bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Кіномистецтво на сторожі прав людини
24.03.2010

З 26 березня по 2 квітня у київському Будинку кіно (вул. Саксаганського, 6) відбудеться VII Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA.

Стартуючи в Києві, впродовж року фестиваль переміститься в регіони України і охопить 20 областей та Крим, де побуває більш ніж в 90 населених пунктах. 26 березня в Будинку кіно о 18:30 відбудеться брифінг членів журі, після нього, о 19:30, розпочнеться церемонія відкриття кінофесту.

Відкриє захід показ стрічки «Кролик по-берлінськи» режисера Бартека Конопки (початок о 20:30), котра була номінована на «Оскар». Протягом 6 основних днів Docudays UA в Києві глядачі матимуть змогу подивитися близько 50 фільмів, що будуть змагатися в рамках двох конкурсів – творчого і правозахисного.

Особливістю Docudays UA, за словами Володимира Яворського, виконавчого директора Української Гельсінської Спілки з прав людини, є намагання поєднати мистецтво і боротьбу за права людини, які і є тим, що захищає внутрішній світ людини.

На думку Володимира Войтенка, головного редактора Національного кінопорталу KINOKOLO.UA і ведучого телепрограми АРГУМЕНТ-КІНО, який буде членом журі фестивалю, документалістика, яка заторкує певні соціальні проблеми, завжди або майже завжди пов’язана з проблемами щодо дотримання прав людини. А поле висвітлених на фестивалі соціальних проблем обіцяє бути широким, оскільки демонструватимуться фільми з усіх континентів.

Глобальний контекст Docudays UA має показати, що проблеми з дотриманням прав людини існують не лише в країнах третього, а і в країнах другого і першого світів. З моменту прийняття Загальної декларації з прав людини в 1948 р. пройшло більше 60 років, але вона й досі залишається актуальною для багатьох, якщо не для більшості країн світу, в тому числі й для України. Доступність вищої освіти для всіх на основі здібностей кожного, неправомірність безпідставного арешту, затримання або вигнання, право на свободу мирних зборів і асоціацій, право вільного доступу громадян до державної служби – для нашої країни досягнення цих (і не тільки) положень залишається важливим дотепер.

Про українські реалії 1980-х років, проблеми яких, на думку Володимира Войтенка, великою мірою залишились до цих пір, йдеться у фільмах Сергія Буковського, що будуть представлені на фестивалі.

Варто звернути увагу на фільми, режисери яких, за свідченням директора фестивалю Геннадія Кофмана, можуть мати проблеми у своїх країнах через вихід цих стрічок.

Йдеться про:

  • білоруський фільм «Убивство напередодні весни» Вольги Нікалайчик (показ відбудеться 27 березня о 13:30).
  • російський фільм «Любіть мене, будь ласка!» Валєрія Балаяна, в якому йдеться про фашизм в сучасній Росії (показ відбудеться 28 березня о 17:30).

Отже, є змога дізнатися більше про власні права і пов’язані з цим світові проблеми, бо рано чи пізно знайдеться той, хто скористається вашою непоінформованістю. Вхід на всі кінопокази фестивалю безкоштовний.

Контакти

  • Андрій Печера
  • Репортер ГУРТа
  • 096 708 44 02

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.