bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Визначено переможців конкурсу мікро-грантів в Ріпкинському районі Чернігівської області
28.12.2009

Визначено переможців конкурсу мікро-грантів в Ріпкинському районі Чернігівської області

З часу, коли на Ріпкинщині вперше почала працювати Чорнобильська програма Відродження та Розвитку Програми розвитку ООН, в районі спостерігається значне підвищення активності громад, а разом з тим – і їх суспільна значущість. Успішна реалізація перших проектів додала людям впевненості у власних силах, в те, що вони самі можуть вирішувати певні проблеми на місцях.

З огляду на цей позитивний досвід, кількість об’єднань громадян зростає, поширюється співпраця з іншими фондами та програмами. Зокрема, як вже повідомлялось, в рамках проекту «Мобілізація громадського сектору через впровадження механізму соціального замовлення» нещодавно завершився конкурс «Мікро-гранти для підтримки громадських ініціатив», який проводиться за сприяння Міжнародного фонду «Відродження». З дев’яти поданих на розгляд комісії проектів вісім отримали підтримку на загальну суму 80 тис. грн.

Шістнадцятого грудня відбулось урочисте підписання переможцями договорів щодо реалізації їх проектів.

Виконавчий директор районної громадської організації «Центр сприяння економічному та соціальному розвитку Ріпкинського регіону» Оксана Нечепорук, яка є керівником названого проекту, з задоволенням відзначила високу якість поданих на конкурс заявок, результатом чого й стала така кількість переможців. Не один рік тісно займається питанням участі громад у вирішенні проблем та всіляко підтримує громадські ініціативи перший заступник голови райдержадміністрації Римма Олексенко, розуміючи їх роль у розвитку району.

Вона з приємністю зазначила, що в реалізації цих проектів задіяні фактично всі верстви населення. І це – великий крок вперед. Адже в Ріпкинському районі з-поміж інших – чи не найбільша кількість громад. Вагома роль у цьому належить тим сільським і селищним головам, котрі, вбачаючи перспективу у подібній співпраці, не лише підтримують пропозиції своєї громади, а й часто самі виступають ініціаторами об’єднання громадян. Давніми партнерами і добрими друзями району є громадські організації Славутича. Зокрема, Славутицький міський фонд підтримки підприємництва в особі директора Валентини Дарнопих. В рамках такої співпраці у 2008 році був реалізований спільний проект «Громадська ініціатива по створенню умов інтеграції і прискорення соціально-економічного розвитку регіону Славутич – Чернігівська область». Наразі ж спеціалісти Фонду виступають експертами проекту «Мобілізація громадського сектору через впровадження механізму соціального замовлення».

Після підписання договорів Валентина Дарнопих надала присутнім головам та представникам громад детальні інструкції щодо подальших дій та подання звітності. А вона є досить суворою, тож кожна копійка буде спрямована на те, що передбачено в угодах. Слід зазначити, що обов’язковою умовою в реалізації проектів є підтримка з боку влади. На це звертають увагу всі грантодавці. Адже ця робота спрямована на вирішення проблем територіальних громад району. Що ж до проектів, реалізація яких передбачається в рамках співпраці з Міжнародним фондом «Відродження», то вони, справді, є актуальними й мають як матеріальне, так і духовне підґрунтя.

Так, Ріпкинська районна молодіжна громадська організація «СПАМ» (голова М. Теребун) впроваджуватиме проект «Здоровим бути модно …» через проведення різноманітних заходів по формуванню здорового способу життя серед учнів 8-11 класів освітніх закладів району. Славутицька міська громадська організація жінок Союзу організації інвалідів України (Л.Вольська) спільно з районною організацією Спілка жінок України (А. Рублевська) в рамках проекту «Жінки змінюють себе і свої громади» організовуватимуть заходи, направлені на підвищення ролі жіноцтва в суспільстві. Мета проекту «Молодь Любеча – за краще майбутнє» громадської організації «Сузір’я» (Т. Голобурда) – спрямування інтелектуального і творчого потенціалу соціально активної молоді селища на вирішення проблем Любецької громади. Знаний в районі і за його межами фольклорний ансамбль «Червона калина» Малинівської сільської ради.

Його підтримку (розробку пісенника та випуск дисків) здійснюватиме громадська організація «Малинівка - К» (Л. Боліла) через реалізацію проекту «Збереження нематеріальної спадщини українського народу». Втіленням проекту «Покращення інвестиційної привабливості селища Замглай шляхом створення інформаційної бази» займатиметься громадська організація «Малятко» (О.Ручко). Для зацікавлення потенційних інвесторів буде розроблено паспорт селища, буклети тощо. Подібний проект (тільки в масштабі всього району) – «Підвищення інвестиційної привабливості Ріпкинського району шляхом видання інформаційних матеріалів» реалізовуватиме районна рада організації ветеранів України (О.Чаус). Забезпеченням дозвілля жителів громади Олешнянської сільської ради через впровадження проекту «Активне дозвілля дітей, молоді та людей старшого віку» опікуватиметься обєднання громадян с. Олешня «Натхнення» (О.Заморська). Привернути увагу та відродити інтерес до історії рідного краю – мета проекту малолиственської громадської організації «Берегиня» (Н.Биховець) «985-та річниця Лиственської битви».

Для цього буде видано буклети, в яких міститиметься інформація про цю історичну подію. Термін реалізації проектів – до 30 квітня 2010 року. Відтак незабаром побачимо результати проведеної роботи, яка насправді принесе немало користі нашому району. А громадам – натхнення та нові ідеї.

Контакти

  • Оксана Нечепорук
  • «Центр сприяння економічному та соціальному розвитку Ріпкинського регіону»
  • [email protected]
  • т/ф (04641) 2-31-00
  • (050) 217-97-78

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.