проведенню громадської експертизи були виявлені також проблеми з прозорістю та відкритістю районних державних адміністрацій.

Найбільш закритими органами влади у Дніпропетровській області за результатами громадської експертизи визнані: Дніпропетровська і Нікопольська районна державна адміністрації, які в порушення чинного Порядку сприяння проведенню громадської експертизи органів виконавчої влади, не тільки не сприяли у її проведенні, але і всіляко перешкоджали цьому. Скарги на бездіяльність цих органів влади були направлені до обласної прокуратури, а також були подані відповідні позови до окружного адміністративного суду.

За результатами громадської експертизи були також визначені районні адміністрації, діяльність яких є найбільш відкритою і прозорою. До найбільш відкритих районних державних адміністрацій Дніпропетровської області експерти віднесли Широківську та Солонянську адміністрації. Завдяки керівництву і співробітникам цих організацій була проведена громадська експертиза, своєчасно підготовлені експертні висновки і пропозиції щодо удосконалення регуляторної діяльності цих органів влади.

Зараз триває громадська експертиза регуляторної діяльності Дніпропетровської обласної державної адміністрації, Магдалинівської, Криничанської, Новомосковської і Петриківської районних державних адміністрацій.

Контакти

  • Літвінов Олексій
  • ДОГО “Дніпропетровський координаційно-експертний центр з питань регуляторної політики”
  • [email protected]
  • 0667766456
  • http://www.dcecrp.ho.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.