bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Зупинемо СНІД!
25.11.2009

1-го грудня в Чернівцях кожен бажаючий може пройти тест на виявлення ВІЛ-інфекції.

1-го грудня - Міжнародний день боротьби з чумою 20 століття. Аби про це нагадати усім, сьогодні обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом інформує кожного - 1 грудня на Центральній площі стоятиме автолабораторія, де кожен безкоштовно може дізнатися про свій статус.

Профілактика - основна зброя проти цього, адже наразі хвороба, хоча й невиліковна, проте не фатальна.

Щодня на планеті інфікуютьтся 15 тисяч осіб, тобто кожні 14 секунд армія інфікованих поповнюється на 1 людину. Україна посідає одне з перших місць у Європі за темпами поширення вірусу.

Епідемія вірусу грипу та СНІДу досить схожі, різниця - у часі виявлення клінічних ознак. І великий плюс у протиепідемічних заходах - це заклик звернень до лікарів та уникнення самолікування. Боротьба з синдромом аналогічна. І чим більше про це говорити, тим легше подолати бар’єр страху. А перший заступник голови обласної Ради протидії епідемії ВІЛ/СНІДу, Володимир Антонюк, зазначає збільшення кількості нових виявлень на 30% порівняно з минулим роком саме завдяки доступу до інформації.

1-го грудня благодійний фонд у центрі міста Чернівці облаштує великий екран із агітаційним відеоматеріалом з протидії вірусу.

Минулого року швидкий тест на визнечення віл-статусу вартував 7 грн, цього - 30. А відтак і займатися профілактикою стало важче. Причому, в місяць на одного віл-інфікованого витрачається 600 грн, а якщо врахувати лікування супутніх недуг - то сума сягає 3 тисяч гривень.

До речі, 70% інфікованих хворіють на туберкульоз, та й загроза підхопити гепатит С для таких людей залишається досить високою. Найгірше, що офіційні дані у 5 разів нижчі від оціночних, адже на кожного зареєстрованого хворого припадає кілька необстежених носіїв. Мета спеціалістів: скоротити розрив.

Share/Bookmark

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.