bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як залучити молодь до розробки молодіжної політики?
18.03.2010

Цим питанням задавалися учасники міжнародного семінару «Участь молоді в процесі формування молодіжної політики», який проходив з 10-го по 16-е березня 2010 року у Донецьку і був організований робочою групою з молодіжної політики Мережі інформаційних представників Програми «Молодь в дії» в регіоні Східної Європи і Кавказу та Донецьким молодіжним дебатним центром. 

Протягом шести днів представники громадських організацій з 12 країн аналізували проблеми, з якими стикається молодь, визначали сфери суспільного життя, яких стосується молодіжна і як молодіжна політика різних країн співвідноситься з Агендою 2020 про перспективи розвитку молодіжної політики Ради Європи та Переглянутою європейською хартією участі молоді в громадському житті на місцевому і регіональному рівні.

Під час семінару учасники напрацювали рекомендації з посилення залучення молоді до розробки молодіжної політики, а також, відповідно до цих рекомендацій, запланували й власні заходи, як-от спільні навчання для державних службовців та молодіжних лідерів, активізацію досліджень у сфери молоді, навчальні поїздки з обміну досвідом тощо. Центральними темами розроблених рекомендацій стали визнання неформальної освіти та активізація співпраці молоді з місцевими органами влади. Першими з напрацюваннями семінару змогли ознайомитися працівники Управління у справах сім‘ї молоді та міжнародних зв’язків Донецької міської ради.  

«Неформальну освіту потрібно визнавати на державному рівні, бо саме завдяки їй можна отримати навички участі у прийнятті рішень», - говорить Андрій Донець з Донецького молодіжного дебатного центру, координатор семінару. «Я би почав посилено впроваджувати методи неформальної освіти всюди, адже люди просто не знають, що це таке і їм властиво боятися нового, а неформальна освіта – це нове, те, що дає можливість навчитися завдяки власному досвіду», - доповнює Ярослав Алейнік з Мінська, голова громадської організації «Ліга добровільної праці молоді».

На думку Катерини Шерер, представниці Агентства неформальної освіти з Москви співпраця влади і молоді дуже важлива і дає результати, адже, з її власного досвіду, після спільних навчань, які щорічно проводяться в Росії виникають цікаві ініціативи на місцевому рівні. «Нам потрібно співпрацювати з державними структурами, і я б хотіла, щоб усі, кого стосується молодіжна політика Вірменії, сіли за один стіл і почали розмовляти і діяти разом в інтересах молоді, а не у власних інтересах», - зазначає Анна Єгоян, голова міжнародної ради Центру молодіжних ініціатив з Гюмрі.

Семінар відбувався за фінансової підтримки Європейського молодіжного фонду Ради Європи та Програми «Схід-Схід: партнерство без кордонів» Міжнародного фонду «Відродження». За результатами семінару буде видана публікація з описом ситуації в окремих країнах та рекомендаціями учасників для усіх зацікавлених сторін.

Контакти

  • Андрій Донець
  • Донецький молодіжний дебатний центр
  • [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.