bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Стан дотримання прав невиліковно хворих у кінці життя на Луганщині
23.12.2009

22 грудня 2009 року в прес-центрі Луганської обласної державної адміністрації відбулася презентація проекту «Покращення обізнаності та співпраці органів влади та громадськості з метою забезпечення прав людей з невиліковними захворюваннями під час надання медичних і соціальних послуг у Луганськійобласті». Проведено круглий стіл «Необхідність удосконалення допомоги невиліковно хворим» та брифінг «Стан дотримання прав невиліковно хворих у кінці життя». Проект реалізується в рамках програми малих проектів Посольства Королівства Нідерландів (МАТРА КАП).

Реалізатором проекту виступає Луганський обласний благодійний фонд імені Юрія Єненка, який вже сім років займається розвитком паліативної допомоги. Ідею створення закладу для невиліковно хворих в нашому регіоні ще в 90-ти роки заклав заступник голови ОДА з питань соціальної та гуманітарної сфери, на той час головний лікар онкодиспансеру Ю.О. Єненко. Голова Фонду імені Ю. Єненка, О.Ю. Єненко є головним позаштатним спеціалістом по паліативній та хоспісній допомозі Головного управління охорони здоров’я ОДА, членом Координаційної Ради по паліативній допомозі при МОЗ України.

Луганська область має спеціалізовані паліативні ліжка: в 2001 році відкриті перші ліжка для онкохворих в обласному клінічному онкологічному диспансері, потім-на базі стаціонару обласного центру профілактики і боротьби зі СНІД відкрито 6 паліативних ліжок, в 2008 році на базі Ровеньківського протитуберкульозного диспансеру створено хоспісне відділення на 25 ліжок. На цей час в лікувально-профілактичних закладах області функціонує 152 паліативних ліжка. Крім вище названих: 5-у багатопрофільній лікарні м. Сєвєродонецька, 10 – у міській лікарні № 3 м. Ровенькі, 20 – у відділенні паліативної допомоги Кремінського РТМО, 20 – у відділенні реабілітації, нагляду за тяжко хворими літніми особами на базі ЦРЛ с. Новоахтирка Новоайдарського району, 10 – у Біловодській ЦРЛ, 6 – у Станично – Луганському РТМО. На початку 2009 року відкрито хоспісне відділення на 25 ліжок на базі Калинівської дільничної лікарні Попаснянського району. Планується відкриття обласної лікарні “Хоспіс” у м. Рубіжне.

Таким чином, по кількості паліативних ліжок Луганська область займає одну з передових позицій. Залишається питання перетворення кількості у якість обслуговування невиліковно хворих. Головне управління охорони здоров’я облдержадміністрації врахувало пропозиції фахівців медичних закладів Луганської області та надало узагальнену інформацію до Інституту паліативної та хоспісної медицини МОЗ України у рамках заходів щодо розвитку паліативної допомоги в Луганській області, запланованих на 2009-2010 роки.

Цінним є той факт, що пропозиції надавалися практиками, які зіткнулися з конкретними проблемами при роботі з паліативними хворими. Відсутність досконалої нормативно-правової бази, фінансування цієї галузі медицини створює багато проблем. Основні проблеми: цільове фінансування, точніше, його відсутність, статистична звітність (паліативні ліжка звітуються як терапевтичні), недостатній штатний розклад, непідготовленість персоналу до роботи у подібних закладах, плинність кадрів, юридична незахищеність медичних працівників, також пацієнтів хоспісів.

В рамках проекту буде проведено моніторингове дослідження щодо стану дотримання прав невиліковно хворих людей завдяки якому будуть визначені головні проблеми у відносинах між різними сегментами суспільства та паліативними хворими. Результатом дослідження будуть рекомендації владним та самоврядним структурам задля покращення ситуації.

Контакти

  • Олена Єненко
  • 095-4796001; 099-2265200; 067-6412708

Коментарі

Сергій Цвєтков   5324 дні тому   #  

Пані Олено, дякую за Вашу позицію в такому важкому в нашій країні питанні. Скажіть, моніторинг буде поширюватись на які області? Бо я Вам скажу у Києві щодо хоспісу (як мені відомо єдиного на всю столицю, де щось із 20 ліжок) ситуація "ахова". Тому є дуже актуальним проведення такого моніторингу в м. Києві.

По друге, у розмові із знайомою, яка декілька років опікується цим питанням, почув таку думку: стан паліативної допомоги в Україні є відображенням цинічної позиції українських можновладців та меценатів, які не мислять себе "слугами народу" і для них є не вигідною асоціювання із своєю персоною такого явища, як смерть. Словом, краще допомогти тим, хто швидко видужає, чи щось на кшталт цього. Що скажете на це виходячи з Вашого досвіду?

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.