bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

На Волині побував мандрівний фестиваль “Дні документального кіно про права людини”
14.12.2009

8 – 10 грудня у Луцьку, а 11 грудня в Ковелі вперше побував мандрівний фестиваль «Дні документального кіно про права людини». Близько 400 волинян мали змогу переглянути найкращі фільми вітчизняної та світової кінодокументалістики, які увійшли в перелік фільмів-переможців 6-го міжнародного фестивалю «Docudays Ua».

Відкрили фестиваль фільми «Геній міста» (журналістське розслідування Ігоря Чайки про діяльність львівського мера,) та «Голосуйте за мене, будь ласка» (далеко не однозначна історія виборів старости класу в одній із китайських шкіл). За словами самого Ігоря Чайки, фільм якого нещодавно визнано одним з кращих журналістських розслідувань з питань корупції в національному телерадіоефірі України, він відтворив правду про діяльність Львівського міського голови та його оточення, яка аплікується на будь-яке місто України. У фільмі немає ані моралістичних висновків, ані порад. «Моя основна мета полягала в тому, щоб зібрати і систематизувати інформацію, а далі – це вже кроки самої громади», – зазначив автор і режисер.

Демонстрація фільмів на гендерну тематику («Міс ГУЛАГ» і «Жебраки в Аддис-Абебі») була приурочена до міжнародної акції «16 днів проти гендерного насильства», яка відбулася в Луцьку у форматі Громадського форуму та засідання Волинського прес-клубу на тему: «Як протидіяти гендерному насильству?» за участю представників Програми рівних можливостей та прав жінок в Україні ПРООН-ЄС, громадських організацій, освітян. Присутні на зустрічі переглянули фільм «Хатні кривдники», виготовлений в рамках акції «Стоп насильство!» за підтримки Міністерства сім’ї, молоді та спорту. Як зазначила експерт з питань запобігання насильству Програми рівних можливостей та прав жінок в Україні ПРООН-ЄС Світлана Павлиш, насильники досить часто самі не розуміють, що вчиняють насильство. Їх стиль поведінки здається їм нормальним. Більше того, жертви насилля (а найчастіше ними бувають жінки) погрози, побої, моральний тиск тощо вважають звичним способом життя.

10 грудня, у Міжнародний день прав людини йшлося про безпритульних дітей, заробітчан і голод 33-го. Фільми «Діти з Ленінградського», «Людолови», «Живі» переглянуло близько 100 школярів, студентів і викладачів. Непрості долі, суперечливі історії життя героїв, їх глибокі рани в душі і на серці, величезна сила волі і нескореність духу, незламне почуття власної гідності і бажання жити – це не лише загальні фрази. За ними – кожна окрема особистість, «маленька» доля якої переростає в загальнолюдську. Начальник служби у справах дітей луцького міськвиконкому Федір Шульган наголосив: «Діти втікають на вулицю не завжди через те, що вдома нічого їсти. Діти втікають через те, що немає уваги батьків, немає взаєморозуміння і взаємосприйняття». А 11 грудня фестиваль замандрував в один із районних центрів Волині – місто Ковель. Учні 8-11 класів 13 загальноосвітніх шкіл на жорсткій правді фільму «Діти з Ленінградського» вчилися цінувати життя і розуміти своє місце в ньому. Освітяни ж переглянули фільми «Голосуйте за мене, будь ласка», «Хатні кривдники» і «Людолови». Хоча на Волині фестиваль відбувся вперше, я покладаю великі сподівання, що ми започаткуємо добру традицію, яка привертатиме увагу людини до її прав, сприятиме попередженню негативних явищ насилля, безпритульності, торгівлі, зневаги один до одного, несприйняття і нерозуміння. Історії людей, котрі загубили себе в цьому світі, котрі йдуть на приниження заради виживання і порятунку дітей, історії дітей, долі яких скалічені дорослими… Ці фільми змушують ставитися до оточуючих, по-іншому сприймати життя і цінувати його.  

Богдана Стельмах, координатор мандрівного фестивалю в Луцьку та Волинській області моб. тел.: 066-203-50-31 e-mail: [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.