bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Проведення загальних зборів громадян потребує узаконення
09.03.2010

Стаття 8 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» вказує, що порядок проведення загальних зборів регламентується законом, якого досі немає. Більшість українських міст, сіл та селищ не мають ні місцевих положень про загальні збори громадян, ні статуту територіальної громади, який би регулював такий порядок.

На лице утиск прав громадян. Поставлено під загрозу існування органів самоорганізації населення, оскільки нечіткість формулювань про порядок проведення загальних зборів вже породжує протести прокуратури, судові процеси. І як результат - неефективне управління, загострення соціальних конфліктів.

Аби вирішити цю проблему, ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» почала реалізацію проекту «Нормативне забезпечення проведення загальних зборів громадян».

Основним результатом проекту повинен стати розроблений та представлений на розгляд Верховної Ради України проект Закону України «Про загальні збори членів територіальної громади за місцем проживання». Перед цим буде проведений аналіз нормативної бази та практики у сфері проведення загальних зборів за місцем проживання в різних регіонах України.

Після розробки законопроекту Асоціацією будуть проведені його громадські обговорення на круглих столах в Донецьку, Кіровограді, Одесі та Львові. Незалежну оцінку законопроекту також здійснюватимуть експерти Асоціації міст і громад України.

Крім того, планується обговорити підготовлений законопроект на П’ятій всеукраїнській науково-практичній конференції з питань самоорганізації населення, яка відбудеться навесні в м. Вінниці. Іншими ключовими питаннями на конференції стануть створення умов для розвитку органів самоорганізації населення і зміцнення їх ролі в місцевому самоврядуванні.

Результатами цих заходів стане не лише якісне доопрацювання законопроекту та обмін досвідом, але й залучення представників НДО, органів влади, експертів, журналістів до участі в лобіюванні законопроекту у Верховній Раді України.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.