bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громадські організації на ринку соціальних послуг
11.12.2009

9 грудня 2009 року в конференц-залі НАН України відбувся круглий стіл ” Реформа системи фінансування соціальних послуг, які надають неурядові організації”.
 

Громадські експерти наголосили, що неурядові організації можуть надавати соціальні послуги набагато ефективніше, ніж державні та комерційні організації, проте їх участь на ринку соціальних послуг необґрунтовано обмежується.

Незважаючи на те, що органи влади формально визнають важливу роль неурядових організацій у вирішенні соціальних проблем, державні закупівлі соціальних послуг фактично здійснюються тільки у державних установ. Державне фінансування проектів громадських організацій поширюється тільки на обмежене коло, а саме: організації інвалідів, ветеранів, молодіжні та дитячі громадські організації. Без права на отримання державного фінансування залишаються, зокрема, організації, що працюють із багатодітними сім’ями або невиліковно хворими. Експерти звернули увагу, що обмежений характер участі неурядових організацій на ринку соціальних послуг та низький рівень державних соціальних послуг гальмують вирішення важливих суспільних проблем.

Учасники круглого столу визначили вади чинного законодавства, що перешкоджають участі неурядових організацій на ринку соціальних послуг. До них належать обмеження видів та сфери діяльності громадських організацій Законом “Про об’єднання громадян”; відсутність єдиного переліку соціальних послуг та цільових груп, яким вони гарантовані; відсутність універсальних стандартів соціальних послуг, які б встановлювали рівні вимоги до послуг і суб’єктів, незалежно від їх форми власності. До фінансових бар’єрів доступу неурядових організацій до ринку соціальних послуг експерти віднесли відсутність бюджетних призначень для фінансування послуг неурядових організацій; нечіткі умови ліцензування професійної діяльності з надання соціальних послуг; відсутність пільг для здійснення соціально-корисної діяльності тощо.

В ході заходу було обговорено рекомендації щодо законодавчого регулювання питань, пов’язаних з організацією надання соціальних послуг недержавними суб’єктами. Особлива увага була приділена обговоренню механізмів державного фінансування соціальних послуг недержавних суб’єктів, зокрема конкурсному відбору довгострокових програм, а також створенню гарантій рівного доступу державних та недержавних суб’єктів до таких конкурсів. Присутні експерти погодилися із доцільністю включення соціальних послуг до базового переліку видів діяльності, які здійснюються недержавними неприбутковими організаціями; визначення діяльності неурядових організацій із надання соціальних послуг як некомерційної та неприбуткової; переходу до ліцензування лише окремих видів соціальних послуг, які можуть становити небезпеку або прямо впливати на життя та здоров’я отримувачів.

За підсумками дискусії будуть сформовані рекомендації щодо вдосконалення законодавства, пов’язаного з організацією надання соціальних послуг недержавними суб’єктами.
Проект рекомендацій (додається) відкрито для громадського обговорення. Ми запрошуємо всі зацікавлені організації подати свої пропозиції та коментарі до 20 грудня 2009 року Максиму Лацибі за адресою [email protected] Фінальний варіант рекомендацій буде передано на розгляд уряду.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.