bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Одесі стало жити краще! (відео)
04.02.2010

За результатами аналітично-дослідницького центру «Інститут міста» серед 8 міст України (Дніпропетровськ, Донецьк, Запоріжжя, Київ, Кривий Ріг, Львів, Харків та Одеса) остання виявилась найбільш комфортним і безпечним містом України.

Подібні рейтинги у всьому світі проводять такі дослідження, але особливість досліджень «Інституту міста» полягала не в експертній оцінці, а в даних статистичних показників, а саме:

  • рівнем народжуваності та смертності (найкраща демографічна ситуація в Києві, Львові та Одесі, найгірша – в Донецьку, Запоріжжі та Кривому Розі),
  • кількістю шлюбів та розлучень (найбільша кількість шлюбів в Києві, а найменше розлучень – у Львові),
  • рівнем забезпечення житлом та вартість житлово-комунальних платежів (найкращі житлові умови включно з вартістю житлово-комунальних послуг та перспективою отримання житла мають мешканці Кривого Рогу та Одеси, найгірші – Донецьку та Запоріжжя),
  • за рівнем будівництва нового житла (Одеса разом зі Львовом – лідери з будівництва житла),
  • за рівнем забезпеченості дитячими садками та школами (найкраще забезпечені загальноосвітніми школами та дитячими садками мешканці Києва та Кривого Рогу, найгірше – Харкова та Запоріжжя),
  • за рівнем міського електричного транспорту (найбільш розвинуту мережу маршрутів міського електричного транспорту в розрахунку на 100 тис. населення має Кривий Ріг та Дніпропетровськ, найгіршу – Київ та Львів, найкраще забезпечені рухомим складом Запоріжжя та Донецьк, найгірше – Львів, Кривий Ріг та Київ),
  • за рівнем показників соціальної напруги (найвищий рівень безробіття має місце у Львові та Запоріжжі, найнижчий – у Києві та Одесі, найбільший рівень злочинності спостерігався 2008 року у Кривому Розі та Донецьку, найбезпечнішими були Львів та Дніпропетровськ)
  • за рівнем екології (найвищий рівень шкідливих викидів в атмосферу має місто Донецьк, найнижчий – Одеса, найбільш озелененим містом є Львів, а найменш - Київ).

Директор аналітично-дослідницького центру «Інститут міста», кандидат фізико-математичних наук Олександр Сергієнко акцентує увагу на тому, що у населення України є проблеми, що потребують вирішення. Було простежено які з проблем є важливими для киян. Виявилось, що працевлаштування турбує менше ніж вартість житлово-комунальних послуг.



Академік Вадим Березовський ознайомив з даними охорони здоров’я по загальній захворюваності населення. Згідно даних, міста розподіляються наступним чином відповідно до загальної захворюваності на 100 тисяч населення – Київ, Львів, Дніпропетровськ, Кривий Ріг. Велику увагу було приділено рівню дитячої захворюваності: хвороби нервової системи (Севастополь, Київ, Харків, Житомир), інфекційні хвороби (Київ, Миколаїв), злоякісні новоутворення (Харків). Як висновок було зауважено - шлях до вирішення проблем захворюваності населення полягає в екологічних проблемах міста. Володимир Чекмарьов – директор Інституту “Київгенплан” висловив своє здивування щодо розташування Києва у рейтинговій таблиці (друге місце).

Він зауважив, що столиця має найбільший матеріальний та фінансовий резерв, але неправильно його використовує, тому Одеса хоча і має значно менші ресурсні можливості але правильно їх розподіляючи, стала переможницею серед великих міст України за якістю життя населення.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.