bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Робоча зустріч в рамках проекту “Євреї України”
28.03.2010

Сьогодні відбулася робоча зустріч у рамках проекту “Євреї України”. У якій взяли участь члени регіональних представництв Української незалежної ради єврейських жінок (УНРЄЖ), що діють в Київській та Черкаській областях.

Програма робочої зустрічі включала в себе презентацію та ознайомлення з книгою «Енциклопедія Голокосту на території СРСР». Знайомство з документальною енциклопедією проводила Гройсман Елеонора Наумівна. Вона поділилася з присутніми інформацією, отриманою в Берліні на конференції «Уроки Другої світової війни та Голокосту», на якій вона була присутня у складі делегації від України. На міжнародній конференції керівник проекту і головний редактор Енциклопедії, співголова Центру «Голокост» д-р Ілля Альтман особисто передав книгу з дарчим написом для Української незалежної ради єврейських жінок.

Видання стало результатом масштабного проекту російського Науково-освітнього Центру «Голокост», здійсненого за підтримки Російського гуманітарного наукового фонду, Клеймс конференс, Всесвітнього конгресу російськомовного єврейства (ВКРЕ), Російського Єврейського Конгресу, Джойнт. Книга вийшла в провідному російському видавництві РОССПЕН.

До складу редколегії (її почесні співголови - лауреат Нобелівської премії миру Елі Візель і покійний знаменитий «мисливець за нацистами» Симон Візенталь) увійшли відомі вчені з США, Ізраїлю, Німеччини, Польщі, Швеції. Підготовка видання велася з 2004 року. Статті представили близько 100 авторів з 12 держав; були використані документи 70 найбільших російських і зарубіжних архівів. Енциклопедія розповідає про всі населені пункти на окупованих територіях республік Радянського Союзу (Росія, Україна, Білорусь, Молдова, Латвія, Литва і Естонія), де було знищено понад 100 євреїв, або створені гетто.

Вона містить також кілька сот тематичних статей, в тому числі - про роль Червоної Армії у визволенні гетто (з грудня 1941р.) і таборів смерті; внесок радянських євреїв у Перемогу; подвиг людей різних національностей, що рятували євреїв, ролі колабораціоністів в Голокості. Присутні отримали матеріали даної книги, які належать до території, на якій вони здійснюють свою діяльність.

Перед представниками Київського та Черкаського територіальних представництв УНРЄЖ були поставлені завдання щодо продовження збору матеріалів, що відносяться до трагедії Голокосту і єврейської культурної спадщини в цілому. У сферу досліджень і збору інформації входять: занедбані, або непозначені єврейські поховання, місця розстрілу євреїв у роки окупації, культові споруди, а також історичні пам’ятники, які розповідають про історію життя єврейського народу.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.