bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Чи зробить новий Трудовий кодекс роботодавців – работорговцями?
17.10.2008

За новим Трудовим кодексом працівників не звільнятимуть за страйк, а трудові договори обов’язково матимуть письмову форму. На такі поступки пішла влада після численних виступів громадськості проти «рабського» законопроекту Трудового кодексу.

«Новий Трудовий кодекс покликаний «урівняти» права роботодавців та найманих працівників, але вони апріорі не можуть бути рівними. Роботодавець і до того мав більше прав», - підкреслює Віктор Яворський, голова „Народної профспілки”. Крім того, у кодексі не закріплені гарантії профспілок, а це суттєво знизить можливості для захисту прав найманих працівників.

Законопроект дозволяє збільшувати робочий день до 10 годин, полегшує масові звільнення й пропонує скасувати відповідальність роботодавця за порушення трудового законодавства, індивідуальних та колективних трудових угод. Збережена колективна (бригадна) відповідальність, що взагалі суперечить Конституції України (ст. 61).

Новим кодексом фактично узаконюються численні правопорушення у сфері праці. Так у проект включено норми, які дозволяють на малих підприємствах звільняти працівників за два тижні, а не два місяці; затверджувати правила внутрішнього розпорядку без узгодженням із профспілкою; виплачувати зарплату раз на місяць, а не двічі (як на інших підприємствах).

Фахівці Громадянського фронту проти узаконення рабства наголошують на політичному замовленні цього законопроекту. Прискорення його розробки пов’язане із фінансовою кризою, яка вже відчувається в Україні. Організації працедавців починають готувати зниження зарплат для збереження прибутків у кризових умовах.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.