bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Стан паліативної та хоспісної допомоги в Україні
19.04.2010

13 квітня 2010 року в малому залі Міністерства охорони здоров’я України відбулося чергове засідання Координаційної ради з паліативної та хоспісної допомоги МОЗ України. В засіданні взяли участь понад 30 спеціалістів з різних галузей медицини, пов’язаних з наданням хоспісної допомоги невиліковно хворим пацієнтам. Серед учасників – Юрій Губський (директор ДП «Інститут паліативної та хоспісної медицини», завідуючий кафедрою паліативної та хоспісної медицини НМАПО імені П.Л. Шупика), Анатолій Царенко (доцент кафедри паліативної та хоспісної медицини НМАПО імені П.Л. Шупика), Володимир Бачинський (головний лікар Волинської обласної лікарні «Хоспіс») та інші. Завдяки фінансовій підтримці Посольства Королівства Нідерландів (МАТРА КАП) участь у засіданні Координаційної ради взяли і представники Луганщини.

Наш регіон представляли члени Луганського обласного благодійного фонду імені Юрія Єненка, Луганського обласного медичного училища. На засіданні Координаційної ради розглядалися питання необхідності подальшого розвитку паліативної допомоги хворим в Україні. Як зазначив А. Царенко, в Україні лише 5-10% невиліковно хворих пацієнтів помирає у відповідних закладах (хоспісах). За його словами, на кінець 2009 року в державі функціонувало 22 заклади з надання хоспісної допомоги з 650 ліжками. І це в той час, коли мінімальна потреба хоспісних ліжок в Україні дорівнює 3700. За словами Ю. Губського європейські стандарти надання паліативної допомоги полягають в організації 7 стаціонарних хоспісних ліжок на 100 тис. населення.

Однак, за словами виступаючих, за останні роки для організації якісної паліативної допомоги і було зроблено чимало. Зокрема, іде процес постійного вдосконалення нормативно-правової бази з надання хоспісної допомоги, розроблені медичні стандарти надання паліативної допомоги, підвищується рівень професійної підготовки медичного персоналу, який працює з невиліковно хворими пацієнтами, готуються нові професійні медичні кадри тощо.

У підсумку засідання учасники Координаційної ради погодилися з необхідністю інтенсифікації роботи органу, активного залучення до його засідань посадових осіб Міністерства охорони здоров’я України та зацікавлених представників медичних та соціальних закладів, громадських об’єднань.

Контакти

  • Прес-служба ЛОБФ ім. Ю. Єненка
  • ЛОБФ ім. Ю. Єненка
  • [email protected]
  • 0502324201

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.