bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Чим урядовий антикорупційний уповноважений не догодив Президенту України?
26.04.2010

Під час першого засідання Національного антикорупційного комітету Віктор Янукович запропонував Прем’єр-міністру України ініціювати зміну Урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики. Президент бачить координатором державної антикорупційної політики міністра юстиції О. Лавріновича. 

Громадськість вважає цей крок початком кінця для існування інституції Урядового уповноваженого. Обговорюючи під час першого засідання Національного антикорупційного комітету сучасний стан корупційних ризиків та проблем, Віктор Янукович звернув увагу на необхідність активізації роботи в напрямку протидії корупції в Україні. Так, починаючи свою промову, Президент зазначив, що в Україні повинен бути створений єдиний антикорупційний орган, який мав би опікуватись формуванням та реалізацією всієї антикорупційної політики.

Сьогодні ж, допоки остаточно не визначено функції та формат роботи такої інституції, місцем вироблення антикорупційної політики на думку В. Януковича має стати Національний антикорупційний комітет при Президенті України. Робота останнього передбачає створення тематичних робочих груп при Комітеті, напрацювання певних стратегій та законопроектів за участі вітчизняних та міжнародних фахівців, залучення до роботи Комітету громадськості.

Та певною сенсацією першого засідання Національного антикорупційного комітету стало звернення Віктора Януковича до Прем’єр-Міністра України з пропозицією заміни Урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики на кандидатуру міністра юстиції Олександра Лавриновича. Президент фактично наполіг на тому, що пан Лаврінович, як виконавчий секретар Національного антикорупційного комітету, є більш достойною кандидатурою на посаду Урядового антикорупційного уповноваженого ніж теперішній очільник відомства.

Таке рішення Президента України отримало негативну оцінку з боку окремих членів Національного антикорупційного комітету. Коментуючи доручення Президента щодо ініціювання зміни Урядового уповноваженого, Олексій Хмара, президент Творчого об’єднання «ТОРО» Контактної групи в Україні Transparency International, зазначив таке: «За своєю природою Урядовий уповноважений має бути незалежною інституцією, яка зможе неупереджено доносити Уряду України інформацію з питань випадків і проблем корупції, що трапляються по всій вертикалі виконавчої влади України. А тому будь-який міністр без виключень, просто не може поєднувати свою діяльність з функціями Урядового уповноваженого. Ним має бути певна незалежна особа, з незалежними функціями та повноваженнями. Якщо ж говорити безпосередньо про міністра юстиції, то йому буде вкрай складно поєднувати обов’язки міністра, виконавчого секретаря Національного антикорупційного комітету та Урядового антикорупційного уповноваженого. Від такого поєднання одна з доручених функцій може буде ослабленою».

Нагадаємо, що після обрання Віктора Януковича на посаду Президента України більшість ключових державних інституцій по всіх сферах влади зосереджена в руках представників одного політичного середовища – правлячої коаліції Партії регіонів з комуністами та Блоком Литвина. Очільники правоохоронних та судових органів по факту сьогодні також є лояльними до Адміністрації Президента.

Звісно ж, така однорідність поглядів владної команди сприятиме швидкому наведенню порядку в країні. Проте говорити про дієвість механізмів взаємного контролю та правового тиску в такій ситуації слід доволі обережно.

Контакт для медіа:
Володимир Бочаров-Туз PR-служба,Творче об’єднання «ТОРО» м.т. 0 97 282 65 21, р.т. 0522 27 23 29, факс: 0522 27 23 29, e-mail: [email protected] www.toro.org.ua

Творче об’єднання «ТОРО» є Контактною групою в Україні Transparency International – глобальної антикорупційної неурядової організації, що має понад 90 національних представництв та працює більше як у 100 країнах світу. Місія Творчого об’єднання «ТОРО» полягає у впровадженні в Україні демократичних процедур участі громадян у формуванні та реалізації державної політики. Дізнатися більше про діяльність організації можна на сайті www.toro.org.ua.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.