bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Рівний поміж рівних або неповносправні мають право мати право
20.04.2010

16-17 квітня в Луганську пройшов семінар «Створення моделі соціального партнерства в напрямку реалізації прав людей з інвалідністю на доступність освіти.

Семінар в межах однойменного проекту, що впроваджується «Асоціацією молодих інвалідів східного Донбасу – Схід» пройшов згідно запланованої діяльності в рамках проекту ПРООН «Розвиток громадянського суспільства»

Метою семінару стало залучення партнерів від ОГС України, що піклуються неповносправними особами, посадовців та керівників профільних управлінь облдержадміністрації, обласного відділення фонду соцзахисту інвалідів, а головне керівників провідних вищих та середньоосвітніх навчальних закладів м. Луганська до дискусії про створення соціального партнерства з метою реалізації прав неповносправних людей на доступність освіти.

Мабуть вперше з часу ратифікації Верховною Радою України у грудні 2009 року Конвенції ООН про права інвалідів до конструктивної дискусії з метою пошуку шляхів вирішення проблеми недоступності освіти було залучено таке широке коло осіб. Презентації та подальшій дискусії на семінарі передувало проведення аудиту доступності чотирьох вищих навчальних закладів: ЛНУ ім. Т. Шевченка, Луганського Східноукраїнського університету ім. Володимира Даля, Луганського університету культури та мистецтв, Луганського Національного медичного університету та чотирьох шкіл обласного центру.

«Даний проект є, мабуть, найважливішим та найвагомішим проектом за останні 8 років діяльності Асоціації» - заявляє голова Луганської обласної молодіжної громадської організації «Асоціація молодих інвалідів Східного Донбасу – Схід».

«Адже дотримання та реалізація прав людей з особливими потребами є показником цивілізованості нації, де право на освіту та необмежений доступ до неї є ключовим фактором та запорукою подальшої реалізації та повноцінної інтеграції неповносправних людей у суспільство».

Цей семінар став вагомим поступоп у спробі об’єднати державних посадовців, керівників навчальних закладів, а головне цільову групу – людей з особливими потребами - у обговоренні виявлених порушень архітектурної доступності закладів освіти, виробленні шляхів соціального партнерства з метою доступності освіти неповносправними. Крім того, наслідками семінару стане привернення уваги керівництва внз та шкіл а також громадськості до проблем доступності освіти, відсутності соціального супроводу у вищих та середніх навчальних закладах та адаптація учнів з інвалідністю у навчальні заклади.

Результатом роботи проекту стане розробка методичного посібника, що висвітлюватиме ідею соціального партнерства, рекомендації з подолання архітектурної недоступності навчальних закладів, аналітичні та юридичні матеріали. Даний посібник буде поширено серед ОГС неповносправних Луганського регіону, керівництва облдержадміністрації, управлінь освіти, а також надіслано у Міністерство освіти та науки України, Міністерство праці та соціальної політики України, Національну Асамблею інвалідів України та українським ОГС для неповносправних осіб.

Перші результати реалізації проекту «Асоціацією молодих інвалідів Східного Донбасу» свідчать про його перспективність та впливовість. Так, було запроваджено соціальну-правову консультацію і надано юридично-правову допомогу понад 30 особам з питань доступності освіти неповносправними особами, створено волонтерський загін з числа університетських студентів, отримані пропозиції щодо створення умов комунікації та адаптації неповносправного учня на 1-му курсі університету.

Було укладено договір про співпрацю Асоціації зі Слов’яносербською гімназію з метою створення доступності навчального закладу для дітей з важкими формами інвалідності. Досягнута домовленість з керівництвом Луганського державного університету культури та мистецтв щодо вступу неповносправної абітурієнтки-візочниці, та надана правова та психологічна підтримка відрахованій студентці 2 курсу одного зі столичних вузів для успішного поновлення до числа студентів. В доповнення здійснено обладнання автомобіля спеціальним устаткуванням для посадки та висадки маломобільних груп населення, проведено широку інформаційну кампанію про діяльність проекту.
 

З питань діяльності проекту прохання звертатись до Тетяни Баранцової, голови Луганської обласної молодіжної громадської організації «Асоціація молодих інвалідів Східного Донбасу – Схід» за тел. 90642) 71-99-69, [email protected] чи фахівця зі зв’язків з громадськістю Проекту ПРООН “Розвиток громадянського суспільства» Василя Романюка за тел. (044) 289-9990 [email protected] .

Контакти

  • Василь Романюк
  • ПРООН Україна “Проект розвитку громадянського суспільства”
  • [email protected]
  • (044) 289-9990

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.