bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Відбулася робоча зустріч з розробки єдиної системи моніторингу порушення прав ЛЖВ
08.04.2010

7 квітня на базі Миколаївського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» відбулася робоча зустріч з розробки єдиної системи моніторингу порушення прав ЛЖВ (людей, що живуть з ВІЛ/СНІД). Захід відбувся в рамках проекту «Юридична служба захисту прав ВІЛ-інфікованих громадян Миколаївській області» при підтримці Посольства США в Україні.

Ціль цього проекту полягає в комплексному поліпшенні рівня захисту прав та інтересів ЛЖВ. Оскільки епідемія ВІЛ/СНІД має наростаючий характер, проблема захисту прав та інтересів набуває особливого значення.

Незважаючи на те, що законодавство України не носить дискримінаційного характеру у відношенні ЛЖВ, їх права систематично порушуються. Зустрічаються випадки порушення принципів конфіденційності в медичних установах, відмови в наданні медичної допомоги; мають місце випадки, коли ВІЛ-інфіковані молоді люди втрачають роботу через те, що став відомий їх ВІЛ-статус. Інколи ВІЛ-позитивних намагаються притягти до кримінальної відповідальності за поширення інфекції, навіть без будь-яких претензій від його партнера.

З іншого боку, значна частина людей, що живуть з ВІЛ, мають досить низький рівень правової інформованості та погано уявляють свої права і механізми їх захисту. Соціальна пасивність та недовіра населення до державної та судової системи, страх перед розкриттям статусу, особливості емоційно-психологічного стану сприяють тому, що ВІЛ-інфіковані часто вважають за доцільне не відстоювати свої права.

Саме тому 7 квітня представники неурядових організацій, юристи та інші партнери проекту об’єднались з ціллю узгодити систему індикаторів для оцінки стану правового захисту ЛЖВ та розробити стандарти проведення моніторингу порушення прав даної цільової категорії.

Ця зустріч стала успішним початком реалізації проекту «Юридична служба захисту прав ВІЛ-інфікованих громадян Миколаївській області», в рамках якого ще планується здійснити правовий моніторинг порушень прав ЛЖВ в Миколаївській області, створити консультативну гарячу лінію з питань правової допомоги для ЛЖВ в м. Миколаєві, організувати роботу трьох консультативних пунктів правової допомоги, залучити кваліфікованих адвокатів до надання безкоштовної правової допомоги, створити ефективний механізм реагування на порушення прав та свобод ЛЖВ та налагодити інші інноваційні методи захисту прав та інтересів такої уразливої групи населення, як ЛЖВ.

Контакти

  • Коломієць Тетяна
  • МОВ «Всеукраїнська мережа ЛЖВ»
  • [email protected]
  • (0512) 58 55 38
  • 066 187 38 21

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.