bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Активізація вразливих груп населення у захисті своїх прав
24.11.2009

Саме під такою назвою відбувся круглий стіл у місті Жовква Львівської області 19 листопада цього року.

Круглий стіл проводився Центром громадської адвокатури спільно із Жовківським товариством інвалідів за підтримки проекту «Сприяння активній участі громадян у протидії корупції в Україні «Гідна Україна», що виконує Менеджмент Сістемс Інтернешнл (MSI) завдяки підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Корпорації «Виклики тисячоліття (МСС)».

Участь у заході взяли представники соціальних неурядових організацій, громадських організацій, які працюють у районах, громадські активісти, які є представниками вразливих груп населення.

Під час заходу обговорювались питання реалізації прав вразливих груп населення, зокрема людей із обмеженими фізичними можливостями, дітей та соціально вразливих сімей, жителів районів, активізації громадян та їхніх представницьких організацій, правової просвіти та допомоги.

Голова Жовківського товариства інвалідів Оксана Кіяновська вказала, що «саме вразливих груп населення стосуються прийняття рішень органами влади та місцевого самоврядування, на шляху до цього стикаються із надмірною бюрократією, виникають конфлікти із чиновниками, або ж мають місце вимагання хабарів. Також відчувається брак знань як захиститись, як знайти законодавство та застосувати у цій ситуації, бо воно є дуже громіздким та складним. До цього слід додати, що інвалідам-візочникам вдвічі важче це робити, тому що майже усі приміщення органів влади та установи не мають пристосувань для того, щоб до них потрапили люди із обмеженими можливостями».

Як відзначив Леонід Тарасенко, голова Центру громадської адвокатури, громадяни та їхні організації повинні займати активну громадську позицію щодо захисту своїх прав, не зупинятися в разі виникнення труднощів, оскаржувати необґрунтовані рішення, прийняті органами державної влади та органами місцевого самоврядування по відношенню до громадян. Лише активними діями можна відстояти своє право, забезпечити його належну реалізацію.

Учасники круглого столу загалом відзначили, що хоча для вразливих категорій громадян державою не створено сприятливих умов для реалізації багатьох своїх прав, проте слід самому займати активну громадянську позицію щодо реалізації, захисту своїх прав як в судовому, так і в позасудовому порядку. Крім того, учасники звернули увагу на важливість функціонування громадських правових приймалень, в яких громадяни мають можливість отримати безоплатну правову допомогу щодо того, як діяти, коли з органами державної влади чи з органами місцевого самоврядування виникають конфліктні ситуації, як правильно подати позовну заяву до суду тощо.

Контакти

  • Ірина Михалюк
  • Центр громадської адвокатури
  • [email protected]
  • 032 2527580

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.