bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

БІБЛІОМІСТ” знайшов своїх переможців
03.02.2010

30 вересня 2009 року у рамках співпраці IREX, USAID та Міністерства культури і туризму України стартувала програма «Бібліоміст», на реалізацію якої Фундація Білла та Мелінди Гейтс надала грант у розмірі 25 мільйонів доларів США. Ініціатива тривалістю 4 роки, має на меті розширити громадський доступ до інформації в бібліотеках шляхом обладнання бібліотек технікою, навчання бібліотекарів користуватися новітніми технологіями та сприяння розвитку ресурсної бази бібліотечної асоціації для ефективнішого представлення інтересів бібліотек та бібліотекарів.

"БІБЛІОМІСТ" знайшов своїх переможців

Колін Гуард і переможці конкурсу з Черкащини

У першому турі конкурсу взяла участь 181 бібліотечна система або ж 771 бібліотека, з числа яких було обрано близько 100 бібліотек, що й пройшли до фінального відбору, який включав відвідування бібліотек, інтерв’ю та перевірку наданої інформації. Питанням відбору переможців займалась незалежна оцінювальна комісія у складі представників Міністерства культури і туризму України, Української бібліотечної асоціацї, Національної парламентської бібліотеки України, представників місцевих та міжнародних організацій з глобального розвитку.

"БІБЛІОМІСТ" знайшов своїх переможців
  Учасники прес-конференції: Світлана Мосійчук (зліва), Колін Гуард, Лариса Орда

3 лютого 2010 року відбулася прес – конференція, на якій було оголошено імена перших 120 публічних бібліотек – переможців та пояснено критерії відбору. Першим вітальне слово взяв Директор програми «Бібліоміст» Колін Гуарт, наголосивши, що дана ініціатива надає підтримку лише тим бібліотекам, які хочуть самі собі допомогти.

Відбір бібліотек – переможців здійснювався згідно наступних критеріїв:

  • досвід роботи з користувачами і надання послуг, що відповідають їхнім потребам;
  • ідеї щодо впровадження інноваційних бібліотечних послуг з використанням вільного публічного доступу до Інтернету;
  • засвідчена підтримка з боку місцевих органів влади та громади;
  • випрацювана стратегія забезпечення життєздатності нових послуг після завершення програми «Бібліоміст».

Для підтвердженя необхідності реалізації даної ініціативи хочеться навести дані статистики: на сьогоднішній день лише 2,5% публічних бібліотек в Україні надають користувачам вільний доступ до гдобальної мережі, попри те, що у європейських країнах даний показник перевищує 75%. Минулоріч лише 23% українців відвідали бібліотеку, при тому, що майже 60% мешканців України не мають доступу до Інтернету. Вирішення державної ваги проблеми повинно бути якомога швидшим та повинне охопити якомога більшу територію, адже, згідно зі звітом публічної бібліотеки міста Сент Луїс (США), з кожного долара, інвестованого у бібліотеки, громада отримує користь , у розмірі чотирьох доларів.

Хочеться вірити, що «Бібліоміст» стане сходинкою до відродження українських бібліотек; сподіваймося, що таке відродження триватиме не 4 роки дії програми, а буде продовжене на осяжну перспективу; очікуймо, що публічні бібліотеки з часом будуть перетворені на центри життя громад, а Україна зможе гідно й адекватно відповідати на інформаційні виклики сучасності.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.